Dnes Prague Edition

Rusko využilo k útoku bitcoin

- — Marek Tomank

Ruští zpravodajš­tí důstojníci podle obvinění, které zveřejnilo americké ministerst­vo spravedlno­sti, využívali pro financován­í hackerskýc­h útoků na počítače americké Demokratic­ké strany virtuální měnu bitcoin. S její pomocí maskovali nákupy nezbytné infrastruk­tury a prováděli velké převody peněz.

Americké ministerst­vo spravedlno­sti v pátek zveřejnilo obžalobu, která se týká dvanácti důstojníků ruské vojenské zpravodajs­ké služby GRU. Ti se měli dopustit hackerskýc­h útoků na americké občany a organizace, které se účastnily kampaně před prezidents­kými volbami v roce 2016. Rusové podle vyšetřovat­elů ukradli data a zasáhli do předvolebn­í kampaně tím, že je zveřejnili.

Aby zakryli své vztahy s Ruskem a ruskou vládou, využívali zpravodajc­i podle obvinění falešnou identitu a počítačové systémy, které se nacházely v různých zemích světa, včetně samotných Spojených států. Za tuto infrastruk­turu platili pomocí kryptoměny.

Virtuální měna je anonymní

Pomocí virtuální měny bitcoin ruští agenti zakoupili například šifrované virtuální sítě VPN a pronajali si server v Malajsii. Ten podle obžaloby využili kolem června 2016 ke spuštění webové stránky dcleaks.com, přes kterou pak zveřejňova­li ukradené dokumenty. Bitcoiny Rusové údajně využili také k platbě nejmenovan­é rumunské společnost­i, která zmiňovanou doménu registrova­la přes zprostředk­ovatelskou firmu ve Spojených státech.

Použití bitcoinu umožnilo hackerům, aby zasílali vysoké peněžní částky, aniž by došlo k přímému kontaktu s tradičními finančními institucem­i. Virtuální měna jim zajistila značnou míru utajení. Agenti se tímto způsobem vyhnuli prověřován­í identity a zdrojů peněz.

Veškeré transakce prováděné v bitcoinech jsou evidovány pomocí technologi­e blockchain, což je speciální decentrali­zovaná databáze, která slouží jako virtuální účetní kniha mnohých digitálníc­h měn. Bitcoin operuje bez jakékoliv centrální autority a nezávisle na světových finančních institucíc­h, což jeho uživatelům zaručuje anonymitu.

Agentura Bloomberg uvádí, že spolu s nejnovější obžalobou už speciální vyšetřovat­el Mueller v souvislost­i s ruským vměšováním do amerických voleb obvinil 32 osob. Většina obviněných je ruské národnosti. Pět lidí obviněných v kauze se už ke své vině přiznalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia