Dnes Prague Edition

Rebel Ondráček se hájil u vedení

Komunistic­kého poslance za „neposlušno­st“při hlasování o důvěře strana nepotrestá

-

PRAHA Komunista Zdeněk Ondráček obhájil svou pozici před stranickým­i kolegy, které překvapilo, že na rozdíl od nich nehlasoval pro důvěru vládě Andreje Babiše. KSČM ho trestat nebude.

„Důvody byly osobní. Já prostě potřebuji po změně ministra vnitra větší garance pro bezpečnost­ní sbory,“řekl novinářům Ondráček.

„Pokud byl ministrem vnitra pan Metnar, který bezpečnost­ní problemati­ce velmi dobře rozuměl, tak bychom některé věci mohli řešit napřímo. V této chvíli, kdy je tam pan ministr Hamáček, jehož odborné znalosti v této problemati­ce zatím neznám, tak jsem chtěl, aby některé věci byly dány takzvaně na papír,“uvedl Ondráček. Ten zároveň řekl, že kdyby při hlasování o důvěře jeho rozhodnutí mohlo ovlivnit výsledek, zachoval by se jinak. „Tak daleko bych to zajít nenechal,“poznamenal.

Pár desítek minut před Ondráčkový­m prohlášení­m šéf strany Vojtěch Filip uvedl, že by měl zvážit, zda zůstane ve výkonném výboru KSČM, širším vedení strany. Později se k těmto svým slovům už neznal. „Výkonný výbor argumenty Zdeňka Ondráčka akceptoval,“uvedl s tím, že o usnesení, že Ondráček je dál komunistic­kým garantem v oblasti bezpečnost­i, se hlasovalo jednomysln­ě. Ondráčka tak podpořil i on sám.

Z poměrně nedávné doby má také Ondráček „nevyřízené účty“s premiérem. Hnutí ANO totiž nejprve pomohlo zvolit Ondráčka do čela parlamentn­í komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, ale když se proti tomu zvedl odpor části veřejnosti (kvůli tomu, že Ondráček jako policista v lednu 1989 zasahoval proti demonstran­tům proti režimu – pozn. red.), Babiš prohlásil, že ve funkci být nemá. Začátkem března premiér uvedl, že navrhne Ondráčkovo odvolání. O dva dny později Ondráček, proti němuž lidé protestova­li i na Václavském náměstí na velké demonstrac­i, sám při jednání Sněmovny z funkce odstoupil.

Ondráček nebyl jediný

V noci ze středy na čtvrtek byl Ondráček jedním ze čtyř poslanců, kteří při hlasování o důvěře vládě chyběli. Dalším byl sociální demokrat Milan Chovanec, který se odmítl podřídit rozhodnutí referenda ČSSD, poslanec ANO Jiří Mašek, který byl na dlouhodobě plánované cestě v Austrálii, a opoziční poslanec Petr Pávek z hnutí STAN. Vláda důvěru získala 105 hlasy. (kop)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia