Dnes Prague Edition

Češky vládnou deblu. Proč? Samy nevíme!

- — Miroslav Němý

Tak už i je dvě to potkalo. Otázky, které se nabízejí – a odpovědi, které nic nezastíraj­í. „Všichni se ptají na totéž,“zasmála se Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková (ne)doplňovala: „Nemáme tušení, proč to je takhle.“

Žurnalisté v tiskovém středisku All England Clubu toužili vypátrat tajemství úspěchu jich dvou, potažmo celého českého ženského tenisu. Siniaková s Krejčíkovo­u ovládly další grandslamo­vou čtyřhru, po Roland Garros slaví také na Wimbledonu. Je to další střípek do tak pestrého obrazu počinů dívek a dam z desetimili­onové země. „Každý tenista má jiný příběh. Spojuje je pouze to, že všichni tvrdě pracují a touží se dostat na vrchol. Je dobře, že se to teď daří těm z Česka,“doplnila Siniaková.

Ona v deblovém žebříčku vysvištěla už do role světové dvojky, kamarádka Krejčíková je čtyřkou. Tím to celé začíná: v kalendářní­m pořadí jasně vedou a bodově si zajistily Turnaj mistryň v Singapuru!

Jejich potenciál ukázal rok 2013, kdy vyhrály hned tři juniorské grandslamy. Na tom kombinujíc­ím bílé šatstvo a zelený povrch nyní navázaly i titulem mezi dospělými, což zvládly jako první v dějinách. Válí s přehledem, tak jako kdysi. „Hrály jsme tehdy tak dobře,“zavzpomína­la Siniaková. „Ale jasně, je to obrovský rozdíl. Každý junior sní o tom, že se posune do hlavní soutěže a předvede totéž. Znamená to pro mě hrozně moc. Je parádní, že jsme na tohle navázaly.“

Čtyřhry nebývají ve středu dění; na úrovni, kterou v posledních měsících předvádějí dvě české parťačky, to však je jiná. Finančně, bodově i proslulost­í kurtů. Ve Wimbledonu přišla kuriózní věc – jelikož Djokovič s Nadalem dohrávali páteční semifinále v sobotu, začínal po nich nejdřív titulový mač dvouhry žen. A tak musely Siniaková s Krejčíkovo­u „jen“na kurt číslo 1.

„Člověk do poslední minuty nevěděl, jak to bude,“přiznala druhá. „Chvíli jsme koukaly na finále, byl to skvělý tenis. Snad budou obě pokračovat a dělat tím pro ženský tenis to nejlepší.“Stejně tak, jak se činí S+K.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia