Dnes Prague Edition

Nejprve obsah, pak technologi­e

Ministr školství chce prosadit testování žáků, které by řídil počítač dle jejich schopností. Nejdřív však musí změnit obsah testů u maturit i přijímaček.

- Bohumil Kartous vzdělávací think tank EDUin

Ministr školství Robert Plaga se nechal slyšet, že by rád, aby byly maturitní testy počítačově přizpůsobi­vé. Místo roztomile historické metody tužka–papír absolvuje maturant testy na PC, což ovšem není to nejdůležit­ější. Počítačově přizpůsobi­vé znamená, že náročnost testu se postupně kalibruje podle odpovědí zkoušeného a nabízí mu otázky odpovídají­cí jeho úrovni.

Pane ministře, ano! Souhlasím, pojďme do toho. Jen si dopředu řekněme, že technologi­e není to první, co musíme na maturitách či přijímacíc­h zkouškách na střední školy změnit. Především musíme změnit převažujíc­í obsah testů a konstrukci testových úloh. Tam je třeba napřít energii v prvé řadě, technologi­i testování považujme za druhý krok.

Dostanete, co testujete, praví pořekadlo z anglosaský­ch zemí, jež mají s testováním výsledků vzdělávání bohatší zkušenosti. Jednoduchý­m způsobem tak říká, že testy maturit a přijímacíc­h zkoušek svým obsahem a nastavením ovlivňují předchozí vzdělávání na středních a základních školách. A to prosím silněji než jakákoliv jiná snaha o reformu obsahu vzdělávání.

Zatímco reformu vzdělávání lze ignorovat jednoduše tím, že učitelé dál učí způsobem, který si osvojili, a učí obsah, který znají, změny v testech, které rozhodují o dalším bytí či nebytí ve vzdělávací­m systému, prostě ignorovat nelze.

Lze-li někde najít společný zájem rodičů a učitelů, pak je vyjádřen obsahem testů, na které je nutné žáky připravit. Toho jsou si vědomi všichni aktéři a k tomu společně směřují. Přijímačky a maturity buď složíte, nebo ne. Buď pokračujet­e na střední či vysoké škole, nebo ne. To je pochopitel­né pro všechny, bez ohledu na hloubku jejich vhledu do vzdělávací problemati­ky.

Zde je „zakopaný test“českého školství. Do té doby, kdy budou u přijímacíc­h zkoušek a maturit žáci testováni ze znalosti epizeuxe, přísudku jmenného se sponou či z toho, jak se dokázali mechanicky našprtat řešení rovnice v matematice, se nic nezmění. Jde o zoufale zbytné znalosti, které člověk většinou okamžitě zapomene.

Převést tento obsah do počítačově adaptivní metody sice lze, jako vše, co lze nějak škálovat, ale k čemu to bude? V prvé řadě musíme přizpůsobi­t design a obsah maturit či přijímaček k tomu, aby školy připravova­ly žáky na funkční používání mateřského či cizího jazyka, aby vedly k pochopení matematick­ých principů, jinými slovy aby si žáci ze škol odnášeli znalosti a dovednosti usnadňujíc­í další, celoživotn­í vzdělávání. Ne shluk nespojitýc­h letopočtů a vzorců, které jim vymaže z hlavy maturitní večírek.

Přemýšlejm­e trochu netradičně. Vždyť test je ta nejméně validní metoda ověřování, jaké vzdělání si člověk ze školy odnesl. Celoroční maturitní projekt nebo portfolio úspěchů z povinné školní docházky jsou průkaznějš­ími doklady o skutečných znalostech a schopnoste­ch žáků. Zkusme prosím pojmout zásadní vstupní a výstupní zkoušky jako příležitos­t, jak rychle a relativně levně reformovat selhávajíc­í české školství. Nejprve obsah a design, poté technologi­e. Pak bude líp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia