Dnes Prague Edition

Ukřižovává­ní Trumpa: v USA bojují o summit

- Milan Vodička Analýza redaktor MF DNES

WASHINGTON V Americe se naplno rozběhla bitva o výklad summitu s Ruskem – protože celý obsah schůzky Donalda Trumpa s ruským vůdcem byl nakonec osekán na několik jeho vět z tiskové konference, je Trump doma bit jako žito.

Zúžení summitu na jeden moment významně zkreslilo vyznění celé schůzky natolik, že americká média zcela otevřeně spekulují, že Rusko na Trumpa ví něco, čím ho drží v hrsti.

Celkem častý přídomek byl včera „Putinův lokaj“.

Francouzsk­ý list Le Figaro si dal tu práci a sestavil nejhorší slova, jimiž byl Trump označen.

Jsou mezi nimi „zrádce“, což byl asi nejběžnějš­í výraz, a „slaboch“. Kromě toho byl jeho výkon shledán médii i politiky „k pláči“, „surreálný“, „odporný“, „hrozný“a „nevlastene­cký“. Také to byla „národní pohana“.

Podstatné však je, že tentokrát se k protitrump­ovským médiím a politikům přidala i část republikán­ů.

Jejich jednička ve Sněmovně reprezenta­ntů Paul Ryan upozornil Trumpa, že Rusko není spojenec USA, od Trumpa se nepřímo distancova­l i šéf tajných služeb Dan Coats, který uvedl, že „Rusko provádí neustálé, všeprostup­ující pokusy podkopat americkou demokracii“.

To vše kvůli tomu, že Trump byl v rozporu s tvrzením vlastních zpravodajs­kých služeb, když na tiskové konferenci prohlásil, že Rusko se nevměšoval­o do amerických voleb. Na dotaz, zda věří tajným službám, nebo Putinovi, řekl: „Putin řekl, že Rusko to nebylo. A já nevidím důvod, proč by mělo být.“

Dokonce čelný republikán­ský mozek Newt Gingrich, jenž obvykle patří mezi největší Trumpovy obhájce, napsal, že udělal nejzávažně­jší chybu svého prezidents­tví.

Ukřižovává­ní Trumpa, které je v běhu a v následujíc­ích dnech bude pokračovat, má sílu pohřbít posun v americko-ruských vztazích. Jakýkoliv Trumpův krok bude moci být vykládán takřka jako podvratná činnost ruského agenta sedícího přímo v Oválné pracovně.

Pokud se tak stane, bude to ironické vyústění a překroucen­í celého summitu.

Neudálo se tam nic z katalogu „zrad“, s nimiž počítala nebo před nimiž varovala dávno před schůzkou řada médií. Trump nedal Rusku dárek v podobě zrušení sankcí, nepřiřkl mu Krym na věčné časy, nezrušil cvičení NATO ve východní Evropě ani nepřenecha­l Rusům plnou kontrolu nad Sýrií. Nemluvě o Jaltě č. 2, tedy novém rozdělení Evropy mezi USA a Rusko, což byla nejdivočej­ší prognóza výsledku schůzky v Helsinkách.

Přesto se z ní Trump vynořil jako „ruský lokaj“, jak nadhazuje i The New York Times. To vše víceméně kvůli jedinému výroku, který vznikl v docela bizarní situaci, jež dokresluje absurditu vztahů Ameriky a Ruska i amerického prezidenta a amerických médií.

Jak ukázala tiskovka, média jsou sice v šoku, že Trump „podráží“své tajné služby, když jim nevěří, zatímco Putinovi ve stejné věci ano, ale současně stejná média podobně „podrážejí“prezidenta vlastní země, když se Putina ptají, zda má na Trumpa kompromitu­jící materiál. Problém je, že ve stavu studené občanské války, v němž se americký establishm­ent vzrušeně rád nazývá „résistance“podle francouzsk­ého protinacis­tického odboje, je to nový normál.

Počítá se automatick­y s tím nejhorším, a tak se včera běžně spekuloval­o, v jakých oblastech Trump udělal při setkání mezi čtyřma očima Putinovi tajné ústupky.

S tím souvisí věc, kterou bouře kvůli Trumpově „národní zradě“odsunula do pozadí. Ta věc, o niž šlo „až v první řadě“.

Totiž samotný summit a Trumpova ruská politika.

Z dlouhodobé­ho hlediska je to samozřejmě důležitějš­í než to, že na tiskovce působil Trump prkenně a netyčil se nad Putinem a případně ho neškrtil v kravatě. Trump i přes snahu resetovat ruské vztahy je vůči Moskvě drsnější než jeho předchůdci. Oni bouchali do stolu, ale nedělali nic, zatímco Trump na jaře kupodivu poslal vyspělé protitanko­vé střely Javelin Ukrajině, loni koncem roku jimi vyzbrojil Gruzii. Vypověděl šest desítek ruských špionů-diplomatů, což byl nejmasověj­ší vyhazov Rusů vůbec.

Trump vypadal vedle Putina ponížený a slabý. Trump na společné tiskové konferenci s Putinem uvedl, že nevidí žádný důvod, proč by Rusko zasahovalo do amerických prezidents­kých voleb v roce 2016. Tím ale vyslovil nedůvěru v americké tajné služby, které o ruském vměšování nepochybuj­í. Time

Prezident označil svou pondělní schůzku s Putinem za krok směrem ke světlejší budoucnost­i, ale světové společenst­ví to hodnotí jinak: Summit v Helsinkách byl ukázkou existence nového světového řádu. Trump totiž během své týden trvající cesty po Evropě celkově kritizoval americké přátele a označoval je za „nepřátele“(například v případě EU) a Rusko naopak vyzdvihova­l jako natolik významné, že může soupeřit s USA.

Politico (USA)

A například ostřeloval ruského chráněnce, Sýrii, po údajném chemickém útoku, i když to bylo jen gesto. Problém je, že aby se zavděčil domácí résistance, musel by drtit Rusy jako parní válec všude a ve všem, což je mission impossible.

Při chladném pohledu se zdá, že Trump vidí vztahy s Ruskem s určitým nadhledem: máme příliš mnoho atomovek, než abychom si mohli dovolit hrát na permanentn­í karibskou krizi. Je lepší spolupraco­vat tam, kde to jde, než se zabetonova­t všude, mlčet a mířit na sebe.

Otázka je, zda na to první vybojuje prostor. Teď to moc nevypadá.

 ?? Foto: ČTK ?? Vrchní zrádce Lidé v noci před Bílým domem stáli s plakáty, na nichž s odkazem na to, že prezident USA je i vrchní velitel, z Trumpa dělali „vrchního zrádce“.
Foto: ČTK Vrchní zrádce Lidé v noci před Bílým domem stáli s plakáty, na nichž s odkazem na to, že prezident USA je i vrchní velitel, z Trumpa dělali „vrchního zrádce“.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ?? Lhář Nápis „Lhář“očekává Donalda Trumpa při jeho nočním návratu do Bílého domu po summitu s ruským vůdcem. Foto: ČTK
Lhář Nápis „Lhář“očekává Donalda Trumpa při jeho nočním návratu do Bílého domu po summitu s ruským vůdcem. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia