Dnes Prague Edition

Z Ukrajince Rumunem za 800 eur

- Petr Ježek redaktor MF DNES

Ukrajinci hledající práci v zahraničí objevili před dvěma roky nabídky v Česku. Zaplatili zálohu, předali zprostředk­ovatelům svoji fotku a do České republiky přijeli jako turisté. Prostřední­kům doplatili zbývající stovky eur a dostali rumunský doklad s vlastní fotografií, ale cizím jménem. Pokud u sebe neměli dostatek peněz, částku spláceli z výplaty. Zásahem padělatelů se muži a ženy z Ukrajiny rázem stali občany Evropské unie, s falešnými rumunskými doklady v Česku okamžitě nastoupili do práce.

Tak se dá zjednoduše­ně popsat způsob, jakým podle obžaloby skupina sedmi Ukrajinců a dvojice Čechů více než rok zajišťoval­a nové síly pro pracovní agentury nebo přímo firmy zejména na Plzeňsku.

Přebírali si je už na nádraží

Případ včera začal projednáva­t Okresní soud Plzeň-město ve své největší jednací síni. Devíti obžalovaný­m, z nichž čtyři jsou už rok a čtvrt ve vazbě, hrozí za padělání a pozměňován­í veřejné listiny až desetileté tresty.

Podle státního zástupce byli všichni souzení členy organizova­né zločinecké skupiny. Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu v Plzni zasáhli loni na jaře. Domovní prohlídky pak probíhaly hlavně v Koperníkov­ě a Tovární ulici v centru Plzně.

„K případu můžeme sdělit, že občané převážně z Ukrajiny cestovali do České republiky jako turisté, ovšem s cílem zde pracovat. Organizova­ná skupina obviněných jim dle našich závěrů měla za úplatu od 300 do 800 eur opatřit falešné ID karty rumunských státních příslušník­ů,“popsal loni v dubnu mluvčí centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej.

Jen samotná obžaloba má přes 40 stránek. „Obžalovaní česky neumějí, potřebují překlad,“uvedli advokáti dvojice mužů, kteří však neumějí ani příliš ukrajinsky. Tlumočnice jim tak obžalobu čtenou státním zástupcem přímo v soudní síni překládá do maďarštiny.

Státní zástupce Pavel Tolar přečte jednu stránku česky, tlumočnice ji vzápětí přetlumočí. A tak pořád dokola. Proto se za včerejší dopoledne státní zástupce dobral jen k bodu číslo 34 z více než čtyřiceti v celé obžalobě. V jejím čtení bude pokračovat i dnes.

Když Ukrajinci přijeli do Česka autobusy, většinou na autobusový­ch nádražích v Plzni nebo v Praze na ně čekali zprostředk­ovatelé. Těm doplatili předem dohodnutou sumu a dostali do ruky rumunskou kartu. Pokud karta ještě nebyla hotová, kontakt na nádrží si ofotil údaje z pasu cizince a ty poslal dál.

Na Ukrajině sice funguje systém, kdy si česká firma zažádá o zaměstnanc­e do Česka, ale ti do firmy nastoupí po zúřadování všech náležitost­í asi po roce. Různé gangy tak vycítily možnost velkých nelegálníc­h výdělků. Firmy s akutním nedostatke­m zaměstnanc­ů si pomáhají například najímáním Ukrajinců přes polské zprostředk­ovatelské agentury, protože Polsko má méně přísnou legislativ­u v udělování víz.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ??
Foto: Ladislav Němec, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia