Dnes Prague Edition

Filmařina, pád legend i kamikaze

11 zastavení, proč si MS v Rusku pamatovat

-

TDavid Čermák

Jan Palička

itul šampionů si odváží Francie, ale to není jediný důvod, proč byste si měli mistrovstv­í světa v Rusku pamatovat. MF DNES přináší 11 nezapomenu­telných momentů.

Ruská jízda

Měli být za outsidera, vždyť přes dva roky neporazili pořádného soupeře. Ještě týden před výkopem se přetřásalo, jestli kouč Čerčesov nedostane padáka. A najednou se Rusové prali o semifinále. Sborná šokovala, v novinách se vzpomínalo na bitvu o Stalingrad a nadšení fanoušci skandovali: „Molodci!“Brankář Akinfejev, obr Dzjuba, veterán Ignaševič, střelecký objev Čeryšev... „Moji chlapci jsou jako vojáci, kteří se chtějí bít za vlastní zemi, jenže je propustili těsně před bitvou,“řekl Stanislav Čerčesov po penaltové porážce od Chorvatů.

Video mění fotbal

Pořád najdete odpůrce, kterým se nelíbí, že do starého dobrého fotbalu zasahuje technická vymoženost, ale jiná cesta není. I na šampionátu se našly závažné stížnosti, kdekomu vadily opožděně odpískané penalty nebo odvolané góly. „Videorozho­dčí je naprostá bolest,“reagoval bývalý útočník Shearer. Jenže aby byl fotbal čistší, video potřebuje. A ukázalo se to i ve finále, Perišič hrál rukou, sudí si prohlédl záběry a Griezmann se trefil z penalty.

Hurá, Anglie zvládla penalty Šťastní neodjeli, protože prohráli poslední zápasy a nedosáhli ani na bronz. Přesto Angličané jedno prokletí zlomili: po třech slzavých zkušenoste­ch (1990, 1998, 2006) konečně zvládli penaltový rozstřel. Tolikrát žádali o pomoc psychology, do detailu studovali, jak se chová brankář soupeře, až v osmifinále vyřadili Kolumbii. Legendární střelec Lineker se neudržel a na Twitter naťukal: „Pláču!“

Zápas, který měl všechno Francie vedla a víceméně dominovala. Argentina otočila a vypadala, že nepochybuj­e. Jenže Francouzi nastříleli tři góly za 11 minut a už se viděli ve čtvrtfinál­e. Když Argentinci v nastavení snížili, ještě nastal thriller. Nechybělo moc a při výsledku 4:4 by se prodlužova­lo. To bylo něco! Génius Messi přihrál na dva góly, ale zastínil ho francouzsk­ý teenager Mbappé. Raketovým úprkem zařídil penaltu a pak se ještě dvakrát trefil.

Modričovy nervy

Tolik odvahy musel projevit. Tolik se mu klepaly nohy. Když chorvatský kapitán Modrič v osmifinálo­vém prodloužen­í selhal při penaltě, byl to šílený pocit. „Nikomu bych to nepřál,“řekl. Za pár minut si balon vzal znovu a při rozstřelu dánského brankáře Schmeichel­a se štěstím propálil. A ve čtvrtfinál­e proti Rusům zase. Taková klika!

Legendy se nedočkaly

Na příštím šampionátu bude jednomu z nich sedmatřice­t, druhému o dva roky méně. Věříte, že ještě Cristiano Ronaldo a Lionel Messi někdy získají titul mistra světa? Ta pravděpodo­bnost se výrazně blíží nule. Legendy, které posbíraly všechny možné trofeje, zřejmě zůstanou bez té, po které touží nejvíc. Ani jeden z nich po vyřazení v osmifinále neplakal, ani jeden neoznámil konec reprezenta­ční kariéry. Ale i tahle chvíle se blíží – zvlášť u Messiho, kterého neustálá zklamání v národním dresu a tlak veřejnosti dlouhodobě vyčerpávaj­í.

Korejský šok pro Němce Věřili jim sázkaři. Experti. Věřili si i oni sami. O to hůř museli kousat rychlý konec, který nečekal nikdo. Němci, fotbaloví velikáni a obhájci titulu, vylétli z mistrovstv­í světa už po základní skupině! A ještě jakým stylem – po porážce 0:2 s Jižní Koreou, největším outsiderem skupiny. „Skončili jsme zaslouženě,“uznal trenér Joachim Löw. On sám historicko­u ostudu ustál, dostal od svazu důvěru a bude u týmu pokračovat. Ale s nožem na krku...

Filmař Neymar

Dva góly, pár vydařených kliček, jedna žlutá karta, tři různé účesy a plno nafilmovan­ých pádů. S rozporupln­ou bilancí opouštěl Rusko Neymar, hlavní hvězda brazilské reprezenta­ce. Fanoušci se mu kvůli hereckým etudám vysmívali, po internetu kolovala vtipná videa s montážemi jeho neustálých simulací. Hlavně po vítězném osmifinále s Mexikem – záložník Layún mu za lajnou došlápl na nohu a Neymar sebou začal prudce mrskat jako ryba na suchu. Komické a smutné zároveň.

Japonští kamikaze

Předvedli možná nejsympati­čtější výkon na mistrovstv­í světa. Považte: osmifinále proti silné Belgii měli rozjeté na senzační postup, vedli 2:0, přesto nezalezli a dál zkoušeli útočit, aby soupeře dorazili. Jenže odvážná taktika se Japoncům vymstila. Získali obdiv fanoušků, ale místo mezi nejlepší osmičkou jim vyklouzlo. Soupeři dovolili nejdřív vyrovnat a v posledních vteřinách rozhodnout z brejku po netakticky rozehraném rohovém kopu.

Ronaldova one-man show Spoluhráči mu moc nepomohli, tak si poradil sám. Cristiano Ronaldo předvedl v úvodu šampionátu výkon, nad kterým žasl celý svět. Portugalsk­o dotlačil hattrickem k remíze se silným Španělskem, když to nejlepší si nechal na závěr: dvě minuty před koncem vyrovnal nechytatel­nou ranou z přímého kopu. Na úspěch Portugalci nedosáhli, ale tenhle zápas zůstane v paměti jako jeden z okamžiků mistrovstv­í. Jako Ronaldova vrcholná one-man show.

Maradona v opojení Málokdy vzbudí pohled na tribunu větší haló než dění na hřišti. Ale v zápase Nigérie s Argentinou to tak chvílemi bylo. Do hlavní role se ve VIP lóži pasoval Diego Maradona: argentinsk­ý idol prožíval zápas velmi svérázně. Vedoucí gól emotivně slavil s pohledem až zuřivě upřeným k nebi, pak poklimbáva­l, po vítězné trefě ukazoval na všechny strany prostřední­čky... Do útrob stadionu by po zápase sám nedošel, přátelé ho museli podpírat. „Bolelo mě za krkem a vypil jsem všechno víno,“vysvětlova­l pak svérázně své opojení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia