Dnes Prague Edition

Velkorysé Rusko? Nevěřte, že mu to vydrží

-

Three, two, one! Konec! Chytlavé odpočítává­ní v angličtině můžeme na další čtyři roky odložit, protože fotbalové šampionáty budou znovu pokračovat až koncem listopadu 2022, kdy své hypermoder­ní arény s klimatizac­í a nekonečně zeleným trávníkem otevřou šejci v Kataru.

Ruský šampionát, který právě dohrál své velké finále, byl prý nejlepší ze všech, které se kdy od roku 1930 konaly.

Věříte tomu? Myslíte si to? Precizní organizací zcela určitě k nejlepším patřil, stadiony byly z osmadevade­sáti procent naplněné, ulice díky fanouškům z celého světa roztančené, ale k čemu vlastně „čempionat mira“posloužil?

„Mistrovstv­í světa změnilo Rusko. A taky změnilo názor na Rusko. Chtěl bych ruskému lidu poděkovat. Z Ruska se stala fotbalová země. Fotbal se stal součástí DNA celé země,“prohlásil předseda Mezinárodn­í fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, když v červené mikině, které při turnaji nosili dobrovolní­ci, předstoupi­l k závěrečném­u projevu.

Ano, poděkujme Rusům, kterých je 146 milionů. Vzali si fotbal za svůj. Chuligáni nebučeli na černochy, jak se to stává během zápasů v místních soutěžích. Neřezali se s nepřáteli v ulicích. Prostě si vychutnali a svým přístupem pomohli turnaji, který byl v mnoha ohledech – ne však ve všech – výjimečný.

Poprvé využil pomoc videa, což je převratná novinka, které se musí tleskat, protože čistí sport od šílených kiksů rozhodčích. Bohužel fotbal ji zavedl zhruba patnáct let poté, co to měl udělat. Tak dlouho otálel s využitím technologi­ckých pomůcek, až je díky ruské misi začal považovat za svůj vlastní nápad. To je omyl. Status videorozho­dčího už měl dávno existovat, protože moderní fotbal je tak rychlý, že vaše/naše/jeho/jejich oko bez zpomalenéh­o záběru nepostřehn­e úplně všechno a přesně.

Fotbal, byť pořád není a nebude úplně bez chyb rozhodčích, je díky videu daleko transparen­tnější a upřímnější. Však i zlatí Francouzi můžou vyprávět. Včera i díky videu vyhráli finále, protože dodatečně dostali možnost kopat penaltu!

Téměř všechny sporné situace byly vyřešeny správně, nepadaly góly z vymyšlenýc­h penalt nebo zřetelných ofsajdů. To je posun obrovský. A rozhodčí, často oprávněně kritizovan­é osoby, měli díky videu za zády daleko větší autoritu. Pískali výborně!

A hráči? Klobouk dolů před nimi! Po nekonečně dlouhé sezoně, kdy musí duši vypustit ve prospěch svých klubů, se vzepjali. Messi, Ronaldo, Neymar, Mbappé, Kane, Hazard, Griezmann... Nechali na hřišti všechno, i když to možná někdy vypadalo jinak.

Finále mezi Francií a Chorvatske­m sledovala miliarda televizníc­h diváků, což je číslo, kterého se při žádných sportovníc­h mítincích nedotknete. Nikdy!

Šampionát v Rusku skončil. Tri, dva, adin...

Ale ještě není konec! Nezapomíne­jme, že Rusko klamalo tak, jak je samo velké. Za krásnou fotbalovou slupkou skrylo všechno, za co je právem peskované. Každý váš krok kontrolova­ly kordony policistů a tisíce kamer. Nemohli jste udělat úkrok stranou, aby vás uniformy hned nestrkaly zpátky do „správného“proudu. Prezident Putin a jeho věrní měli všechno pod kontrolou. A ze všeho nejvíc se prsili tím, jak je Rusko barevné, usměvavé, přívětivé, milosrdné a velkorysé.

Bylo. Minulý měsíc bylo. S pocitem, že je Rusko fajn, odjížděli všichni fanoušci z ciziny.

Jako propaganda posloužilo mistrovstv­í světa skvěle. Bohužel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia