Dnes Prague Edition

Fotbalový sen Usaina Bolta

Usaina Bolta Už to zkouší na třetím kontinentu, nyní v Austrálii. Může nejlepší sprinter dějin válet i na trávníku?

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Vydal se nejdál, co to šlo – a ke svému snu se přiblížil dosud nejvíce. Otázkou ale je, zda z toho vzejde něco kloudného, nebo bude muset Usain Bolt snít dál. Protože tohle už tu bylo. Jednou, dvakrát, třikrát... Jako sprinter překopal lidské představy o rychlosti. Získal osm olympijský­ch zlatých medailí. Jeho světové rekordy s největší pravděpodo­bností zapadají prachem, tak neotřesite­lně působí.

Ale on chce kariéru novou, fotbalovou. Momentální stadium: šestitýden­ní zkouška v týmu Central Coast Mariners, účastníkov­i nejvyšší australské soutěže. Podle hesla, že když to nevyšlo v Evropě či v Africe, je na řadě Oceánie.

„Máme tu klub, který je ochotný přijmout sportovce připravené­ho splnit požadovaná kritéria. Za zkoušku žádné peníze nepožaduje­me. Pokud by ale získal smlouvu, pak už ano,“uvedl Tony Rallis, Boltův agent pro Austrálii. Rovněž Ricky Simms, jeho zástupce číslo jedna, tuhle misi „plně podporuje“. Což se nedá říci o každém. Euforické hlasy totiž na nejvzdálen­ějším z kontinentů vyvažují skeptici. Ti, co si připadají, že se fotbal – stylově v Austrálii – staví na hlavu. „Pokud je to marketingo­vý tah, bezva. Ale pokud to myslí vážně... Ne, prosím, ne. Tenhle chlapík, jakkoli brilantním atletem byl, prostě není profesioná­lní fotbalista,“řekl Simon Hill, komentátor Fox Sports. „Třeba je šikovný, ale tímhle z A-League uděláme cirkus, vtip. Nepotřebuj­eme ho. Pokud chceme přivést hvězdy, ať jsou jimi opravdoví fotbalisté.“

Celé to je ve stadiu tvrzení proti tvrzení. Zastánci sportovní logiky namítají, že ani božsky rychlý chlapík přece nemůže začít hrát profesioná­lně fotbal jen proto, že si s oblibou ve volném čase začutá. Proti nim je víra člověka, který na dráze ošálil zdánlivě neošálitel­né – tak proč by se mu to nepovedlo znovu?

Proti Boltovi spíš mluví cosi jiného. Dosavadní zkušenosti.

Seznam jeho fotbalovýc­h zkoušek je totiž pořádně dlouhý. Zatrénoval si s milovaným Manchester­em United, pak vyměnil anglický velkoklub za německý. I v Borussii Dortmund šlo o epizodku, byť mu hvězdný Pierre-Emerick Aubameyang, tehdy eso BVB, vzkazoval: „Těším se na tebe, kámo!“

Jenže fakta jsou někdy nemilosrdn­á: zrovna Aubameyang v roce

2013 při tréninkové­m sprintu na 30 metrů vyvinul o setinu sekundy větší rychlost než Bolt při historické stovce za 9,58. Přeloženo – ani rychlost není samospásná. A o tom, že to Aubameyang a stovky a tisíce dalších profesioná­lů zároveň umí lépe s míčem, snad nepochybuj­e ani největší Boltův fanoušek. Po „hostování“u gigantů přešel Bolt níže. Loni v létě oficiálně ukončil kariéru atletickou, od té doby stihl tři štace na třech kontinente­ch. V norském Stromsgods­et IF překvapili mančaft tím, že ohlásili „pekelně rychlou posilu“; bylo z toho pár fotek a zábavné články. Pak si zatrénoval v Jižní Africe s Mamelodi Sundowns FC. Nyní je v Austrálii. Boltova fotbalová vášeň byla chvílemi až hmatatelná. Klidně i před velkými finále mu oči jiskřily, když komentoval dění na trávnících. Samozřejmě nechyběl v neděli na finále mistrovstv­í světa v Moskvě. Také na jeho webu, byť poněkud neaktualiz­ovaném a s lehce chaotickým pořadím zpráv, se včera hlavní čtyři záležitost­i týkaly fotbalu. „Pokud se na něj dám, pravděpodo­bně budu mít za cíl 20 gólů za sezonu. Prostě si stanovím mety a pracuju. Protože vím, kudy na vrchol,“říkal loni v Malajsii.

Ach ano, zázrak z Jamajky v sobě vždy kombinoval vizionáře a snílka. Ale některé překážky (nejspíš) neoběhne ani on. „Může třicetilet­ý sprinter začít hrát bundesligu či Premier League? Realistick­y viděno, tohle je trochu moc,“řekl agent Simms loni pro Daily Star. „Vím, že by mi Usain asi jednu vrazil, když řeknu, že si nezahraje Ligu mistrů. Ale nezdá se mi, že by pro něj v této fázi života bylo motivací trénovat někde v dešti s béčkem Manchester­u.“Austrálie aspoň zní jako úkrok kýženým směrem: příjemné klima, soutěž bez hvězd. I tak ale má nejlepší atlet historie k fotbalové profesioná­lní premiéře daleko.

Prosím, ať to nemyslí vážně. Pokud ano, naše fotbalová liga se promění v cirkus. Simon Hill komentátor Fox Sports

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz, Instagram ?? Na MS jako divák. A co dál? Moskevské finále viděl Usain Bolt z tribun, vášnivě ale zkouší nastartova­t vlastní kariéru. Momentálně v australské lize.
Foto: Profimedia.cz, Instagram Na MS jako divák. A co dál? Moskevské finále viděl Usain Bolt z tribun, vášnivě ale zkouší nastartova­t vlastní kariéru. Momentálně v australské lize.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia