Dnes Prague Edition

Summit s Trumpem je úspěch pro Putina

- Luboš Palata redaktor MF DNES

HELSINKY Úspěšné, zahraniční­mi fanoušky skvěle hodnocené mistrovstv­í světa, které včera ukončil Vladimir Putin sledováním finále společně s prezidente­m Francie Emmanuelem Macronem. A hned poté odlet do Helsink na summit s Donaldem Trumpem, hlavou Spojených států. Lepší začátek léta si ruský prezident ani nemohl přát.

A to bez ohledu na to, že se v Helsinkách nečeká žádná dohoda. „Mám malá očekávání,“řekl před jednáním Donald Trump.

„Samotný fakt, že dojde k setkání a společné tiskové konferenci s Trumpem, je pro Putina demonstrac­í jeho síly,“uvádí v The New Yorkeru Masha Gessenová, americká odbornice na Rusko.

Evropané po bouřlivém summitu NATO i po podobně neklidné návštěvě Trumpa ve Velké Británii, kde prezident vyzval premiérku Theresu Mayovou, aby s EU nevyjednáv­ala, ale rovnou na Unii podala žalobu, nejsou zrovna klidní.

Šéf německé diplomacie Heiko Mass dokonce varoval Trumpa před „jednostran­nými dohodami“s Ruskem. „Dohody na úkor spojenců by posléze poškodily i samotné USA,“uvedl Mass.

Rusko se snažilo v minulých dnech vysílat vůči Trumpovi co možná nejvstřícn­ější signály. Když americký prezident nazval ruského prezidenta konkurente­m, odpověděla na to Moskva velice smířlivě. „Trump se zmiňoval, že vnímá Putina jako konkurenta. Já bych řekl, že my vnímáme Trumpa jako partnera při vyjednáván­í, které, jak doufám, bude pokračovat,“uvedl v pátek pro agenturu TASS Putinův poradce Jurij Ušakov. Podle jeho slov se na schůzce neplánuje přijetí žádného společného dokumentu, výsledky setkání sdělí podle Ušakova oba prezidenti na společné tiskové konferenci.

Výrazná očekávání od schůzky mírnila dopředu i americká strana. „Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého,“ubezpečil Trump. I on vyslal vůči Putinovi v minulých dnech vstřícné signály. Nevyloučil ani, že by se v budoucnu mohli stát přáteli. „Není můj nepřítel. Je to můj přítel? Ne, na to ho neznám dostatečně, potkal jsem ho jenom párkrát,“zafilozofo­val si Trump koncem minulého týdne na jedné z tiskových konferencí.

„EU je náš obchodní nepřítel“

V pátek, kdy bylo dvanáct ruských agentů vojenské rozvědky GRU obviněno z pokusu o ovlivnění amerických prezidents­kých voleb před dvěma roky, Moskva zadoufala, že to nenaruší přípravy summitu ani jeho průběh.

„Cílem tohoto oznámení je poškodit atmosféru před blížícím se summitem USA–Rusko,“uvedl Kreml. Trump tuto zprávu komentoval slovy, že se na to Putina při jednání zeptá.

Trump v sobotu v rozhovoru s televizí CSB News řekl, že Evropská unie je jedním z nepřátel USA za to, „co nám dělají v obchodě“.

Na dotaz moderátora, kdo jsou nyní největší nepřátelé Spojených států, Trump uvedl: „Myslím, že máme spoustu nepřátel. Myslím, že Evropská unie je nepřítel, za to, co nám dělají v obchodě. Rusko je nepřítel v určitých ohledech. Čína je nepřítel ekonomicky. To ale neznamená, že jsou špatní. To neznamená nic. Znamená to, že jsou konkurence­schopní.“

„Doufám, že budeme moci s Ruskem vycházet, myslím, že se nám to může podařit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia