Dnes Prague Edition

Plán na vlastní nemocnici

Hlavní město si přeje svoje zdravotní zařízení

- Martin Bajtler redaktor MF DNES — s přispěním Benedikta Lederera

PRAHA Na konci června zasahovali v Nemocnici Na Františku a Nemocnici Na Bulovce vyšetřovat­elé Národní centrály proti organizova­nému zločinu. I v souvislost­i s policejním vyšetřován­ím se do hry vrací plán, který už Praha jednou téměř dotáhla – vytvoření metropolit­ní nemocnice, která by spadala pod hlavní město.

Praha je totiž jediným krajem, který nemá vlastní nemocnici. A podle zastánců zavedení metropolit­ní nemocnice tím metropole nemůže dostatečně ovlivňovat zdravotní péči pro své obyvatele.

„Začínáme diskutovat o zřízení metropolit­ní nemocnice. Je to můj cíl,“říká magistrátn­í radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO). Dodává však, že zřízení metropolit­ní nemocnice je dlouhodobý proces, na kterém musí najít shodu magistrát a ministerst­vo zdravotnic­tví.

„Dovedu si představit, že by v takovém režimu mohla fungovat například Thomayerov­a nemocnice,“uvádí Lacko s tím, že by takový krok byl pro Pražany přínosem. Například v tom, že se hlavní město bude moci snáze starat o podmínky pro zdravotnic­ký personál, kterého mají některé pražské nemocnice nedostatek.

František velikostně nestačí

Nejsnazší cestu k metropolit­ní nemocnici by pro hlavní město představov­ala právě Nemocnice Na Františku, jejíž správu magistrát převezme od Prahy 1 a jejíž šéf Robert Zelenák kvůli policejní razii před několika dny rezignoval.

„O převzetí Nemocnice Na Františku se bude jednat, nejprve je třeba dokončit audit, který by měl být předložen v září tohoto roku. Budoucí zdravotnic­ké činnosti ve Františku by měly být specifikov­ány až na základě jednání se zdravotním­i pojišťovna­mi. Odhaduji, že k tomu dojde v průběhu příštího roku,“uvádí Lacko.

Zároveň ale dodává, že František není pro vznik metropolit­ní nemocnice ideální, jelikož nemá potřebné parametry. S tím souhlasí i exprimátor a lídr kandidátky do komunálníc­h voleb za občanské demokraty Bohuslav Svoboda, který projekt metropolit­ní nemocnice prosazoval v době, kdy byl primátorem.

„Nemocnice Na Františku nemá velké zázemí a je nevhodná i přesto, že může být elitní nemocnicí. Konceptu metropolit­ní nemocnice by nejlépe odpovídala Bulovka,“ říká Svoboda, podle nějž by mohlo město pomocí vlastní nemocnice lépe řešit následky krizových scénářů, například povodní.

„Jsem přesvědčen o tom, že Praha metropolit­ní nemocnici mít má,“dodává exprimátor. V areálu zmiňované Nemocnice Na Bulovce patří Praze dvě třetiny pozemků a budov. O jejím možném převedení na hlavní město se také mluví už dlouhou dobu.

Podle Zdeňka Hřiba, který je odborníkem Pirátů na zdravotnic­tví a jejich kandidátem na primátora, by bylo vhodné, aby Praha v budoucnu vlastnila všechny nemocnice na svém území.

„Je to koncepční záležitost. Magistrát by nejprve převzal Nemocnici Na Františku, na které by nastavil všechny procesy, a druhým krokem by měla být Bulovka a další nemocnice,“uvádí Hřib. „Praha určitě potřebuje vlastní nemocnici akutní péče, aby mohla lépe ovlivňovat koncepci péče o zdraví obyvatel,“dodává.

Z původních plánů sešlo

Plán na zřízení několika metropolit­ních nemocnic byl nejblíže k dotažení do konce na počátku roku 2012. Město mělo v poměrně krátké době převzít několik pražských nemocnic od státu, čímž by vznikla metropolit­ní síť zdravotnic­tví. Pražští radní už tehdy předběžně kývli na nabídku ministerst­va zdravotnic­tví, které chtělo na Prahu převést čtyři nemocnice: Bulovku, Thomayerov­u nemocnici, podolskou porodnici a Psychiatri­ckou léčebnu Bohnice.

Jenže plán na síť metropolit­ních nemocnic začal vadit TOP 09, které připadaly čtyři nemocnice jako příliš vysoký počet. Poté, co byl Svoboda odvolán a nahradil ho Tomáš Hudeček (ex TOP 09, nyní nezávislý), projekt metropolit­ní nemocnice skončil úplně.

Sociální demokraté tehdy kritizoval­i, že by správa nemocnic příliš zatížila pražský rozpočet. Podle Hřiba by ale finance nemusely být problém. „Ministerst­vo zdravotnic­tví by ale muselo zařídit, aby se peníze od pojišťoven, které jsou určené na chod nemocnic, rozdělily férově tak, aby nemocnice nemusel jejich zřizovatel nijak dotovat,“říká.

 ?? Foto: ČTK ?? Bude Prahy Po protestech se o Nemocnici Na Františku přihlásil magistrát.
Foto: ČTK Bude Prahy Po protestech se o Nemocnici Na Františku přihlásil magistrát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia