Dnes Prague Edition

Nejen husitský boj s sebou přinese víkend

- — Andrea Vránová

Hrrr na ně! Husité na Vítkově

Nejen milovníci historie se mohou v sobotu vydat na Vítkov. Na vrcholu se už pošesté bude konat oslava výročí slavné historické bitvy mezi husity a křižáky, celý Vítkov se tak přenese do středověku. Oslavy bitvy začnou v 10.00, kdy se otevře středověké tržiště s dobovým zbožím a první rytíři mezi sebou začnou bojovat. Největším lákadlem je však sama rekonstruk­ce slavné bitvy husitů proti křižákům v dobových kostýmech ve 13.00 a pak znovu v 17.00. Dále se diváci mohou těšit na rytířské souboje, vystoupení šašků a kejklířů, taneční a hudební vystoupení nebo loutkové divadlo. Hladové krky nakrmí dobové jídlo, jako jsou bramborové placky, lokše nebo škvarkové rohlíky. Program na Vítkově končí ve 20.00 a vrchol se tak přenese zpět do současnost­i. Po celou dobu konání akce bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze stanice Želivského na zastávku Ohrada.

Otevřený bunkr Folimanka

Projít se největší a jedinou podzemní stavbou Prahy 2, krytem Folimanka, můžete v sobotu od 9.00 do 15.00. V krytu se jednou měsíčně pořádají veřejné nekomentov­ané prohlídky, ale i přesto mohou návštěvníc­i pokládat dotazy buď hned u vchodu do krytu, nebo přímo v něm, kde na ně budou čekat dobrovolní­ci. V krytu se pořádají i komentovan­é prohlídky, ale zájemci si je musí předem domluvit. Kryt Folimanka byl vybudován za dob studené války a jeho existence byla utajována, a proto tam nebyl vstup povolen. Lidem je přístupný od roku 2014. Další veřejná nekomentov­aná prohlídka se bude konat až 18. srpna. Vstup do krytu je v ulici Pod Karlovem naproti domu číslo 2.

Piknik na Střeleckém ostrově

Na Střelecký ostrov se v sobotu i neděli můžete přijít najíst. Koná se tam druhý ročník food festivalu Pražský piknik. Víkendový piknik nabízí kromě stánků s jídlem i další aktivity. V sobotu je pro příchozí připravený workshop výroby lapačů snů a tetování henou. Oba dny bude přichystan­ý i módní bazárek, který se bude nacházet v okolí kavárny CocoVan. Mimoto se během dvoudenníh­o festivalu představí řada hudebníků. V neděli od 17.00 se zájemci mohou zúčastnit soutěže v pojídání kuřecích křidélek. Na festival mohou lidé přijít i bez deky, organizáto­ři ji zapůjčí za vratnou zálohu.

Smetana na Vltavě

Milovníci vážné hudby se mohou v sobotu těšit na celodenní akci v Muzeu Bedřicha Smetany. K oslavám 200 let od založení Národního muzea si pro zájemce organizáto­ři připravili den plný aktivit spojených s českým hudebníkem. V průběhu dne se návštěvník­ům muzea představí soubory, které zahrají Smetanova díla v neobyčejné­m podání. Mimoto se můžete těšit i na projížďky lodí za zvuku Vltavy. Podívat se můžete i na nejnovější exponát muzea – originální dopis Bedřicha Smetany z roku 1859, který napsal klavírnímu virtuosovi a skladateli Alexandru Dreyschock­ovi. Akce je pro všechny zdarma, na některý program je však nutná rezervace na oficiálníc­h stránkách Národního muzea www.nm.cz.

Indický duchovní festival

Indický duchovní festival barev, hudby a tance zpestří historické centrum. Hlavním programem je průvod s hojně zdobeným květinovým vozem. Pestrobare­vný vůz s průvodem vyrazí ve 12.00 z náměstí Republiky a pojede přes Staroměsts­ké náměstí, na náměstí Václavské a pak zpět na začátek trasy, kde následně začne kulturní program. Účastníci se mohou těšit na divadelní, taneční a hudební představen­í. Návštěvníc­i oslav budou moci okusit vegetarián­ské jídlo, které si pro ně organizáto­ři připravili. Na festivalu bude možné si zakoupit i indické dárkové zboží, oblečení nebo bytové doplňky.

Hudební festival Hrady CZ

Ti, kteří nechtějí trávit čas ve městě a touží se podívat někam za Prahu, mohou vyrazit na hrad Točník, kde dnes začíná hudební festival Hrady CZ. Milovníky hudby čeká na dvoudenním festivalu smršť českých interpretů. Areál se otevře dnes v 15.30. Dnes jsou pro návštěvník­y přichystán­y koncerty Monkey Business, Ivana Mládka a Banjo Bandu nebo punkrockov­é skupiny Pipes and Pints. V sobotu se návštěvník­ům festivalu představí mimo jiné i Tomáš Klus, Lenny, Rybičky 48 a Jelen. Novinkou letošního ročníku je nabídka předem postavenéh­o stanu s plnou výbavou, takzvaný VIP kemp PLUS. Festival tak nabízí návštěvník­ům až hotelový komfort. Samozřejmo­stí jsou wi-fi zóny, bankomat i powerbanky na dobití telefonu. Festival se příští pátek a sobotu přemístí na hrad Kunětická hora.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Hrr na ně! Rekonstruk­ci bitvy husitů proti křižákům zažijí sobotní návštěvníc­i vrchu Vítkov dvakrát.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Hrr na ně! Rekonstruk­ci bitvy husitů proti křižákům zažijí sobotní návštěvníc­i vrchu Vítkov dvakrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia