Dnes Prague Edition

Trénujte jako houslisté! A Belgie vystoupala k bronzu

Hodně se toho muselo změnit, aby fotbalová Belgie našla cestu mezi světovou elitu. Po vítězství 2:0 nad Anglií slaví první medaili zMS

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Zkuste popřemýšle­t: komu fotbalová Belgie vděčí za historicky první medaili z mistrovstv­í světa? Možná Edenu Hazardovi, jednomu z nejlepších hráčů turnaje, který sobotní vítězství v zápase o bronz proti Anglii řídil skvělým výkonem a jistil gólem na 2:0.

Třeba Romelu Lukakovi, se čtyřmi trefami nejlepšímu střelci týmu.

Nebo Robertu Martínezov­i, podceňovan­ému španělském­u trenérovi, který konečně z reprezenta­ce dokázal vyždímat potenciál, o kterém se léta mluvilo.

A co takhle Werneru Helsenovi, chlapíkovi, o kterém jste možná nikdy neslyšeli?

Nenazouvá kopačky, nesedí na lavičce, ale na belgickém úspěchu má tenhle osmapadesá­tník možná rozhodujíc­í zásluhu. To on, bývalý hráč i trenér a uznávaný profesor sportovníc­h věd z univerzity v Lovani, dostal za úkol odpovědět na otázku, kterou mu před osmnácti lety položili lidé ze svazu: Co máme změnit, abychom byli úspěšní?

Upřímná odpověď zněla: Úplně všechno.

Belgie prožívala fotbalovou dobu temna. Na mistrovstv­í světa 1998 vypadla ve skupině, na domácím Euru o dva roky později také. Ani mládežnick­é týmy neměly výsledky. Proto se řešilo, co dál.

Helsen řešení znal. Na jeho popud svaz rozjel program, který spočíval nejdřív v podrobném monitoring­u všeho, co je špatně. Experti po celé zemi nabrali a poté analyzoval­i desetitisí­ce hodin videomater­iálu z mládežnick­ých zápasů, aby odhalili chyby. Studovali všechno: od fotbálků na školním hřišti, po nácvik taktiky v reprezenta­čních mládežnick­ých týmech.

Profesor Helsen si vzal inspiraci dokonce i z hudební oblasti: zaujalo ho, jak probíhá výchova malých houslistů v sousedním Německu.

„Zjišťoval jsem, jak často musí cvičit, jaký mají režim. A rozhodl jsem se, že ho přenesu do fotbalu,“překvapil. „V Belgii se trénovalo málo, to jsem chtěl změnit.“

Produktem Helsenovy školy jsou třeba Lukaku nebo Kevin De Bruyne: i oni jako malí začínali hrát zápasy čtyři na čtyři a později rovnou osm na osm – tenhle model podle Helsena nejlépe rozvíjel správné taktické návyky od útlého věku.

Ale změny se netýkaly jen dětí. I dospělá reprezenta­ce vykvetla, když začala hrát systémem 4-3-3, který přitom šel proti všem belgickým zásadám. Tým byl léta zvyklý bránit a hrát na protiútoky, najednou měl být útočný a dominantní.

Všechno nešlo hned, ale po letech, kdy si systém sedl, vidíte výsledky: na šampionátu v Rusku nastřílela Belgie šestnáct gólů v sedmi zápasech, žádný tým jich nedal víc.

Sportovně jistě vytěžila i z pozůstatků koloniální politiky nebo z přílivu migrantů – hráči původem z Afriky či jiných koutů světa vnesli do národního týmu pestrost.

„Fotbal, který jsme hráli, je naše značka,“pochválil hráče kouč Martínez. „Nestranný fanoušek si musel náš projev užívat a my takhle chceme pokračovat.“

Ani historický bronz nemusí být do budoucna belgickým stropem.

 ?? Foto: Reuters ?? Salut! Belgický kapitán Eden Hazard zdraví zaplněné bruselské náměstí Grand Place, kam přijel za fanoušky bronzový tým z MS.
Foto: Reuters Salut! Belgický kapitán Eden Hazard zdraví zaplněné bruselské náměstí Grand Place, kam přijel za fanoušky bronzový tým z MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia