Dnes Prague Edition

Tygří lektvary? V Česku se byznys rozšířil

- — Václav Ferebauer

Česko patří mezi chovatelsk­é velmoci exotických živočichů. Spolu s tím bují i trh s těly zvířat, ze kterých se vyrábí léčivé přípravky pro tradiční čínskou medicínu. Kosti z tygrů podle ní léčí revma a bolesti hlavy. Chovatelé v posledních letech nahlásili nejméně 400 těchto velkých šelem.

„Máme podezření, že dochází k nelegálním­u obchodu a dokonce i k takzvaným ‚porážkám‘ tygrů za účelem získání tradičních léčiv, která jsou vysoce žádaná v Asii. Množí se nám záchyty různých tygřích produktů, na letišti i uvnitř republiky,“uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilo­vá.

Celníci a inspektoři nejčastěji nacházejí kostry, lebky, drápy nebo různé vývary a bujóny. Poptávka po tygrech je v tradiční čínské medicíně vysoká a pro léčebné účely je možné využít téměř celé zvíře.

Velké kočkovité šelmy musí být registrová­ny podle mezinárodn­ích úmluv a jejich chov pak schvaluje Státní veterinárn­í správa.

Celkem bylo v posledních letech registrová­no v Česku přes 400 tygrů a podle kontrolorů inspekce je nejméně čtvrtina z nich stále naživu. V zoologický­ch zahradách je pouze 40 těchto šelem.

„Česká republika patří v Evropě k chovatelsk­ým velmocem, chová se zde mnoho druhů zvířat – papoušci, želvy, hadi, krokodýli, drápkaté opičky a další,“uvedla Nastoupilo­vá. Chovatelů specializu­jících se na ohrožené druhy je v Česku přes 20 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia