Dnes Prague Edition

Američtí autoři si stále léčí své duše v Evropě

-

PRAHA Rozhodně není první a už vůbec ne poslední americkou spisovatel­kou, které učarovala Evropa. Stačí připomenou­t F. S. Fitzgerald­a nebo aktuálněji třeba Dana Browna. Přesto román Florencie v extázi slaví na domácí půdě úspěch u čtenářů i kritiků. Nyní vychází česky.

Autorka Jessie Chaffeeová v něm popisuje osud mladé Hannah, která přijíždí do Florencie, aby se vyrovnala se svým životním démonem s diagnózou poruchy příjmu potravy.

Od světic k bulimii

V kolébce renesance však nachází mnohem více, než původně čekala: přátelství i lásku. Jenže to není všechno, tím příběh románu, jehož anotace může zprvu znít trochu jako klišé, zdaleka nekončí. Vyprávění se totiž nakonec nedrží zajetých kolejí prázdninov­ého dobrodružs­tví. Otevírá nový pohled na Hanninu nemoc, ale také na evropskou nábožensko­u tradici.

Ač anorexie, bulimie a obecně moderní touha po dokonalost­i vykoupená odříkáním působí jako problém současnost­i, byla tu vždy, upozorňuje Chaffeeová. Její protagonis­tka totiž brzy během svých studií italské historie nalézá paralely mezi utrpením svaté Kateřiny, Máří Magdalény a tím vlastním, čímž se před ní zjevuje naprosto zásadní otázka o životním údělu ženy.

Do češtiny knihu přeložila Olga Bártová. Sama Chaffeeová do Česka přijíždí tento týden a bude k zastižení na festivalu Colours of Ostrava.

- Monika Zavřelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia