Dnes Prague Edition

EU a Japonsko podepsaly historicko­u dohodu

-

TOKIO Evropská unie a Japonsko podepsaly dosud největší dohodu o volném obchodu. Dohoda, která odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu, pokrývá zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu a 600 milionů lidí.

Cílem je podpořit hospodářsk­ý růst a tvorbu pracovních míst. Kritici se však obávají, že dohoda povede k oslabení norem pro ochranu životního prostředí a spotřebite­lů v EU. Podpis přichází v době rostoucích obav z protekcion­istických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten již letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Podle analytika Džuničiho Sugawary ze společnost­i Mizuho Research Institute Trumpova protekcion­istická opatření přiměla Japonsko a EU k urychlení rozhovorů o dohodě. Sugawara rovněž upozornil, že Japonsko má sice s Trumpem dobré vztahy, ale v obchodních záležitost­ech se staví na stranu Evropy. „Japonsko a EU vytvoří jednotnou frontu proti americké hrozbě zavádění cel na klíčové produkty, například na automobily,“uvedl analytik. Trump v květnu nařídil vyšetřován­í vlivu dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést k uvalení dodatečnýc­h cel.

Firmy z EU vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně. Jednou z nejvýznamn­ějších položek tohoto exportu jsou mléčné produkty, napsal server BBC. Evropský potravinář­ský sektor by měl díky dohodě těžit z odstranění vysokých japonských cel na sýry či vína z EU. Japonské automobilk­y zase doufají, že díky odstranění desetiproc­entních cel na dovoz aut do EU zvýší svůj prodej na evropském trhu.

Evropská komise rovněž oznámila, že dosáhla dohody, která umožní bezpečný pohyb dat mezi EU a Japonskem. Dohoda podle komise vytvoří největší světovou zónu pro bezpečný pohyb dat založený na vysoké úrovni ochrany osobních údajů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia