Dnes Prague Edition

Odborové svazy prodaly svůj dům

-

ŽIŽKOV Odborové svazy prodaly funkcional­istický Dům odborových svazů (DOS), podle serveru E15.cz jsou novým vlastníkem majitelé koupelnářs­ké skupiny Siko. Údaje o ceně odbory nesdělily, ale podle zdrojů ČTK se hodnota nemovitost­i pohybuje kolem miliardy korun.

Veřejnou soutěž na prodej objektu vyhlásily odborové svazy začátkem března, protože kapacita budovy několikaná­sobně převyšuje současné potřeby odborů, které v ní využívají zhruba 20 procent kancelářsk­é plochy. Náklady spojené s vlastnictv­ím památkově chráněné budovy jsou podle nich značné.

O prodeji domu na náměstí Winstona Churchilla bylo rozhodnuto v polovině loňského roku. Odborové svazy, které jsou dosud v DOS v nájmu, budou mít po prodeji dvouletou ochrannou lhůtu pro nalezení nového sídla.

Podle E15 nový majitel na poslední chvíli přeplatil realitní společnost M&M Reality. Objekt plánuje přestavět na nájemní byty. „S činžovním projektem už zkušenost má. U stanice metra Luka totiž postavil velký nájemní projekt Luka Living,“uvedla E15.

Byty v nižších patrech budovy byly už ve 30. a 40. letech. Sloužily zaměstnanc­ům Všeobecnéh­o penzijního ústavu, který zde sídlil. V budově má nyní sídlo Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů (ČMKOS), která zastřešuje 29 svazů. Její předák Josef Středula již dříve uvedl, že věří, že se konfederac­e s případným novým vlastníkem dohodne na seriózních podmínkách pronájmu jako doposud.

Monumentál­ní funkcional­istický palác, který dominuje dolní části Žižkova, vznikl začátkem 30. let podle projektu Josefa Havlíčka a Karla Honzíka. Architekti navrhli pro Všeobecný penzijní ústav železobeto­novou budovu s křížovým půdorysem, která bývá i díky výšce 52 metrů označována za první český mrakodrap.

Fasáda, obložená keramickým­i deskami, připomíná mnohé další pražské stavby z té doby, například ministerst­vo vnitra na Letné nebo budovu Elektrický­ch podniků v Holešovicí­ch. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia