Dnes Prague Edition

Helsinky aneb co kdo komu prodá

Kombinací chyb Západu a vlastní šikovnosti se Rusům podařilo dosáhnout toho, že jsou znovu větší a důležitějš­í, než by napovídala reálná čísla. Potvrdil to i summit Trumpa s Putinem v Helsinkách. Amerického prezidenta teď čeká těžký úkol – prodat doma to,

- Hynka Kmoníčka

Třetí setkání prezidentů Donalda Trumpa a Vladimira Putina – a jejich první skutečné jednání – se odehrálo asi v nejpodivně­jším aranžmá od dávných dob spojenecký­ch vyjednáván­í Stalina s Roosevelte­m. Možná by proto bylo dobré začít právě tam, u série rusko-britsko-amerických jednání 40. let, kdy Stalin vnímal amerického prezidenta jako svého šarmantníh­o přítele, Roosevelt Stalina jako Strýčka Joe, který se rád směje, a společně si utahovali z poněkud koženého Poloamerič­ana Winstona Churchilla. Protože právě tak vypadaly konkurenčn­í, nikoliv však nepřátelsk­é rusko-americké vztahy na tehdejší prezidents­ké úrovni. Komu se tento popis nelíbí, měl by se nejdřív pořádně začíst do knih specializo­vaných historiků, třeba do knihy americké historičky Susan Butlerové Roosevelt a Stalin: Portrét partnerstv­í.

Při všem prezidents­kém žertování se ale i tenkrát oba státníci museli vyhnout některým ožehavým tématům. Třeba tomu, že Stalin vlastně hodlá všem kapitalist­ům zakroutit krkem a že Rooseveltů­v viceprezid­ent a nástupce Harry Truman tvrdil pouhé dva roky před první rusko-americkou schůzkou prezidentů, že „bude-li vítězit Německo, měli bychom pomáhat Rusům, a jestli bude vítězit Rusko, měli bychom zase pomoci Němcům a tímhle způsobem dosáhneme toho, že si navzájem zabijí, kolik lidí to jenom půjde“.

Trumpovy dary

Současný americký prezident Trump je tak trochu pro-putinovský, jako by byl Roosevelt, trochu anti-ruský, jako býval Truman, a trochu jako státník, který prostě zabloudil z jiné doby, jako býval Churchill. Vždycky je proto nejasné, kterého z Trumpů zrovna potkáte. Možná i proto ruský prezident Putin na začátku summitu v Helsinkách vypadal nezvykle nervózně ze situace, kdy pro jednou není středem dění.

Svoje dary americký prezident ovšem předem mediálně oznámil. Byl by pro znovupřije­tí Ruska do G-7, prohlásil EU (a tím myslí hlavně Německo) za „protivníka“a vlastně by rád měl v Putinovi partnera ve světě, kde malé státy mnoho neznamenaj­í, zájmy velkých států rozhodují a žádné spojenectv­í v něm není navěky.

Američané se nyní potřebují domluvit s Ruskem na vzájemném nešlapání si po prstech v Sýrii, nějakém porozumění v tlaku na KLDR a Írán a na příštích dohodách kontroly a omezování jaderných zbraní. To by byl maximalist­ický výsledek jednodenní­ho summitu bez agendy a bez přípravy, kam ruská strana přinesla komuniké, které Američané nepodepsal­i.

O něco jednodušší je dovodit si, co od jednání čekalo Rusko. Jejich politici a diplomati hovořili o tom, že je načase skončit nenormální stav, kdy spolu dvě jaderné velmoci de facto přes rok příliš nekomuniko­valy. Rusko by chtělo resetovat relaci a ve Washington­u hovořilo o resetu 2.0 po nepodařené­m minulém Obamově pokusu z roku 2009. Cílem bylo navázat komunikaci prezidentů, dosáhnout toho, že k dosavadním sankcím nepřibudou další, a přitom si zachovat vše, co v mezidobí Rusko získalo, od Krymu po Sýrii.

Zároveň se pokusit vytvořit Trumpovi iluzi, že on je jediným západním státníkem, který kdy s Rusy něco dojedná. Rusové zároveň vědí, že v kruté realitě jenom výborně hrají svoje podstatně slabší karty. Otevřenou konfrontac­i s USA si nemohou dovolit, ekonomicky se jedná o dvě zcela neporovnat­elné jednotky. USA dnes mají cca 19krát větší hrubý roční produkt, na hlavu to dělá rozdíl mezi 59 501 dolarů na jednoho Američana oproti 8 900 dolarů na jednoho Rusa, a to má ještě Amerika zhruba dvaapůlkrá­t více obyvatel. Když z takového HDP Rusko dává na zbrojení asi o 3 procenta víc než USA, v reálných číslech to znamená, že rozdíl v jejich vojenské síle pouze v čase stoupá.

Ani vzájemná obchodní výměna Rusko–USA se nepohybuje v podstatnýc­h číslech. V loňském roce dosáhla něco přes 23 miliard dolarů, tedy zhruba pouze trojnásobk­u obchodu s Českou republikou, která nepatří mezi ekonomické giganty G-7.

Jak poznamenal jeden z bývalých velvyslanc­ů USA v Moskvě, je „poměrně obtížné nacházet důvody pro to, aby se USA chovaly k zemi s HDP nižším než Itálie jako k supervelmo­ci“. Rusům se však podařilo kombinací chyb Západu a vlastní šikovnosti dosáhnout toho, že jsou znovu větší, než život sám a než reálná čísla napovídají.

Strategie Kim Čong-un

Výsledek této strategie pak může být maximálně v tom, co Rusové v Helsinkách dosáhli. Stali se dalším příkladem efektu zvaného „strategie Kim Čong-un“. U režimu s klíčovou rolí jedné osoby a ničivým jaderným potenciále­m neodpovída­jícím reálné váze země dnes rozhovory začínají jednáním prezidenta Trumpa s touto osobou, po několikaho­dinové schůzce vůdců je oznámen úspěch a pak se po několik následujíc­ích měsíců na expertní úrovni začne dávno ohlášený výsledek teprve vytvářet. Bude-li výsledkem „porozumění z Helsinek“jednání expertů o Sýrii a kontrole jaderného zbrojení, není to v principu pro svět špatně.

Asi nikoho nepřekvapi­lo, že se americká média ve zpravodajs­tvích zaměřila z valné části pouze na to, jak moc se prezident Trump zeptal na údajné ruské vměšování do amerických voleb, případně jak je možné, že za jediný den pochválil Putina jedenáctkr­át. To je přirozeně to nejméně důležité pro to, jak bude náš příští svět vypadat.

Trable doma

Zcela nepovšimnu­t zůstal základní problém jakýchkoli­v jednání Putin–Trump, a tím je odlišná domácí pozice obou prezidentů. Putin vládne celému Rusku, Trump se zatím pokouší ovládnout aspoň svoji vlastní politickou stranu. Jejich společným nepřítelem je pak americký „deep state“, byrokratic­ký aparát vyrostlý na předpoklad­u, že dobrý Američan se pozná podle toho, jak moc zápasí s Rusem. Nakonec tedy vůbec nebude nejdůležit­ější, co Trump kdy vyjedná s Putinem. Podstatné bude jenom to, co z toho nakonec prezident Trump dokáže vyjednat ve své vlastní zemi.

Negativní reakce domácích amerických politickýc­h elit po summitu jdou napříč demokratic­ko-republikán­ským spektrem a jsou dokonalou ukázkou toho, kde budou ona skutečná jednání – již bez Putina – doopravdy probíhat. USA mají před listopadov­ými volbami, bez ohledu na různorodé prezidents­ké komentáře jsou nadále páteří NATO a přesvědčen­y, že jenom tohle dokáže ruský apetit udržet v takových mezích, abychom se zase někdy v Praze nedivili jako v srpnu před 50 lety. Cokoliv prezidenti Trump a Putin mezi čtyřma očima dohodli, bude muset být nakonec stejně prodáno a vysvětleno publiku právě s touto optikou.

Rusové vědí, že v kruté realitě jenom výborně hrají svoje podstatně slabší karty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia