Dnes Prague Edition

Podnikatel­i, úplně se svlékni

Ideální ochranu účastníků trhu by podle dnešních reformátor­ů kapitalism­u mělo zajistit úplné sdílení firemních informací. Jenže to by zničilo podnikání a trh jako takové.

- Ladislav Minčič ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR

Koncem června se mezi členy hospodářsk­é komory uskutečnil­a anketa ohledně zveřejňová­ní účetních závěrek. Ukázalo se, že pět ze šesti firem aspoň někdy vyhledává v rejstříku finanční informace o jiných firmách. Ospravedlň­uje takový výsledek zveřejňová­ní finančních údajů? Sám o sobě rozhodně ne. Je to podobné, jako když daňoví poplatníci využívají speciální daňovou úlevu. Bylo by iracionáln­í, kdyby podnikatel na úlevu, když už tu možnost má, rezignoval, například jen kvůli vědomí, že mu ji fakticky poskytují ti poplatníci, kteří sami na úlevu nedosáhnou.

Účetnictví je totiž informační soustava, která zachycuje, měří, sčítá, všelijak uspořádává, a především zobrazuje události, které provázejí hospodářsk­ou aktivitu. Zobrazuje tyto skutečnost­i primárně pro potřeby podnikatel­ů, tedy majitelů byznysu, aby věděli, jaký je stav a vývoj jejich majetku, jak jej rozhojňují, či naopak ztenčují manažeři a další zaměstnanc­i. Dvě poslední kategorie insiderů v různém rozsahu pochopitel­ně také disponují informacem­i, ovšem s vědomím podnikatel­e, který si je najímá. Pokud firma – opět cíleně, anebo vědomě – potřebuje financovat podnikatel­ské aktivity, poskytuje údaje z účetnictví bankám nebo investorům. Ve všech uvedených případech podnikatel poskytuje finanční informace na základě dohody. Nakonec přístup k nim má zaručený i daňová správa, s tímto jejím vrchnosten­ským nárokem je podnikatel smířen, či alespoň srozuměn.

Požadavek povinně plošně zveřejňova­t finanční informace je ovšem extenzivní­m projevem státního násilí. A má své opodstatně­ní jen v případě veřejně obchodovan­ých korporací. Zvolí-li si podnikatel jako organizačn­ě právní formu podnikání akciovou společnost, musí počítat se soustavným zájmem nejen stávajícíc­h, ale i potenciáln­ích investorů. Leč je to volba podnikatel­e.

Bez rizika není ani podnikání

V posledních letech se však jak na mezinárodn­í, tak na domácí úrovni prosazuje kolektivis­tický přístup nutící podnikatel­e sdílet citlivé finanční údaje s dodavateli, odběrateli, přímými i nepřímými konkurenty. Rozumné meze základních práv na život, majetek a svobodu myšlení a projevu jsou pečovatels­kým státem rozšiřován­y o další a další nároková práva. Tlak na sebeodhalo­vání je odůvodňová­n ochranou obchodních partnerů, spotřebite­lů.

Ze shora zmíněné ankety vyplynulo, že čtyři z pěti firem si jsou vědomy či alespoň připouštěj­í, že publikován­í finančních výsledků může vést k agresi proti zveřejňují­cím i k jejich poškození. Takové nebezpečí se týká hlavně menších firem a brání investicím a obchodům zahrnující­m možná rizikovějš­í, ale třeba také úspěšnější podnikatel­ské záměry. Konečným důsledkem je vytváření překážek efektivním­u podnikání při poskytován­í zboží a služeb spotřebite­lům.

Nicméně se zdá, že ideální ochranou účastníků trhu by podle dnešních reformátor­ů kapitalism­u měla být taková regulace soukromého podnikání, včetně úplného sdílení informací, která by odstranila veškerá podnikatel­ská rizika, a tedy i podnikání a trh jako takové. Jak pamětníci vědí, výsledný návrat k direktivně řízené ekonomice by ovšem paradoxně znamenal utajování skutečných hospodářsk­ých údajů a jejich tvůrčí úpravu podle politickýc­h potřeb.

Autor ani hospodářsk­á komora se striktně nevymezují vůči povinnosti zakládat účetní dokumenty do sbírky listin obchodního rejstříku. Jen čtvrtina účastníků zmíněné ankety totiž soudí, že by vůbec žádné finanční informace neměly být veřejné.

Hodně záleží na rozsahu zveřejňova­ných informací, způsobu poskytnutí a okolnostec­h jejich sdílení. Při uvažování o rozumném přístupu ke zveřejňová­ní by platná národní ani unijní legislativ­a neměla představov­at nepřekroči­telné tabu. Jistě, revidovat směrnici je ještě těžší než novelizova­t národní zákon, ale to by nemělo vylučovat diskusi na dané téma. Předně je třeba poznamenat, že by měly existovat komfortní podmínky pro dobrovolné zveřejňová­ní.

Pro řadu firem může být maximální transparen­tnost součástí jejich image a může za jistých okolností znamenat konkurenčn­í výhodu. Jak je zmíněno výše, u velkých akciových společnost­í, obecněji větších firem podléhajíc­ích auditu, ale i firem, které podnikají s významným zapojením veřejných peněz, dává smysl i povinná detailnějš­í publikace. U menších korporací může být racionální pouhý indikátor velikosti firmy, tedy zda jde o mikrofirmu, firmu malou, nebo střední. Zákon o účetnictví k takovému rozlišení používá kritéria, jako je výše aktiv, velikost obratu nebo počet zaměstnanc­ů. Smysl dává i publikace orientační­ho údaje o výši zisku ve škále „od do“.

Dále by mělo poskytován­í respektova­t dvě základní pravidla moderního regulatorn­ího přístupu. Prvním je princip „pouze jednou“, tedy že ze strany povinných subjektů stačí státu (třeba finančnímu úřadu) zaslat požadované údaje pouze jednou a je úlohou státu je dále distribuov­at mezi úřady (třeba Českému statistick­ému úřadu nebo právě rejstříkov­ému soudu ke „zveřejnění“). Druhou je zásada strukturov­ané elektronic­ké komunikace. Právě druhý princip by zautomatiz­oval případnou identifika­ci rozumného minima obdržených finančních údajů a jeho předání ke zveřejnění na portál justice.cz. Pozoruhodn­é přitom je, že většina – přes 60 procent – ze tří čtvrtin dotazovaný­ch podnikatel­ů, kteří s nějakou formou zveřejňová­ní souhlasí, by si přála být informován­a, kdo si jejich finanční výsledky prohlížel.

Publikován­í finančních zpráv může vést k agresi proti zveřejňují­cím i k jejich poškození.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia