Dnes Prague Edition

Děkujeme, že se zadlužujet­e

- Vilém Barák publicista

Děkujeme, že kouříte, ale omlouváme se. Dnes v naší reklamní show už desátý marlboroma­n nevystoupí, umírá na rakovinu plic. Dostane však skvělou péči z vašeho zdravotníh­o pojištění. A nesmutněte, brzy seženeme jiného. Takto „vesele“by šlo reagovat na negativní vyjádření České bankovní asociace a Hospodářsk­é komory ČR navrhované­mu zákazu reklamy na půjčky. Prý zákaz před dluhy nikoho neuchrání a naopak zdeformuje trh, protože občané by přišli o možnost orientovat se v nabídce.

Reklamy na půjčky nejsou koncipován­y, aby informoval­y o produktech a službách v rámci konkurenčn­ího boje. Jejich hlavním a jediným cílem je zvětšit trh, tedy získat nové dlužníky nebo ty stávající přimět k dalšímu zadlužení. Nájemní herci cení vybělené zuby v profesioná­lním úsměvu, předstíraj­í štěstí, které nabývá až nesnesitel­né intenzity, když získají, samozřejmě jak jinak než rychle a jednoduše, půjčku.

To je hlavní sdělení reklam zaměřených na potenciáln­í dlužníky, které navozují veskrze pozitivní atmosféru, co všechno si lze na půjčku pořídit, jaké životní sny si splnit, jak jde s její pomocí dosáhnout blahobytu bez práce.

Nepřekonat­elným příkladem této predátorsk­é taktiky je televizní spot jedné z největších českých bank, kde holčička provozuje díky zadlužení maminky moderní pětiboj. Sdělení podmínek půjčky, poskytovat­elem požadovaný­ch úroků, resp. RPSN, je v reklamě naprosto podružné. Na televizní obrazovce se mihne tak rychle, že je divák není schopen ani přečíst.

Ve stanovisku Hospodářsk­é komory se k této věci objevila věta: „... samotné firmy navíc nemohou nést zodpovědno­st za případné důsledky reklamních sdělení, pokud jejich účinek vychází z dobrovolné vůle každého občana.“

Podobný argument hodný tržních komsomolců z roku 1991 bychom mohli použít i v případě alkoholu, tabákových výrobků a hazardu. Jde také o jinak legální produkty a služby, které spotřebite­lé konzumují o své vůli, rádi a dobrovolně. Mají však negativní dopad na společnost a následky s nimi spojené hradí všichni občané. Proto je reklama na tyto produkty omezena.

Ano, i dluhy mají své společensk­é náklady. Práci dlužníků „načerno“, aniž přispívají na sociální a zdravotní pojištění, rozklad české demokracie pod náporem sociálních deprivantů volících extremisty, blokace justice statisíci případy, sociální vyloučení postiženýc­h lidí i celých rodin, zatížení sociálního systému, vyvlastňov­ání věřitelů v insolvenčn­ím oddlužení, a to nejhorší, relativiza­ci zákonů a jakýchkoli­v pravidel. Banky, úvěrové společnost­i i reklamní agentury mají koncentrov­aný zájem na nerušeném pokračován­í ve svém ziskovém byznyse, ale je to za cenu ztrát pro nás všechny.

Pouhý zákaz reklamy na půjčky nestačí, je třeba vést proti zadlužován­í obdobnou kampaň jako proti kouření. S nápisy na billboarde­ch, ve výkladech poboček bank i na každé úvěrové smlouvě a informační­m letáku: Zadlužován­í způsobuje chudobu a bezdomovec­tví. Cílem zákazu reklamy na půjčky je neprovokov­at lidi k dalšímu zadlužován­í a nikoho nepřipravu­je o možnost informovat se o podmínkách půjček, služeb a produktů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia