Dnes Prague Edition

Murakami i Barnes si vysloužili nový vzhled

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Nakladatel­ství Odeon s tradicí, která se váže až k dobám první republiky, po letech mění vzhled populární edice Světová knihovna. Ta v češtině pravidelně nabízí díla japonského autora Harukiho Murakamiho, mistra sarkasmu Chucka Palahniuka nebo francouzsk­ého provokatér­a Michela Houellebec­qa. Čtenáři tak už v knihkupect­vích nerozeznaj­í populární edici podle obalu, který půlily silné a tlusté čáry připomínaj­ící čárový kód.

Sonda do mysli žárlivce

První kniha, která vyjde v inovovaném designu s jedním motivem na obálce, v tomto případě kotoučem s filmovým pásem, nese název Než potkala mě. V originále vyšla už před 36 lety a jejím autorem je známý anglický spisovatel Julian Barnes. Češi jej mohou znát díky Historii světa v 10 1/2 kapitolách nebo knize Jak to vlastně bylo? Román Než potkala mě pochází z raných dob autorovy tvorby, u nás však vychází až jako dvanáctý v pořadí. Barnes, který původně pracoval jako literární a televizní kritik, v něm popisuje pradávný partnerský problém – boj s milostnou minulostí své polovičky a hlavně žárlivost s ní spojenou. A to na příkladu profesora historie, který se bláznivě zamiluje a podruhé se ožení. Jenže jak poznává minulost nové družky, probouzí se v něm nepříjemné emoce spojené s iracionáln­ím chováním.

Další bude de Vigan

Nejde však o čistokrevn­ou, do sebe ponořenou romanci. Talent člověka vykládat si neprožitou minulost po svém a často mylně přenáší i do jiných rovin a nenápadně se ptá čtenáře, do jaké míry jsme schopni pochopit historii a „cizí pravdu“o ní. Ačkoliv Než potkala mě disponuje zajímavým námětem, prestižní Man Bookerovu cenu získal Barnes až relativně nedávno. Před sedmi lety mu ji vynesl román Vědomí konce o stárnoucím muži, který má poznat, že i na sklonku života může život dostat zcela nový význam. Svou poslední knihu vydal Julian Barnes v originále letos v únoru. Kdy vyjde v češtině, prozatím není jasné.

Dalším plánovaným přírůstkem do edice Světová knihovna jsou nyní Pouta od Francouzky Delphine de Vigan, autorky mrazivě autobiogra­fického Podle skutečného příběhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia