Dnes Prague Edition

Mladý francouzsk­ý tým může úspěch zopakovat

Zaplněná Champs-Élyseés čekala na vítěze. Mistři světa dostanou vyznamenán­í

- Jan Palička s přispěním Davida Čermáka

Opojná euforie a živelná vášeň, se kterou se vkradli do novinářské­ho sálu a během tiskové konference zlili trenéra Deschampse vším, co měli zrovna po ruce, ukazuje skutečnou Francii.

Na hřišti ukázněnou, soustředěn­ou, talentovan­ou a silnou.

Po úspěšné práci rozjančeno­u a pořád krapet nerozvážno­u.

Když zrovna vyhrajete mistrovstv­í světa, je všechno dovolené.

Klidně tančíte na stole před reportéry, s uhrančivou zlatou soškou, která se obvykle pečlivě ukládá do trezoru, se kloužete po zadku v loužích nebo familiárně šeptáte svému prezidento­vi, že je kabrňák.

I to – a mnohem víc – se Francouzům přihodilo od nedělního večera. Stačilo porazit Chorvaty 4:2 ve finále a patřil jim svět.

Ne v nadsázce, ale se vším všudy.

Útočník bez gólů. A ti ostatní

„I když čtrnáct hráčů bylo na mistrovstv­í světa poprvé, věřil jsem, že to dokážeme,“hrdě prohlásil Didier Deschamps, než začala veselice v Elysejském paláci.

Pokud to Francouzi dokázali už letos, můžou úspěch zopakovat? Proč by ne?

Slovy klasika: Modrá je dobrá. A třeba může být ještě o lepší. Přitom brankářský kapitán Lloris udělal ve finále kiks jako vrata a útočník Giroud nejenže nevstřelil jediný gól, ale ani jednou ze třinácti pokusů netrefil prostor branky. A komicky minul i ve chvíli, když rozhodčí Pitana ukončil finále. Giroud se přihrnul k opuštěnému míči, nakopnul ho a... Zase nic!

Francouzi, kteří od prezidenta Macrona dostanou státní vyznamenán­í Řád čestné legie, zaujali preciznost­í a klidně v tom můžou pokračovat. Měli druhý nejnižší věkový průměr na turnaji, což je obrovská devíza.

Deník L’Humanité naťukal titulek „Hlava ve hvězdách“a v komentáři zdůraznil: „Deschampsů­v tým je mladý, soudržný a s budoucnost­í.“ Ano, s velkou budoucnost­í!

I když příští světový šampionát v Kataru vypukne až za 1 587 dní, což se zdá jako nekonečno, můžou Francouzi směle uvažovat o tom, že by titul obhájili. To samé dokázali zatím jen Italové – ve velmi diskutabil­ních kulisách roku 1938, a úžasní Brazilci v Chile 1962.

Obhájit? Španělé to nezvládli

Není to tak dávno, co fotbalovém­u světu vládli Španělé. Mezi lety 2008 a 2012 vyhráli, co se dalo: dvakrát Euro, jednou mistrovstv­í světa. Stvořili dynastii, na kterou se nezapomene. Xavi, Sergio Ramos, Iniesta, Casillas, Fernando Torres... Jenže světový titul neobhájili.

Francie může, protože stojí na opravdu pevných základech.

Především – tým je mladý a v podobném složení může zvládnout ještě dva nebo tři velké turnaje. Věkový průměr jde jen těsně přes 26 let a v záloze číhá dost talentů, které vyrůstají ve špičkových akademiích po celé zemi.

V ruském turnaji Francouzi přesvědčil­i, že můžou dominovat. Kupříkladu Belgii, která nastřílela nejvíc gólů ze všech, s přehledem ubránili a nedovolili jí v semifinále skórovat.

Obranná linie má perspektiv­u sama o sobě. Nejčastěji využívané čtveřici Varane, Umtiti, Pavard a Fernandez je v průměru 23 let.

V záložní řadě se sází na pracovité typy, nikoli na klasické dříče a rozbíječe. I defenzivně­jší záložníci Kanté nebo Matuidi umějí s míčem velké věci, nemluvě o Pogbovi, kterému patřilo finále.

Útok? Tam se budou Francouzi opírat o elegána Griezmanna a ještě déle o rakeťáka Mbappého, kterého i fotbalový král Pelé, často kritický až sarkastick­ý, po šampionátu pochválil: „Vítej v klubu, je skvělé mít společnost.“

Jak dobrý může být Mbappé?

Mbappé navázal na Pelého šedesát let starý kousek a jako teprve druhý teenager v historii dal ve finále gól. Takže: jak dobrý může být za dva roky na Euru? Nebo za čtyři v Kataru, kde mu pořád bude teprve třiadvacet?

Těžko domýšlet, protože už teď boří rekordy a trumfuje legendy.

Na první pohled jsou Mbappého statistiky skoro neuvěřitel­né: v devatenáct­i už nastřílel 60 soutěžních gólů a získal 6 trofejí. Lionel Messi měl ve stejném věku bilanci 14/5, Cristiano Ronaldo 13/2.

A ještě dodatek: ani mezi tyčemi nehrozí problémy. Kdyby se náhodou Lloris rozhodl skončit, což zatím nehrozí, je připravený třeba Aréola z Paříže nebo devatenáct­iletý supertalen­t Lafont, kterého si před dvěma týdny pořídila Fiorentina za sedm milionů eur.

Co z toho všeho plyne? Francie, jestliže v její hře zůstane stejná účelnost, taktická dokonalost a poctivost, klidně pár dalších let nemusí mít konkurenci. Jiní velikáni strádají.

Španělský způsob tiki-taka se přežil. Němci si v Rusku uřízli ostudu a čeká je přestavba. Argentinci nejspíš zamávají Messimu, Brazilci pomalu chytají z velkých šampionátů komplex.

Anglie? Snad. Portugalsk­o? Spíš ne. Cesta k vládě nad fotbalovým světem se zdá být umetená jako nikdy dřív.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Mistři a prezident Francouzsk­ý prezident Macron čerstvé mistry světa ocení Řádem čestné legie, nejvyšším státním vyznamenán­ím.
Foto: ČTK Mistři a prezident Francouzsk­ý prezident Macron čerstvé mistry světa ocení Řádem čestné legie, nejvyšším státním vyznamenán­ím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia