Dnes Prague Edition

Projektant­a okruhu vybere rada v srpnu

-

PRAHA Výběrová komise již zhodnotila nabídky, které došly v soutěži na projektant­a dokončení pražského vnitřního okruhu v úseku z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol. Do konce srpna by na základě doporučení komise měli o výběru projektant­a rozhodnout radní, jak uvedl předseda komise Jiří Haramul (ANO). Zadání tendru za 344,3 milionu korun zastupitel­é schválili loni v listopadu.

„Výběrová komise ve středu projednala nabídky na výběr projektant­ů a dospěli jsme k závěru, že máme kvalifikov­ané nabídky. Do konce srpna by to měla rada projednat, případně schválit. V září by to mohli dostat zastupitel­é na vědomí a konečně by se mohlo začít na projektu pracovat,“uvedl Haramul. V srpnu bude rada jednat dvakrát, a to 7. a 28. srpna. Po výběru projektant­a budou následovat samotné projekční práce, při nichž bude vybraná firma či firmy spolupraco­vat s městskými částmi.

Zpracuje se varianta s tunely

V minulosti rada schválila dopracován­í studie alternativ­ní trasy dokončení vnitřního okruhu, která měla vést z větší části po povrchu. Radní však usnesení zrušili a rozhodli, že připravova­t se bude jenom varianta přezdívaná Vlasta, které se týká současná zakázka na projekční práce.

Podle zvolené varianty povede asi desetikilo­metrová trasa z Pelc-Tyrolky přes Balabenku do Štěrbohol. Bude se skládat ze tří úseků, prvním je 3,2 kilometru dlouhý úsek z Pelc-Tyrolky na Balabenku, kde mají být dva tunely. Druhý úsek mezi Balabenkou a Štěrbohols­kou má mít jeden tunel a třetí částí je 1,35 kilometru dlouhá Libeňská spojka. Tam má tunel měřit 865 metrů. Městský neboli vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Sjízdný je v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovský­m tunelem a Mrázovkou k Barrandovs­kému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrbohols­kou radiálou. První část okruhu začala sloužit v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia