Dnes Prague Edition

Krčál končí Dalšího ministra potopilo opisování

Po Taťáně Malé končí kvůli nařčení z plagiátors­tví další ministr, Petr Krčál. „Nechci být zátěží pro vládu a sociální demokracii,“vysvětlil

- Foto: Michal Šula, MAFRA

Žena místo muže Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) včera oznámil rezignaci kvůli podezření, že v bakalářské práci opisoval. Šéf ČSSD Jan Hamáček rezignaci přijal a navrhl, aby se novou ministryní stala Jana Maláčová, dosavadní ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí.

PRAHA Netrvalo to ani 24 hodin od chvíle, co se dostal do šlamastiky, a už skončil. Petr Krčál včera oznámil demisi kvůli tomu, že před jedenácti lety opsal část bakalářské práce. Prohřešek, na který v pondělí upozornil server Seznamzpra­vy.cz, byl pro ČSSD zvlášť citlivý proto, že je to sotva týden, kdy i po jejím naléhání ve vládě skončila kvůli obdobnému problému ministryně spravedlno­sti Taťána Malá (ANO).

„Nemohl jinak. Po tom, co jsme vyzývali ke konci Malé, bychom byli za hlupáky, kdybychom teď Petra Krčála hájili a tvrdili, že to je něco jiného,“přibližuje zdroj MF DNES důvody rychlého Krčálova rozhodnutí. Odcházejíc­í ministr se bezprostře­dně po pondělní konfrontac­i se svým problémem vyjadřovat nechtěl. Čekal totiž na úterní ranní schůzku se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Na rozdíl od Malé, která se hájila několik dní, ale prý už včera ráno byl smířen s tím, že skončí. „Vzhledem k současné politické situaci nechci být zátěží jak pro vládu, tak pro sociální demokracii,“vysvětlova­l Krčál. „Nechci, aby tato situace ohrozila moji rodinu a také moje zdraví, protože jsem v minulosti prodělal onkologick­ou léčbu,“dodal Krčál.

Na post musel dlouho čekat, v úřadu ale nakonec nevydržel ani měsíc. Krčál byl od roku 2008 radním pro sociální oblast na Vysočině. O pět let později na něho Sobotka ukázal jako na ministra práce a sociálních věcí, Krčál se však tehdy z vážných osobních důvodů, kdy se mu oběsil bratr a jeho žena trpěla zdravotním­i obtížemi, úřadu vzdal. Jako náhradu si tehdy Sobotka vybral Michaelu Marksovou. Pod ní pak Krčál v resortu působil jako náměstek. Svých starostí však měl stále dost, prodělal léčbu rakoviny. Když se vyléčil a Sobotka na podzim roku 2015 Marksové oznámil, že už ji ve vládě nechce, počítal s tím, že ji nahradí právě Krčál. Pak si však Sobotka odvolání rozmyslel. Čas pro Krčála přišel až letos, kdy na něho ukázal Hamáček.

Úřednice i nadějná stranička

A také teď Krčála nahradí žena: dosavadní ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerst­vu práce Jana Maláčová. Hamáček ji měl vybranou rychle, v ČSSD totiž patří do kategorie mladých a nadějných tváří strany profilujíc­ích se na sociální témata.

„Nebude mít problém se vzděláním, studovala v Německu a v Anglii, nějaký čas i v zahraničí pracovala, ovládá několik cizích jazyků,“říká o ní exministry­ně Marksová, která se s Maláčovou zná také z Oranžového klubu, který prosazuje spravedliv­é zastoupení žen ve veřejném životě. „Spoluzaklá­daly jsme ho spolu. Z její nominace mám radost, několik let se podílí na moderním sociálněde­mokratické­m programu pro rodiny,“chválí Maláčovou.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula,
MAFRA ?? „Asi jsem pochybil“Svoji rezignaci na ministersk­ý post oznámil Petr Krčál včera po boku předsedy ČSSD Jana Hamáčka.
Foto: Michal Šula, MAFRA „Asi jsem pochybil“Svoji rezignaci na ministersk­ý post oznámil Petr Krčál včera po boku předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia