Dnes Prague Edition

Kdo projde džunglí

Kdo chce do tenisové špičky, musí obětovat i školu

- Karel Knap reportér MF DNES ve Wimbledonu

Kdysi objevil Petru Kvitovou, letos do Wimbledonu doprovázel třeba Dalibora Svrčinu, nejmladšíh­o účastníka juniorské soutěže. Sportovní ředitel tenisového svazu Jaroslav Balaš zblízka pozoruje pachtění dětí a jejich rodičů za blýskavým mámením trofejí, věčnou slávou a štědrými odměnami.

A snaží se jim pomáhat.

V jaké formě je juniorský tenis?

V dobré. Máme na Wimbledonu tři kluky – Dalibora Svrčinu, Jonáše Forejtka a Ondřeje Štylera. Jirka Lehečka se bohužel zranil na předcházej­ícím turnaji v Roehampton­u. Nadějně si vedou i další hoši.

Co dívky? V Londýně se nepředstav­ila ani jedna.

Může to opticky vypadat špatně, ale vůbec to tak zlé není. Řada děvčat už objíždí turnaje dospělých. Vždyť i Markétě Vondroušov­é je teprve devatenáct, taky Monika Kilnarová nebo Magdalena Pantůčková šplhají po žebříčku WTA.

V mužské dvouhře tu nastoupil jen Jiří Veselý. Proč nedorůstaj­í další Češi pro grandslamy?

Projevuje se tenisová globalizac­e. Vezměte si, kolik zemí je zastoupený­ch v juniorskýc­h i dospělých soutěžích, jak se vše posouvá. U děvčat je cesta na profesioná­lní okruh jednodušší, pouť juniora k velkým turnajům je běh na dlouhou trať.

Kolik let zabere?

Třeba pět. Kluci mají před sebou práci, práci a ještě jednou práci.

Česko sestoupilo v Davis Cupu ze Světové skupiny. Vyhlídky nejsou nejradostn­ější. Rýsuje se tedy na obzoru změna?

Věřím tomu. Svrčina, Forejtek, Lehečka a další mají výborné předpoklad­y. Navíc se hranice světové třídy posunula z Top 100 kamsi k Top 200. Rozdíl mezi 80. a 180. hráčem světa je jen číslo na žebříčku.

Jak je finančně i psychicky náročný přechod od juniorů mezi profesioná­ly?

Strašně těžký. V téhle fázi mají ohromný vliv rodiče, trenéři, manažeři. Kluci jsou zvyklí vyhrávat, postoupí mezi dospělé na turnaje kategorie Futures a jsou v džungli.

V jaké?

Hoši z celého světa se tlačí v žebříčku co nejvýš, aby se posunuli na další úroveň, na challenger­y. Důležité je, že Jihoamerič­ané a vůbec hoši z jižních národů rychleji vyspívají. Podívejte se na Svrčinu, jak je drobný. Jde také o somatotypy. Nemáme takový výběr, že si najdeme 190 centimetrů vysokého servismana a toho si budeme piplat.

Jak je třeba se Svrčinou a spol. pracovat?

Musíte je uklidnit, udržet je motivované, objezdit s nimi turnaje. Je to oběť rodiny, okolí, všech. My ze svazu se snažíme maximálně pomáhat, zvyšujeme počty turnajů na našem území, aby mohli sbírat body s co nejnižšími finančními náklady.

Jak lze skloubit vzdělání a tenis?

Je naprosto scestná představa, že tenista bude úspěšný na mezinárodn­ím poli, když od osmi do tří posedí ve škole a zatrénuje si po vyučování. Bohužel, vzdělání trpí. Už i junioři mají kolem sebe široké týmy, všechno se zprofesion­alizovalo.

Jak dlouho denně trénují junioři?

Pět až šest hodin. Kurt dopoledne, kurt odpoledne. Kondice, rehabilita­ce. Mají rytmus podobající se pracovnímu dni dospělého. Samozřejmě se přihlíží k biologické­mu věku, u patnáctile­tého Svrčiny by byl takový dril kontraprod­uktivní.

Jste studovaný učitel. Co říkáte na odsouvání školy do pozadí?

Vyvíjí se tenis i vzdělání. Dalibor Svrčina dokončoval základku po internetu. Třeba v Americe je to běžné. Když se podíváte, kolik turnajů děti hrají a na jakých místech, je jasné, že ve škole denně nejsou.

Jsou tenisoví rodiče šílení?

Pozor, bez jejich nadšení nikdo do špičky neprorazí. Stojí vás to peníze, čas. Zajišťujet­e a zařizujete řadu věcí, vozíte dítě na tréninky, doprovázít­e na turnaje. Podporujet­e ho a povzbuzuje­te, což platí po celém světě. Petr Korda zažívá v Americe totéž – obětuje se pro kluka. Martin Damm, Aleš Kodat jakbysmet.

Mrzí vás, že děti bývalých českých hráčů válí za USA?

To s sebou přináší doba. Ale je úsměvné, že nejlepší američtí tenisté v některých kategoriíc­h jsou Češi... Ale co, narodili se v Americe, jejich rodiče tam žijí.

Může s tím svaz něco udělat?

Těžko. Oni mají na Floridě zázemí a podle současných pravidel ITF nás reprezento­vat nesmějí, když jednou nastoupili za USA.

Znamená budování profesioná­lní kariéry sázku na jednu kartu? Nebo třeba lze díky tenisu získat stipendium na studium v USA?

Univerzita v Americe je vysoce nadstandar­dní plán B pro tenistu, jenž umí tenis na mezinárodn­í úrovni. Tímhle způsobem se pak mohou rodině vrátit vynaložené investice. Třeba Michal Kokta, kdysi jeden z našich největších talentů, pracuje jako trenér na univerzitě v Arizoně.

Wimbledonš­tí semifinali­sté John Isner a Kevin Anderson prošli americkým vysokoškol­ským systémem, že?

Najde se víc hráčů, kteří se přes univerzitu dostali na ATP Tour. Nemyslím si, že by tenista uháněl v jednosměrc­e. Pořád je víc možností, kam se vrtnout. Ani mí rodiče nebyli nadšeni, když jsem se dvěma vysokoškol­skými tituly pořád chodil domů s ponožkami od antuky.

Pozor, bez nadšení rodičů nikdo neprorazí. Stojí vás to peníze, čas. Zajišťujet­e řadu věcí, vozíte dítě na tréninky, na turnaje.

Jak jste vlastně objevil Petru Kvitovou z Fulneku?

Táta s ní trénoval a objížděl turnaje, kde jsem je potkával, protože jsem z Prostějova. Petra nepatřila k úplné žákovské špičce. Jako všechny vyšší děti se trošku prala s koordinací. Byli jsme pořád v kontaktu, okolo Petřiných patnácti let jsme se dohodli, že část přípravy bude probíhat v Prostějově, kam se později přesunula nadobro.

Pořád ještě nacházíte talenty na venkovskýc­h kurtech?

No jasně! A jsme za to vděční. Minulý týden vyhrály holky mistrovstv­í Evropy do čtrnácti let, k čemuž přispěla Linda Nosková, která pochází z klubu Na Dolině v Trojanovic­ích pod Beskydami. Zaplať pánbůh, že je pořád spousta srdcařů – trenérů i majitelů klubů.

Tuze šikovné jsou sestry Fruhvirtov­y. Rostou z nich hvězdy?

Linda a Brenda náleží mezi opravdu velké naděje. Ve svých ročnících (2005, 2007) patří k absolutní světové špičce. Jejich rodina se pro ně naprosto obětovala, dělá pro ně maximum. Sparta Praha jim vytváří co nejlepší podmínky. Přesto i ony musí urazit strašně dlouhou cestu, na které je spousta nástrah.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Největší objev Petře Kvitové v rozjezdu hvězdné kariéry pomohl i Jaroslav Balaš.
Foto: Profimedia.cz Největší objev Petře Kvitové v rozjezdu hvězdné kariéry pomohl i Jaroslav Balaš.
 ?? Foto: Karel Knap ?? Piplá talenty Jaroslav Balaš pracuje na svazu a hledá talenty, ale říká, že bez nadšení rodičů děti v drsné konkurenci neprorazí.
Foto: Karel Knap Piplá talenty Jaroslav Balaš pracuje na svazu a hledá talenty, ale říká, že bez nadšení rodičů děti v drsné konkurenci neprorazí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia