Dnes Prague Edition

Itálie žádá země EU, ať přebírají migranty

Nová italská vláda odmítá přijímat migranty vylovené u libyjských břehů. A žádá ostatní unijní státy, aby se o ně podělily.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

ŘÍM Dohoda ministrů vnitra, která byla dosažena na konci minulého týdne v Innsbrucku, má jednu zásadní podmínku. A totiž tu, že tiše předpoklád­á, že žádní další nelegální migranti do Unie už připlouvat nebudou.

Ale oni, byť v menší míře než před rokem, dál připlouvaj­í. Itálie své přístavy chce před novými migranty zcela uzavřít. A nehodlá být nadále zemí, která ponese drtivou většinu starostí o nové žadatele o azyl, kteří se po moři do Unie dostanou. Země EU tak znovu hledají odpověď na otázku: Kam s nimi?

O víkendu se začal řešit už několikátý podobný případ v řadě. Rybářská loď vylovila v mezinárodn­ích vodách na 450 migrantů, které pak převzaly lodě italské policie a evropské pobřežní stráže Frontex. Itálie odmítla migranty nechat vylodit a chtěla je poslat na Maltu. Ta však rezolutně odporovala, že migranti byli v italských vodách.

Řím proto požádal Brusel, aby zařídil „dobrovolné“rozdělení migrantů mezi unijní země, jak to stanovily závěry posledního summitu Evropské unie.

Jenže podobně jako v roce 2015, kdy dobrovolné přerozdělo­vání migrantů nefungoval­o, a proto byly zavedeny povinné kvóty (které ale nefungoval­y o moc lépe), tak i nyní se unijní země do přebírání žadatelů o azyl nehrnou.

„Francie a Malta převezmou každá 50 z 450 migrantů, kteří byli přeloženi na dvě vojenská plavidla. Velmi rychle budou následovat nabídky dalších evropských států,“napsal v sobotu v noci na Twitteru italský premiér Giuseppe Conte. 50 migrantů má převzít i Německo. V případě, že si země EU zbytek nerozdělí, chce Itálie provést zrychlené prověření žádostí o azyl na palubě lodí, kde se stále na 300 migrantů nachází, nebo je po dohodě s libyjskými úřady odvézt zpět do některého z tamních přístavů.

Babiš přijetí migrantů odmítl

Poslední možnost podporuje i český premiér Andrej Babiš. „Jediným řešením migrační krize je australský model, tedy nedopustit vylodění migrantů v Evropě a vracet lodě, odkud vypluly,“uvedl Babiš.

„Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že Evropská unie je připravena nelegální migranty okamžitě vracet,“zdůvodnil premiér, proč Praha odmítá dobrovolné přijetí části žadatelů o azyl, kteří se nacházejí na palubě lodí. „Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolno­sti a toho se budeme držet,“dodal Babiš, jak si česká vláda vykládá závěry summitu.

V těch se také stanoví, že se Unie bude snažit situovat místa na prověřován­í žádostí o azyl mimo území EU. Se zakládáním těchto zařízení však žádná země severní Afriky, která je nyní klíčovou oblastí, zatím nevyslovil­a souhlas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia