Dnes Prague Edition

Strach ve Vrběticích

Tři roky po výbuchu uskladněné munice nesměli majitelé do lesů či na louky. Teď jim pozemky „vracejí“. Lidé se však bojí o život, jsou přesvědčen­i, že pyrotechni­cké čištění nebylo dost důkladné.

- Václav Janouš Artur Janoušek

Vlesích nemůžeme kácet. Na loukách sekat trávu, na polích orat. K čemu nám takové pozemky jsou?“ptá se rozhořčeně Dalibor Olšák. Je jedním ze sto dvaceti lidí, jimž policie vrací pozemky ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 exploze dvou muničních skladů rozmetaly výbušniny po okolí.

Tři roky lidé nesměli do svých lesů, na své louky a pastviny. Tři roky je pyrotechni­ci čistili od munice a nyní policie pozemky vrací majitelům. Jenže ti je nechtějí. Namítají, že některá místa pyrotechni­ci jen prošli a sebrali, co našli. Lidé se bojí, že v houštinách a lesích může stále být funkční munice a že kdykoliv může dojít k neštěstí. Žádají stát, aby je vykoupil. Stát je však ochoten jim zaplatit jen cenu, kterou mají kontaminov­ané pozemky po výbuchu, nikoli jaká byla jejich původní hodnota.

Policie nedoporuču­je

Až dosud byla rozsáhlá nebezpečná zóna obehnaná pletivem na dřevěných kůlech, provizorní plot hlídala čidla, kamery, bezpečnost­ní agentura i policie. Před pár dny sem policie poslala bagry, které rozebraly oplocení, vytrhaly sloupy a původní zakázaná zóna se zmenšila o zhruba 45 procent.

„Vlastníci dostanou zpět do užívání zhruba 250 hektarů pozemků v jižní části zasaženého území,“oznámil ředitel zlínské policie Jaromír Tkadleček. Jde o zhruba sedm set parcel, které vlastní 120 majitelů.

Policie sice zrušila původní nařízení zakazující vstup a lidé sem již mohou chodit, přiznává však, že na navracenýc­h pozemcích nebezpečí v podobě nevybuchlé munice může dál hrozit. Přiznala to v dopise, který všem majitelům rozeslala a který má MF DNES k dispozici. V něm popisuje, že na pozemcích pyrotechni­ci udělali sběr munice, hloubkový průzkum do hloubky 50 centimetrů na vytipovaný­ch pozemcích, ale nikoliv celkovou pyrotechni­ckou asanaci. Pro představu – pyrotechni­ci ve Vrběticích nalezli a zlikvidova­li za tři roky několik tisíc kusů munice.

„Do provedení komplexní pyrotechni­cké asanace vám jako velitel zásahu nedoporuču­ji v lesních porostech realizovat těžbu dřeva, provádět zásahy souvisejíc­í se zemními pracemi (nelze vyloučit munici pod povrchem a v lesním porostu), na loukách nedoporuču­ji využívat těžkou techniku například za účelem orby,“napsal ředitel policie Tkadleček, který policejní operaci ve Vrběticích řídí.

„Takové pozemky jsou k ničemu, když tu nemůžeme těžit dřevo ani je normálně využívat,“stěžuje si Dalibor Olšák, který má v zóně 100 hektarů vlastních pozemků a další stovku, o které se stará pro zdejší původní sedláckou rodinu. „A nedovedu si představit, že bychom kompletní a hlavně důkladný pyrotechni­cký průzkum platili my jako majitelé,“dodává.

Bouří se i podhorská obec Vlachovice, pod niž Vrbětice spadají. Jí se „vrací“20 hektarů lesů a starosta Zdeněk Hověžák vysvětluje, že o pozemky nestojí.

„Obáváme se, že nejsou vyčištěny pořádně. Lesy jsou vyčištěny jen vizuálně, a to v nízkém porostu a houštinách nemusí stačit. Já tam prostě nemůžu poslat ani správce, aby se o lesy staral,“říká starosta. Pozemky, které policie a armáda tři roky pročesával­a a odkud pyrotechni­ci odvezli 2 800 kusů munice, dál označuje za „kontaminov­ané“území.

Ať pozemky vykoupí stát

Odeslal proto dopis poslancům ze Zlínského kraje i krajským politikům. Žádá totéž, co chtěl už po samotném výbuchu. „Ať stát pozemky vykoupí nebo smění za jiné,“vysvětluje starosta Hověžák.

Většina poslanců jeho nápad podporuje. „Považuji za velmi nezodpověd­né od státu, že se k majitelům zachoval takto macešsky a chce jim vracet pozemky v takovém stavu,“reaguje Petr Gazdík ze Starostů a nezávislýc­h, jenž je zároveň členem rady Zlínského kraje. „Ty pozemky měl vykoupit nebo směnit za jiné už dávno, už když tam muniční areály zřizoval,“míní Gazdík s tím, že chce interpelov­at kvůli výkupům příslušná ministerst­va.

Stejně jako zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který ale upozorňuje, že lidé teď nemají žádnou možnost, jak pozemky „odmítnout“. „Nikdy nepřestali být jejich vlastníky,“řekl Čunek. Po výbuších jen začalo platit policejní rozhodnutí, že na ně nesmí nikdo vstupovat, dokud je pyrotechni­ci nevyčistí.

I samotný výkup pozemků teď ale může být problemati­cký. Zejména kvůli ceně, za kterou by je stát vykupoval či měnil. Jejich aktuální hodnotu totiž musí určit znalec.

Ceny po výbuchu klesly

„Dneska jsou v lesích stovky kubíků dřeva napadené kůrovcem, který se tři roky nesanoval a dál se šíří,“říká hospodář Olšák. „Cenu lesa samozřejmě snižuje i riziko kontaminac­e municí,“dodává.

S majiteli už o výkupech jedná státní podnik Vojenské lesy a statky. Právě ten chce získat všechny pozemky v okolí muničních skladů, ale za cenu, kterou mají nyní, tedy po výbuchu. „Takové je rozhodnutí vlády, my tam teď pošleme znalce a ti cenu určí. My jsme škody nezpůsobil­i a nemůžeme vykupovat za cenu vyšší, než je aktuální a obvyklá. Souhlasím, že pro vlastníky pozemků to je nevýhodné, ale rozdíl v ceně před výbuchem a po něm musí vymáhat od toho, kdo výbuch způsobil,“řekl Jiří Špelina, správní náměstek Vojenských lesů a statků.

K prvnímu výbuchu ve Vrběticích došlo 16. října 2014, explodoval sklad číslo 16 a munice byla rozmetána až do vzdálenost­i 800 metrů. Stovky lidí byly preventivn­ě evakuovány a policie začala čistit přístupové cesty v areálu.

Tři dny poté, co oznámila, že jsou bezpečné a může se odvézt munice, vybuchl druhý sklad číslo 12. To bylo 3. prosince. Oba měla v pronájmu ostravská firma Imex Group. Výbuchy, které zabily dva lidi, policie stále vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: P. Topič a L. Ovesný, MAFRA ?? Tehdy a teď Vrbětický muniční areál v roce 2014 (nahoře) a nyní (vlevo a dole).
Foto: P. Topič a L. Ovesný, MAFRA Tehdy a teď Vrbětický muniční areál v roce 2014 (nahoře) a nyní (vlevo a dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia