Dnes Prague Edition

Policie chce vyhostit anarchistu Ševcova

-

Cizinecká policie v Praze na konci června rozhodla o vyhoštění ruského studenta Igora Ševcova z Česka na pět let. Důvodem je to, že nemá od loňského února povolení k pobytu v ČR a původně byl Vrchním soudem v Praze odsouzen za účast při sprejování hesel na ruzyňskou věznici. V případu se ho ale následně zastal Nejvyšší soud, který rozsudek zrušil. Úřad městské části Prahy 6 pak rozhodl, že se student nedopustil ani přestupku. Na usnesení, jež je dostupné na stránkách Antifenix.cz, které studenta podporují, upozornil server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí o vyhoštění se Ševcov odvolal. Policie v usnesení nevzala zrušení rozsudku vrchního soudu v potaz, uvedl studentův právník Pavel Čižinský. Ten rozhodnutí považuje za absurdní a za špatnou práci policie. Kromě zrušeného rozsudku argumentuj­e policie v usnesení tím, že Ševcov narušuje veřejný pořádek. Studentovo tvrzení, že by v Rusku mohl být pronásledo­ván, je podle policie účelové. Studium vysoké školy v ČR může podle ní přerušit. (ČTK) PRAHA Už nepočítal s tím, že se vrátí zpět do boje. Ale situace je vážná. Chce pomoci svým blízkým, a proto odchod do ústraní musí ještě odložit. Příběh podobný třem posledním filmům s akčním hrdinou Johnem Rambem teď píše i ODS.

Jako svého lídra do komunálníc­h voleb nasadila exprimátor­a a poslance Bohuslava Svobodu. Jedničkou na kandidátce ODS bude už potřetí, ač s tím sám nepočítal. „Celou dobu, co jsme jako ODS nebyli ve vedení města, jsem se snažil dělat prostor nové, mladé generaci, aby byla schopna převzít roli lídra,“popisuje Svoboda.

Sám měl představu, že už bude spíše tím vzadu, který dává moudra. Ke změně názoru ho, jak říká, přiměla velká podpora pražských občanských demokratů a chuť navázat na práci, kterou coby primátor nestihl dodělat, protože ho z funkce rok před koncem volebního období sesadila TOP 09.

Že by si ho ODS zvolila jako lídra i proto, že nemá nikoho jiného pro voliče známého a přijatelné­ho, Svoboda odmítá. „Jistou roli známost samozřejmě hraje, ale já své zvolení do pozice lídra vnímám i tak, že svým životem a tím, co jsem dělal, dávám voličům určitou záruku toho, že etická úloha primátora bude mnou v nějaké podobě naplněna,“ uvedl bývalý předseda ODS v Praze, za jehož vedení se rušily problemati­cké stranické buňky, aby se mohla strana očistit.

Svoboda do voleb vsází i na to, že ODS může lidi získat na svou stranu tím, že za její vlády se v metropoli budovaly velké stavby. Zmiňuje prodloužen­í metra A a vybudování tunelového komplexu Blanka. „To my jsme ji dodělali, primátorka Adriana Krnáčová ji jen otevřela,“tvrdí Svoboda. Obě věci jsou však projekty, které byly nastartová­ny za vlády primátora Pavla Béma (ODS), který byl dle policejníc­h odposlechů ovlivňován takzvanými pražskými kmotry.

Bém se zapsal do historie

„Ať byl jakýkoli, nastartova­l projekty, které město posunuly dopředu. Bude se o nich mluvit ještě za 50 let, kdy už nikdo nebude vědět, kolik to stálo,“říká Svoboda a neplánovan­é prodražení Blanky přirovnává k výstavbě Obecního domu v Praze. „Tehdy se lidé proti stavbě také bouřili, vyčítali městu, že stojí víc, než měla, a dneska je jednou z výstavních síní metropole,“líčí exprimátor.

„Jestli se za Béma dělo něco nečistého, tak jde o věc, která přísluší daným orgánům, aby ji případně vyšetřily,“dodává Svoboda. Hlavní je podle něj se nebát dělat rozhodnutí, která mají město rozvíjet, ač při tom na sebe politik bere rizika.

S tím souvisí další podobnost Svobody s Rambem. Filmový hrdina vždy během akce utrží šrámy, jeden si nese ze svého počínaní v roli primátora i lídr ODS. A to je podmínečné odsouzení za to, že město v době, kdy je vedl, bez výběrového řízení uzavřelo smlouvy týkající se Opencard. Rozsudek soudu není pravomocný.

Nutno dodat, že soud i politici různých stran uznali, že Opencard je problém spíše Béma, za jehož působení projekt červené karty vznikl. „V řadě případů rozhodujet­e mezi dvěma špatnými řešeními. A jelikož žádné jiné není, vyberete to méně špatné. Ale rozhodovat musíte, proto vás lidé zvolili,“říká ke svému trestnímu stíhání Svoboda.

Nejde o jeho jedinou negativní zkušenost z doby, kdy byl primátorem. Tehdy vyhrožoval­i jemu i jeho rodině. Ačkoli přiznává, že to pro něj i rodinu byly těžké časy, hodlá i tak ve svých 74 letech jít znovu do klání o primátorsk­ý řetěz.

Věk dle něj není problém. „Po fyzické ani zdravotní stránce nemám žádné problémy. Navíc v mé rodině se muži dožívali vysokého věku. Můj dědeček třeba do svých 90 let kácel dříví v lese,“říká Svoboda. Ostatně na velké množství práce je zvyklý. Vedle pozice poslance, zastupitel­e na magistrátu a v Praze 2 je i přednostou gynekologi­cké kliniky v Ústřední vojenské nemocnici a stále operuje.

„Volný čas skoro nemám, běžně pracuji od rána do noci. Ale když vyjde volná neděle, snažím se věnovat rodině. Také alespoň jednou týdně hraji tenis a jednou do roka vždy jedu na delší dobu lyžovat do Francie,“popisuje své chvíle odpočinku lídr občanských demokratů v Praze.

Pokud by se stal Svoboda primátorem, přiznává, že by musel současný pracovní program změnit. Jaké pozice by vyklidil, však nechce zatím komentovat. „O té věci uvažuji, mám nějakou představu, ale budu to řešit až ve chvíli, kdy taková situace nastane,“uvádí Svoboda.

Lékaři nahrazují kněze

Zároveň neskrývá svou lásku k lékařské profesi. „Medicínu už jsem dříve omezil, ale nikdy jsem se jí nevzdal. Chirurgie a porodnictv­í je vášeň, která je součást vašeho života a nedovedete si představit, že byste to nedělal,“popisuje s tím, že setkávání s pacienty mu pomáhá i v politice.

„V zemi, kde není mnoho víry, se lidé místo farářům svěřují se svými i rodinnými problémy lékařům. Když toto dělám, nemohu usnout někde nahoře, kde by mi všichni říkali, jak si počínám skvěle. Pokud jste v nějaké funkci, chodí za vámi lidé, kteří něco chtějí, a tak vám foukají pod pytlík, jak říkala moje babička. Nedozvíte se pak pravdu. Když ale přijdu do ordinace, pacientka mi vyčte, co se jí nelíbí,“říká Svoboda.

Že politika nemusí být pro Svobodu

vším, naznačuje vzpomínka kolegy ze strany i ze zastupitel­stva Filipa Humplíka. „Potkali jsme se poprvé, když byl primátor. Naše první debata nebyla o politice ani o dětech, ale o kolenou. Stěžovali jsme si na ně oba navzájem. On jako bývalý reprezenta­ční šermíř, já jako bývalý amatérský boxer. Už dlouho si tykáme, ale občas mi to na veřejnosti ujede a říkám mu ‚pane primátore‘. Doufám, že od podzimu se už za to nebudu muset omlouvat,“říká Humplík.

Teď jde Svoboda do voleb s tím, že se chce zaměřit na problémy v oblasti dopravy a bydlení. Chce podpořit výstavbu bytů, vybudovat metro D a tlačit na dokončení městských okruhů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia