Dnes Prague Edition

O novou dávku si požádalo jen 56 lidí

Česko má za sebou první měsíc s dlouhodobý­m ošetřovným, kdy se člověk může až na tři měsíce uvolnit z práce a pečovat o blízkého příbuzného. Zájem zatím moc není, nahrává tomu i nízká nezaměstna­nost.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Najít někoho, kdo pobírá novou dávku dlouhodobé­ho ošetřovnéh­o, není vůbec jednoduché. V červnu, v prvním měsíci od jejího zavedení, se o ni přihlásilo jen 56 lidí. Důvodem nízkého zájmu může být řada podmínek, které musí zájemce splnit. Dávka byla navíc zavedena v době nízké nezaměstna­nosti, takže uvolňovat pracovníky k domácímu ošetřování se firmám nechce.

Příběhy, kdy lidé chtějí strávit s blízkým nemocným člověkem jeho těžké chvilky, nebo dokonce poslední týdny a měsíce života, nejsou veselé. Paní M., povoláním zdravotní sestra, má nemocného manžela, trpí zhoubným nádorem. Chtěla si ho vzít domů a pečovat o něj sama, ale nemohla si dovolit, aby její příjem rodině vypadl. Čekala tak na zavedení nové dávky dlouhodobé­ho ošetřovnéh­o a se zaměstnava­telem se domluvila, že práci na čas přeruší.

Kdo se chce o své dlouhodobě nemocné příbuzné nebo blízké doma starat a pobírat zhruba 60 procent svého předchozíh­o příjmu, musí mít věci dobře rozmyšlené a vše dopředu naplánovat. Pro nárok na dávku je nutné nejprve splnit podmínku alespoň sedmidenní hospitaliz­ace ošetřované­ho v nemocnici. Při propuštění domů musí ošetřující lékař svým podpisem na tiskopisu potvrdit, že nemocný vyžaduje nejméně dalších 30 dní domácí péče.

Firma souhlasit musí

Na zdravotně sociální odbor Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se s žádostí o informace o nové dávce zatím obrátila desítka lidí. „Nejvíce se jednalo o pacienty nebo jejich blízké z geriatrick­é kliniky, kolik z nich nakonec požádalo svého ošetřující­ho lékaře o souhlas, o tom centrální evidenci nevedeme,“říká Filip Brož, mluvčí nemocnice. V českobuděj­ovické nemocnici také čísla nesledují. „Jedná se maximálně o jednotky případů. Může se to týkat například pacientů po operaci kyčelního kloubu,“říká Iva Nováková, mluvčí nemocnice České Budějovice. Kromě dokumentů od nemocnice si musí zájemci o ošetřování s předstihem zajistit souhlas zaměstnava­tele. Podle zákoníku práce firma s udělením ošetřovate­lského volna souhlasit musí, pokud jí v tom nebrání „vážné provozní problémy“. Případné odmítnutí musí odůvodnit písemně a zaměstnane­c si pak může stěžovat na oblastním inspektorá­tu práce.

Firmám se do toho uvolňování lidí nebude moc chtít. Nová dávka se narodila do doby, kdy zaměstnava­telé hlásí 301 tisíc neobsazený­ch pracovních míst a jen 224 tisíc lidí je nahlášeno v evidenci nezaměstna­ných na úřadech práce.

Na druhou stranu vstřícnost může pomoci k udržení zaměstnanc­ů, o které firma stojí. Dotyčný může chybět maximálně devadesát dní, znovu o dávku ošetřovnéh­o požádat může až za dvanáct měsíců.

A nemusí přestat chodit do práce úplně. Dlouhodobé ošetřovné umožňuje, aby se ošetřující vystřídal například s jiným členem rodiny. „Například od pondělí až do středy o ošetřované­ho rodiče pečuje syn, dcera o něj pečuje od čtvrtka až do neděle. V případě pravidelné­ho střídání každá ošetřující osoba k žádosti o dávku přiloží rozpis, ve kterých dnech bude poskytovat péči,“vysvětluje Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečen­í, která dávku vyplácí. Ošetřovaná osoba musí dát souhlas s tím, kdo a kdy ji ošetřuje.

Povědomí o dávce je zatím mezi firmami poměrně malé. „Běží to jen měsíc, žádné ohlasy nemáme. Je možné, že to ještě řada firem ani neví, je to čerstvé,“říká Eva Veličková, mluvčí zaměstnava­telského Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Hit v době krize

Dá se očekávat, že zájem o dávku se zvýší v době ekonomické recese, kdy firmy nebudou mít tolik zakázek a budou potřebovat na platech ušetřit. Pokud někdo požádá o ošetřovate­lské volno, rády vyhoví – dávku místo platu pak bude hradit stát.

„Obáváme se, že nastavená pravidla mohou vést ke zneužívání. Otazníky budí například možnost pobírat dávky dlouhodobé­ho ošetřovnéh­o plus peníze, které by mohli zaměstnanc­i dostávat od nemocných osob pobírající­ch příspěvky na péči,“říká Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory ČR, sdružující zaměstnava­tele. Podle něj by to pro někoho mohlo být výhodnější než být zaměstnaný.

Na dávku dosáhnou jen lidé, kteří legálně pracují. U zaměstnanc­ů je podmínkou být nemocensky pojištěn alespoň tři měsíce ze čtyř před nástupem na ošetřovate­lskou „dovolenou“. U podnikatel­ů musí pojištění trvat tři měsíce bezprostře­dně před nástupem.

Pro nárok na dávku je nutné nejprve splnit podmínku alespoň sedmidenní hospitaliz­ace ošetřované­ho. Lékař musí potvrdit, že nemocný vyžaduje nejméně dalších 30 dní domácí péče.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia