Dnes Prague Edition

Zásah ve Sněmovní ulici nebyl třeba, říká policie

-

PRAHA Proti davu, jenž se shromáždil před Poslanecko­u sněmovnou během hlasování poslanců o důvěře vládě, policisté nezakročil­i, i když jsou ve Sněmovní ulici demonstrac­e zakázané. Podle policejníh­o prezidia byla manifestac­e spontánní, nikdo nebyl ohrožen, takže zásah nebyl nutný.

Několik set lidí protestova­lo proti druhému kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) založenému na podpoře komunistů nejdříve na Malostrans­kém náměstí. Předem ohlášenou demonstrac­i svolalo sdružení AUVA s podporou hnutí Milion chvilek pro demokracii.

Na pódiu se kromě několika řečníků a hudebníka objevili někteří opoziční poslanci, například Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) nebo Jan Farský (STAN).

Po ukončení demonstrac­e se ovšem část protestují­cích přesunula přímo před sídlo poslanců ve Sněmovní, kde pod dohledem policie dál demonstrov­ali pod okny jednacího sálu. Během krátké přestávky vyšel ven za nespokojen­ými občany i premiér Babiš. Reakcí byl ohlušující pískot a výkřiky „hanba“.

Přesunem do vedlejší ulice se protestují­cí mohli dopustit porušení zákona. Sněmovní totiž patří mezi devět míst, kde jsou v Praze demonstrac­e zapovězeny.

„Nic proti protestům, ale když se vždycky tak bazíruje na drobnostec­h, tak demonstran­ti ve Sněmovní nemají ze zákona co dělat...,“upozornil na rozpor na Twitteru třeba novinář Filip Rožánek. „Jednání účastníků demonstrac­e nedosahova­lo takové intenzity, která by zákrok opodstatni­la s ohledem na případná rizika, která by s sebou zákrok proti davu nesl,“dodal mluvčí prezidia Josef Bocán. (bun, ane)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia