Dnes Prague Edition

V Gaze k zapálení Izraele nejspíš využili i sokola. Egypt pohrozil

Teror se zápalnými draky a balony musí přestat, pohrozil Egypt. U hranic Gazy byl mezitím nalezen sokol, který měl na sobě zápalné zařízení.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

JERUZALÉM Nová zbraň teroristů v Gaze za poslední více než tři měsíce způsobila v Izraeli stovky požárů, hlavně na polích a v přírodních rezervacíc­h. Pondělní nález u hranic s Gazou však ukázal, že Palestinci poprvé nejspíš využili k útokům i zvíře. Na shořelém stromě byl nalezen mrtvý sokol, který měl na noze dráty se zápalným zařízením.

Jak napsal list Times of Israel, není zatím jasné, zda Palestinci zápalné zařízení na sokola přivázali, anebo zda se sokol ve vzduchu pokusil zápalného draka či balon lapit, a tím se do drátů zapletl.

Podle listu Jediot Archonot ale ochránci přírody, kteří mrtvého sokola viděli, soudí, že dravec byl vycvičen k lovu. Spekulace, že byl zneužit k útoku na Izrael, tím jen zesílily.

Egypt: Skončete s tím!

Nález dravce následoval po víkendu, kdy hnutí Hamas během 24 hodiny z Gazy vypálilo na jižní Izrael přes 200 raket. Zasáhly mimo jiné dětské hřiště i synagogu. Jednalo se o nejintenzi­vnější útoky od roku 2014, kdy Izrael reagoval na ostřelován­í operací Ochranné ostří. Také o víkendu Izrael odpověděl: jeho letectvo udeřilo na desítky cílů Hamasu v Pásmu Gazy.

Bilance: v Gaze dva mrtví, v Izraeli tři zranění.

Krátce nato Egypt mezi oběma stranami domluvil relativní příměří. Hamas ho však porušil, když na Izrael vypálil další dvě rakety. Navíc s vysíláním zápalných předmětů do Izraele nepřestal. Reakcí na to bylo další zpřísnění na přechodu Kerem Šalom, kterým z Izraele do Gazy prochází většina zboží. Nyní přes něj mohou být převáženy jen potraviny, léky a humanitárn­í pomoc.

O tom, jak je tato taktika vůči Hamasu účinná, se vedou v Izraeli diskuse. Mnozí míní, že Hamas se potřebuje před Palestinci v Gaze předvést, aby se udržel u moci. Podle nich je jediným řešením krize ekonomicky pozvednout Gazu, která je v těžké humanitárn­í krizi. Izrael je připraven hospodářsk­y pomoci, ale až poté, co Hamas, který neuznává jeho právo na existenci, s útoky draky i narušování­m hranic, kam vysílá i děti, přestane. Místo obnovy Gazy tak dosud situace směřovala k další válce.

K Izraeli se nicméně nejspíš přidal i Egypt, který uzavřel přechod Rafáh. Jako důvod uvedl technické problémy. Podle včerejšího izraelskéh­o tisku Egypt zvýšil tlak a vyzval Hamas, aby vypouštění zápalných draků ukončil. Hamas už údajně odpověděl, že se pokusí tyto útoky na Izrael omezit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia