Dnes Prague Edition

Sjezd Okamurovy SPD: jen jeden člověk nevolil šéfa

Poslanec Rozner opět „vybrušoval“a bezpečnost­ní opatření byla jako u prezidenta. Zeman ostatně promluvil k delegátům z videa

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Zeď osvětlují stylově tři reflektory – bílý, modrý a červený – tedy národní barvy. Jenže barvy se slily a stěna vedle Tomia Okamury světélkuje fialovou barvou, což asi organizáto­ři nezamýšlel­i.

Na asi třicet pozvaných novinářů dohlíželo na sobotním sjezdu SPD v Praze na Pankráci za přísných bezpečnost­ních opatření deset příslušník­ů ochranky. Chyběl už jen detekční rám. Každý žurnalista musel podepsat „návštěvní řád“. Zavázal se v něm, že se bude vyskytovat jen tam, kde mu to pořadatelé dovolí, a bude fotit jen tam, kde mu to pořadatelé dovolí.

Zhruba polovina programu se konala za zavřenými dveřmi, což má SPD společné s komunisty. A stejně jako u KSČM se nedalo čekat žádné překvapují­cí dění. „A je to tak i dobře, překvapení jsou vždycky k horšímu,“glosoval to poslanec Radim Fiala, který sjezd řídil.

Na volebním sjezdu hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura měl být zvolen opět na další tři roky předsedou Okamura. Šlo asi jen o to, jestli bude zvolen sto procenty hlasů.

Brusel, Berlín a další otloukánci

Nejvíc to od řečníků schytávaly „Brusel“, „Berlín“, „média hlavního proudu“a s ohledem na nový kurz SPD i vláda Andreje Babiše.

Na rozdíl od jiných sjezdů členové SPD nadšeněji, déle a vestoje tleskali jak svému předsedovi, tak všem hostům.

Z videa pozdravil sjezd hned na začátku prezident Miloš Zeman. Jenže jeho zdravice trvala jen pár desítek sekund a v podstatě řekl jen to, že správný politický kandidát by měl nejdřív zasadit strom, postavit dům a zplodit syna. Okamura ve svém projevu několikrát po sobě zdůraznil, že „tato země je naše“. „Nechceme, aby naši potomci žili v multikultu­rní provincii globálního světového pořádku,“řekl mimo jiné Okamura. Islám běžně přirovnáva­l k fašismu a Evropskou unii považuje za „neomarxist­ický projekt“.

98,6 % hlasů pro Okamuru

Pokud jde o projevy, nezklamal poslanec Miloslav Rozner, který se proslavil výrokem, „nechci se do toho zabrušovat, abych se z toho nemusel vybrušovat“.

„V posledních letech jsem zabrousil do velké politiky, ale i když už nebudu kandidovat do předsednic­tva, vybrousit z ní úplně nehodlám,“zparafrázo­val Rozner svou slavnou větu.

Za pozornost ještě stálo, že další poslanec Jaroslav Holík v podstatě navrhl vylučovat členy, kteří pro hnutí málo pracují. „S pasivními členy bychom se měli rozloučit,“hřímal z pódia bojovně naladěný Holík.

Okamura nakonec dostal 150 hlasů ze 152 delegátů (tedy 98,6 % ). Pokud nevolil sám sebe, tak se našel ještě jeden rebel, který předsedovi hlas nedal. Jeho totožnost zůstane záhadou, protože volba byla tajná. Okamura má každopádně své hnutí pevně v rukou. Novinářům pak vyprávěl, že sám navrhl vypustit své jméno z názvu hnutí, ale kolegové ho přehlasova­li a jméno se nemění. „Tak vidíte, jak je to u nás demokratic­ké,“vysvětlova­l staronový předseda. Svůj post obhájil i místopředs­eda Radim Fiala.

Na konferenci SPD vystoupil se svým projevem i belgický europoslan­ec za krajně pravicový Vlámský blok Gerolf Annemans. Takže SPD vlastně měla na sjezdu svým způsobem hosta i z toho svého „nenáviděné­ho“Bruselu.

 ??  ?? Zasaď strom... Prezident pozdravil sjezd SPD. Poradil, aby byli zvoleni kandidáti, kteří zasadili strom, zplodili syna... 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Zasaď strom... Prezident pozdravil sjezd SPD. Poradil, aby byli zvoleni kandidáti, kteří zasadili strom, zplodili syna... 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Šéf Tomio Okamura je nadále předsedou SPD - Tomio Okamura.
Šéf Tomio Okamura je nadále předsedou SPD - Tomio Okamura.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia