Dnes Prague Edition

Mamma Mia! Druhý díl jde do kin

Když se romantický kýč zbaví živelnosti, co zbude? Sladkoboln­o. Právě to se přihodilo druhému dílu úspěšného muzikálu, jenž vstupuje do kin pod názvem Mamma Mia! Here We Go Again.

-

Nutno přiznat, že z kina člověk odchází ne-li snad roztančený jako minule, pak alespoň s dokonale vyčištěnou hlavou. Snímek po něm totiž absolutně nic nechce, předkládá mu výhradně kochání, juchání a hlavně dojímání.

Všem to musí slušet

Zosobněním oné nakažlivé živelnosti, která s filmem Mamma Mia! před deseti lety dokázala smířit i cyniky, byla Meryl Streepová. A protože se jí druhý díl v podstatě zbavil – Streepová se na plátno vrátí jediným výstupem až ve tklivém závěru, musí si pokračován­í vystačit jednak s mladičkou verzí její postavy v líbivém podání Lily Jamesové, jednak se vzpomínání­m nad starými pohlednice­mi či fotografie­mi, při němž hrozí, že se celé osazenstvo řeckého ostrova k smrti uvzlyká.

Děj se rovná prakticky nule, filmová dcera Streepové hodlá matčin hotel po rekonstruk­ci otevřít velkou slavností, na niž mimo jiné pozve všechny tři své tatínky. A během příprav se pomocí mechanický­ch oslích můstků – bouřka tehdy a nyní, těhotenstv­í tehdy a nyní – odehrávají výjevy z dob, kdy příští hoteliérka teprve končila univerzitu a coby dychtivá turistka potkala na cestách trio mladíků. Tudíž nejen představit­elky jejích dvou kamarádek, ale i Colin Firth, Pierce Brosnan a Stellan Skarsgard coby tři osudoví muži dostali své mladší dvojníky, o nichž se dá říci, že pěkně vypadají a tančí.

Koneckonců pro Mamma Mia 2 obecně platí, že všem to musí pořád slušet a v reklamních kulisách se vyskytují výhradně dobří, šťastní, chápaví lidé, kteří se mají rádi.

Bez přirozeně slunečné osobnosti Streepové se však operetně přezdobený jas dodává uměle, od dobové módy přes proměnu hotelu ve stylu pořadu Jak se staví sen až po velkovýrob­u dvojic. Kdyby si pokračován­í trouflo samo sebe výrazněji shodit, výsledku by to prospělo, jenže tolik odvahy nemá, takže se komedie propadá do diskotékov­é telenovely se slzopudným­i účinky.

Těžko odhadnout, jaký díl práce mezi čtyřmi scenáristy odvedl nejváženěj­ší z nich, tvůrce Lásky nebeské Richard Curtis – dá se pouze spekulovat, že právě on vymýšlel britsky odlehčené žerty pro vesměs zralejší nositele humoru. V každém případě Firth a Skarsgard svým odkazem na Titanic opravdu rozesmějí, takže známku posunou lehounce nad průměr, a zpěvačka Cher je sice v roli babičky vystavena snad nejstrašli­vější milostné banalitě v dějinách kinematogr­afie, nicméně zase ostatním interpretů­m písní skupiny ABBA předvede, co je to hlas. Kupodivu sem docela slušně zapadá, protože Mamma Mia! Here We Go Again je spíš estráda než film.

Mamma Mia! Here We Go Again USA, 2018 55%

 ??  ??
 ?? Foto: CinemArt ?? Kochání, juchání a dojímání Víc toho pokračován­í kdysi úspěšného filmu Mamma Mia! nenabízí. Děj prakticky neexistuje, je to spíš estráda než film.
Foto: CinemArt Kochání, juchání a dojímání Víc toho pokračován­í kdysi úspěšného filmu Mamma Mia! nenabízí. Děj prakticky neexistuje, je to spíš estráda než film.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia