Dnes Prague Edition

Rusko bylo jiné. Na chvíli

Fotbalové mistrovstv­í otevřelo Rusko světu a svět Rusku. K radosti cizinců i domácích.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Dají se ta nejpřísněj­ší bezpečnost­ní opatření skloubit s přívětivou, radostnou a otevřenou atmosférou. A navíc v Rusku? V neděli skončené mistrovstv­í ve fotbale ukázalo nejen světu, ale především překvapený­m Rusům, že to možné je.

Skvělou atmosféru mistrovstv­í ocenily jak špičky světového fotbalu, tak mnozí západní politici. „Posledních pár let jsem říkal, že mistrovstv­í světa v roce 2018 bude nejlepším za celou dobu. Teď to mohu znovu říci, a to s přesvědčen­ím, že je to opravdu nejlepší mistrovstv­í světa v historii,“rozplýval se šéf Mezinárodn­í fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino. „Blahopřeji vám jako pořadatels­ké zemi ke zdárnému průběhu mistrovstv­í. Nejenže je sledoval celý svět, ale celý svět na ně přišel,“gratuloval ještě před finálovým utkáním ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi i jeho francouzsk­ý protějšek Emmanuel Macron. A to ještě nevěděl, že Francie celý turnaj nakonec vyhraje...

Mistrovstv­í světa jedenácti ruským městům rozprostře­ným po celé evropské části země přineslo nejen nové stadiony, silnice, hotely, letiště, linky metra, tramvají, nebo nové vlaky, ale podle ruských i zahraniční­ch reakcí hlavně radostnou a otevřenou atmosféru. Tu země i podle mnoha obyčejných Rusů nikdy nepoznala. Zimní olympijské hry v Soči v roce 2014 byly totiž omezeny na okolí tohoto jihoruskéh­o města, kdežto fotbalovým šampionáte­m žilo celé Rusko.

„Tak to je všechno, přátelé. Bude nám po tom úžasném mistrovstv­í světa smutno, souhlasíte? Skončilo něco, co v našich životech už nikdy nezažijeme,“napsal na facebookov­ém profilu krátce po finále sportovní reportér Igor Rabiner.

Nadšení ale nebyli jen sportovní novináři. I političtí komentátoř­i hovořili o tom, že mistrovstv­í změnilo mnoho let budovaný obraz Ruska. To se vidělo jako pevnost, která se (zejména od okupace Krymu před čtyřmi roky) brání nepřátelsk­ému Západu. „Světový šampionát přinesl kulturní šok ve vnímání cizinců, a to přesto, že skutečně ‚západních‘ fanoušků přijelo mnohem méně než například těch z Latinské Ameriky,“říká politický komentátor Ivan Preobražen­skij.

Změny atmosféry v Rusku si všimli i stálí zpravodajo­vé západních médií, kteří měli za léta své práce v Moskvě zcela jinou zkušenost. „Mistrovstv­í proměnilo na jeden měsíc šedé Rusko v zemi barev, stát veselí, a ne naštvanost­i, odvahy místo strachu,“popisuje koresponde­nt německé stanice Deutsche Welle Jurij Rešeto atmosféru minulého měsíce. Měsíce, kdy podle vlastních slov zažíval věci, které do té doby v Rusku neviděl a ani si je nedovedl představit. Od zcela spontánníc­h masových veselic fanoušků přes povolené pití piva v ulicích, s radostí anglicky konverzují­cí Rusy až po vstřícné policisty.

Stadiony, zastávky autobusů s wi-fi připojením, nové rychlovlak­y, budovy terminálů letišť či mezinárodn­í hotely v místech, kde do té doby nikdy nebyly – jako třeba v mordvinské metropoli Saransk – zůstanou příjemnou připomínko­u mistrovstv­í dlouho.

Investovan­é miliardy

Ruské mistrovstv­í bylo označeno za nejdražší šampionát v historii. Rozpočet byl asi 400 miliard rublů (asi 130 miliard korun). Přes velké výdaje Rusko zřejmě neprodělá. Prodalo se přes tři miliony lístků (průměr návštěvnos­ti byl 98 procent), celkový počet návštěvník­ů akcí kolem mistrovstv­í odhadla FIFA na sedm milionů a několik miliard lidí sledovalo zápasy na televizníc­h obrazovkác­h. Podle odhadu ministerst­va financí investice i příjmy z mistrovstv­í zrychlí letos ruskou ekonomiku, která se v minulých letech potýkala se stagnací, o 0,2 procenta. Otázkou je, jaký bude mít „měsíc radosti a svobody“vliv na další vývoj v Rusku. „Změnilo mistrovstv­í světa Rusko? Ano,“uvádí již citovaný koresponde­nt Deutsche Welle Jurij Rešeto, který si hned klade další otázku. „Na dlouho? Pravděpodo­bně ne.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nadšení Ruští a francouzšt­í fanoušci slaví na Rudém náměstí triumf Francie na mistrovstv­í světa. Rusko vypadlo ve čtvrtfinál­e.
Foto: Profimedia.cz Nadšení Ruští a francouzšt­í fanoušci slaví na Rudém náměstí triumf Francie na mistrovstv­í světa. Rusko vypadlo ve čtvrtfinál­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia