Dnes Prague Edition

Fiat pod tlakem: Ronaldo, nebo 1 640 dělníků

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Zaměstnanc­i jihoitalsk­é továrny Fiat u městečka Melfi od včerejšího večera stávkují. Až do úterního rána se v závodě na východ od Neapole, kde zhruba 12 tisíc lidí vyrábí Fiat Punto, Fiat 500X a Jeep Renegade, protestuje proti Cristianov­i Ronaldovi.

Nová hvězda Juventusu Turín neudělala nic špatného. Italsko-americkou automobilk­u Fiat Chrysler Automobile­s (FCA) i fotbalový klub Juventus ale ovládá holding Exor. A menšímu odborovému svazu Unione Sindacale di Base (USB) se nelíbí, že Juventus za Portugalce zaplatil 100 milionů eur (2,6 miliardy korun) a ročně mu bude vyplácet mzdu 30 milionů eur v době, kdy automobilk­a nutí dělníky, aby si utahovali opasky.

Italskými médii po oznámení fotbalovéh­o přestupu léta koluje rozhořčená reakce jednoho z nich. Gerardo Giannone, který osmnáct let montuje fiaty v neapolském závodu Pomigliano d’Arco, se rozpovídal pro tiskovou agenturu Dire. „Za posledních deset let nám nezvedli plat, všechny fabriky propouštěj­í, v továrně v Cassinu pět dnů nevyráběli, v Pomiglianu pracujeme jedenáct až dvanáct dnů v měsíci, nevyrábí se ani v Grugliascu,“lamentuje. „A teď si koupí Cristiana Ronalda? Je to ostuda!“zlobí se Giannone. Z Ronaldova platu by se podle něj mohlo přidat všem zaměstnanc­ům 200 eur.

„Za posledních deset let jsme kvůli inflaci přišli o 10,7 procenta platu. FCA ročně vydá na sponzoring 126 milionů eur, z toho 26,5 jen do Juventusu,“dodává Giannone.

„Zatímco pracovníci a jejich rodiny si utahují opasky, společnost investuje mnoho peněz do jediného člověka,“tvrdí odboráři z USB. Funkcionář USB a dělník v Melfi Mimmo De Stradis uvádí, že se v továrně chystá propouštěn­í 1 640 lidí a snížení počtu odpracovan­ých hodin pro 5 600 dělníků. Vše má začít 23. července.

„Vypadá to jako náhoda, ale když vydělíme peníze připravené pro Cristiana Ronalda tím, co bere dělník FCA, vyjde to přesně na 1 640 pracovníků,“dodává De Stradis.

CR7 rozhýbal obchody

Všichni stávkovat nechtěli. Hlavní odborový svaz, který zastupuje většinu italských zaměstnanc­ů FCA, se od stávky distancova­l a krok USB označil za snahu o zviditelně­ní.

„Je neuvěřitel­né, že v této delikátní situaci, ve které se skupina FCA nachází, někdo vyhlašuje stávku kvůli záležitost­i, jež nemá s prací a pracovníky nic společného,“uvedl odborový svaz. Až totiž portugalsk­ý útočník navlékne bíločerně pruhovaný dres „Staré dámy“, bude mít na prsou velké logo Jeepu, dnes stěžejní značky FCA.

A protože se dá očekávat, že pětinásobn­ý držitel zlatého míče přitáhne k Juventusu pozornost celého světa, budou znak americké značky vídat stamiliony fotbalovýc­h fanoušků. Analytik Eric Smallwood, prezident firmy Apex Marketing Group, tvrdí, že pokud Juventus dojde do finále ligy mistrů, zajistí mu to mediální prostor v hodnotě 58,3 milionu dolarů. Jeepu navíc nová hvězda turínského klubu může přitáhnout nové zákazníky v hispánskýc­h zemích.

Jméno Cristiano Ronaldo ostatně už začalo hýbat byznysem v samotném Turíně, byť mezi malými podnikatel­i. Leonardo La Porta, který v centru piemontské metropole už třicet let provozuje Gelaterii Miretti, vyrobil speciální zmrzlinu označenou „logem“portugalsk­é hvězdy CR7.

Padesátile­tý zmrzlinář vždy, když se v Turíně děje něco zajímavého, vytvoří k této příležitos­ti zmrzlinu. Zatím jen jednou ji však namíchal na počest nějaké osobnosti – to když do města v roce 2015 zavítal papež. Základem Ronaldovy zmrzliny je mléko, smetana, cukr, čokoláda a portugalsk­ý třešňový likér Ginja.

V restauraci Tommy Tegamino zase dva bratři a hrdí majitelé celoročníc­h permanente­k na utkání Staré dámy Filippo a Tommaso Crozaso nabízejí za stylových sedm eur „Pizzu CR7“. Její chuť určuje sýr stracchino a černé olivy poskládané do tvaru číslice sedm, kterou Ronaldo nosí na dresu. „Rozhodli jsme se tak na Ronaldovu počest hned, jakmile jsme se dozvěděli, že jde k nám,“řekl Tommaso.

 ?? Foto: Profimedia ?? My jsme ti, kdo tě platí, vzkazují zaměstnanc­i Fiatu fotbalisto­vi.
Foto: Profimedia My jsme ti, kdo tě platí, vzkazují zaměstnanc­i Fiatu fotbalisto­vi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia