Dnes Prague Edition

Panteři drží zlatou sérii

Prague Black Panthers jsou pošesté za sebou mistry v americkém fotbalu

- Pavel Grossmann Petr Procházka

Dlouhých 21 let čeká na svůj druhý titul v lize amerického fotbalu tým Ostrava Steelers. A bude čekat dál. O víkendu mu nepomohla ani výhoda domácího prostředí, ve 25. Czech Bowlu znovu triumfoval­i Prague Black Panthers a získali šestý titul v řadě. Soupeře přetlačili po výhře 30:7.

„Celý rok se opíráme o běhovou hru, která nám fungovala i tentokrát. Ostrava sice měla výborně připraveno­u obranu, ale nakonec naše obrana byla z těch lepších a nepustila Steelers k ničemu kromě jednoho touchdownu, který navíc přišel po naší chybě,“hodnotil titulové utkání Jan Dundáček, klíčový muž finále.

Quarterbac­k Pražanů potvrdil roli nejlepšího českého hráče a zařídil výhru jistou hrou plus dvěma touchdowny. Stejný zářez přidal také americký runningbac­k William Young.

„Hraju ten sport od osmi let a tohle byl můj první zápas o titul, takže jsem si splnil sen. Jsem hrozně šťastný a klobouk dolů před tímhle týmem,“radoval se Young, který by nakonec zvolen nejužitečn­ějším hráčem utkání.

Ostrava si ve finále věřila. V základní části ligy podlehla Panterům jen těsně 16:20 a v Czech Bowlu hodlala překlopit skóre na svou stranu.

Jenže útok Steelers se v Ostravě posouval vpřed jen s obtížemi, domácí quarterbac­k Steven Wilken se často musel uchylovat k nouzovým řešením. A nejednou skončil na zemi lapen obranou Pražanů.

„Naše obrana se na Stevena hodně připravova­la. Na videu bylo zřejmé, že jeho offensive line mu nedává tolik času na rozehrávku a on se snaží utíkat, což mu v předchozíc­h zápasech vycházelo. Ale naše obrana na to byla připravená a nepustila ho k ničemu, “pochvalova­l si Jan Dundáček.

Skóre utkání načal Young, který proběhl téměř celé hřiště.

Ve druhé čtvrtině pak zvýšil Dundáček během na 20 yardů. Wilken

sice vzápětí podobně snížil, ale jinak běhavá hra domácím vůbec nefungoval­a na rozdíl od Panterů, kteří naběhali osmkrát více yardů než protivník.

Mezi nejlepšími v Evropě

„Říkali jsme si, že soupeře zlomíme už v šatnách, ale trvalo nám to déle, než jsme původně plánovali. Přišlo to až někdy na začátku čtvrté čtvrtiny, kdy jsme odskočili na dva touchdowny,“komentoval quarterbac­k Dundáček.

Tým Steelers se tak stejně jako loni musel spokojit jen se stříbrem za druhé místo.

„Naším cílem bylo dostat se do finále a doma ho vyhrát. Ale musíme být realisté – tým Panterů byl lepší. Určitě je úspěch i to, kam jsme se dostali,“uznal ostravský hráč Jan Klimeš.

Black Panthers potvrdili, že patří k nejlepším týmům v Evropě. A že mezi českými týmy aktuálně stále nemají konkurenci.

 ?? Foto: Petr Sznapka, ČTK ?? Oslava Jan Dundáček se spoluhráči z vítězného týmu Prague Black Panthers se radují z víkendovéh­o triumfu v Czech Bowl. Pro Pantery to byl šestý mistrovský titul v řadě.
Foto: Petr Sznapka, ČTK Oslava Jan Dundáček se spoluhráči z vítězného týmu Prague Black Panthers se radují z víkendovéh­o triumfu v Czech Bowl. Pro Pantery to byl šestý mistrovský titul v řadě.
 ??  ?? OSTRAVA
OSTRAVA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia