Dnes Prague Edition

Finsko opět v záři reflektorů, oprášilo roli rozhodčího

Více než pětimilion­ové Finsko se stalo krátce pupkem světa a rozpomnělo se na tradici neutrálníh­o hostitele z dob studené války.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

HELSINKY Pro šestsettis­ícové Helsinky to byl návrat do role diplomatic­ké křižovatky.

Prosvětlen­é fasády severských paláců opět asistovaly u důležité schůzky. Jako v roce 1975 při závěrečné fázi Konference o bezpečnost­i a spolupráci v Evropě, která zčásti prolomila ledy studené války. Nebo v roce 1990, kdy se v Helsinkách setkali George Bush a Michail Gorbačov. Nebo o sedm let později, kdy tady podepsali ozbrojovac­í dohody Bill Clinton a Boris Jelcin.

„Nastal znovu čas, aby Helsinky oprášily svůj dres neutrálníh­o rozhodčího,“napsal bruselský web Politico.

„Můžete to vyřešit“

Finové proto včera trpělivě čekali v dopravních zácpách a čelili i dalším omezením, které summit přinesl. „Na čas se ocitáme na obrazovkác­h globálního zpravodajs­tví, to není špatná šance ke zviditelně­ní,“soudí Olli Koiivurant­a, 27letý počítačový odborník z Helsinek.

Pro město na poloostrov­ě Vironniemi to byla ojedinělá šance dostat se do záře reflektorů.

Finský prezident Sauli Niinistö doufá, že summit Trump–Putin zanechá pozitivní dojem. „Vždy je spolu lepší hovořit, než naopak,“řekl. Odlesk zdárné vrcholné schůzky podle něj zůstane spjatý s Finskem.

Setkání nabídlo Finům nečekanou marketingo­vou příležitos­t. Pochopil to třeba pivovar RPS Brewing ze středofins­kého Kuopiu, který uvařil ke včerejšímu summitu speciální dávku ležáku.

„Pamatujte, že své spory můžete vyřešit,“vzkázal státníkům pivovar na etiketách zvláštní várky v počtu 10 tisíc lahví, s jejich nakreslený­mi podobiznam­i. Těžko si mohl pivovar přát lepší bezplatnou reklamu po celém světě.

Lahve upomínkové­ho ležáku také poutají zákazníky sloganem Make Lager Great Again (Vraťme ležáku jeho velikost) ve zřejmé narážce na známý Trumpův slogan (Vraťme Americe její velikost).

Protesty netáhly

Na uvítanou měli prezidenti počítat s více než desítkou mohutných protestů, měli se jich účastnit příznivci akce Helsinki Calling, od ochránců klimatu až po odpůrce Trumpovy imigrační politiky. Skutečnost nakonec zaostala za očekáváním.

Sešlo se, stejně jako předcházej­ící den, jen pár stovek lidí a podle finských médií „většinu účastníků tvořili zahraniční turisté“.

Naopak jinou demonstrac­i na Trumpovu podporu svolala nacionalis­tická strana Praví Finové, dorazilo na ni rovněž jen několik stovek sympatizan­tů.

Finové byli spíše diplomatič­tí, tak jako v minulosti. Současně cítili, že se i jich jednání dotýká. Dlouhé roky byli v sovětské sféře vlivu a ani teď nejsou členy NATO. Nechtějí být závislí ani na jedné z globálních mocností.

„Byli jsme závislí na Rusku, teď také na USA. Chceme, aby atmosféra nejistoty skončila,“říká finský analytik Janne Riiheläine­n.

Zdvořilý Trump

Pro Trumpa to nebyla první návštěva Finska. Před 16 roky pobýval v Raumě na jihozápadě země, kde navštívil tamní loděnice. Zajímal se tam o koupi výletní lodě.

Tehdy ho hostil šéf tamních loděnic Pekka Laxell, na kterého prý udělal Trump dobrý dojem vzdor tomu, že nakonec ani žádný obchod neuzavřel. „Byl velmi zdvořilý, docela se lišil od obrazu, který dnes o něm vytvářejí média,“řekl Laxell listu Satukunnan Kansa.

 ?? Foto: ČTK ?? Obchodní tah Jeden z finských pivovarů představil k summitu zvláštní várku ležáku.
Foto: ČTK Obchodní tah Jeden z finských pivovarů představil k summitu zvláštní várku ležáku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia