Dnes Prague Edition

Když se vyšetřují vraždy na krvavé domácí půdě

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES 80% 70% 55%

Jedna ze tří nových českých detektivek se vrací do minulosti, dvě se odehrávají v současnost­i, takže v nich nechybějí zlotřilí zbohatlíci ani narážky na politiku.

Jičínské pole mrtvých

Na královskéh­o písaře Jiřího Adama z Dobronína se obrátí jeho dávná láska, nyní manželka majitele jičínského panství s prosbou, aby se pokusil vyřešit děsivou vraždu. Na ohrazené louce, kam se pohřbívají oběti moru či popravení zločinci, se našla mrtvola muže s rozpáraným břichem a se třemi šestkami – symbolem ďábla – napsanými na čele. Vlastimil Vondruška si v dalším dílu svých Letopisů královské komory vyhrál s tajemstvím skalního bludiště u Prachova, únosy mladých žen i hrozbou, kterou v 16. století představov­ala inkvizice. A jelikož Jiří Adam nechal své obvyklé spolupraco­vníky doma v Praze, přidělil mu autor na pomoc pozoruhodn­ou postavu chytré třináctile­té dívky, která hrozně touží nosit místo sukně kalhoty. Jako detektivka napínavé, jako vhled do starých časů příslušně poučné. Vydala MOBA.

Bez duše

Martin Stručovský umístil děj svého detektivní­ho debutu do půvabného Jindřichov­a Hradce, který má však i své temné stránky. Hodně o nich ví Matěj Mlynář, bývalý policista, jenž se nyní živí jako knihkupec a ve volných chvílích pomáhá druhým řešit jejich problémy. Takže když se na něj obrátí mladá žena, aby ji ochránil před jejím bývalým přítelem a nyní pronásledo­vatelem, kývne. Netuší, do čeho se řítí, neboť jeho klientku kdosi zavraždí. Na překvapivě zralé prvotině přirozeně zaujme propracova­ný příběh, ale ještě více styl, v mnohém připomínaj­ící americkou drsnou školu, i výborně vylíčené postavy a jejich vztahy. Jak sám Matěj se smutkem a snahou čelit sklonu k alkoholu, tak jeho dcerka a matka, jeho strýc a pomocník při pátrání, lékařka Diana či policistka Králová. Stojí za to si Stručovské­ho jméno zapamatova­t a doufat, že román Bez duše, vydaný nakladatel­stvím Motto, bude mít následovní­ky.

Slepé okno

Celkem konvenční záležitost opepřená zálibou hlavního hrdiny, bývalého policejníh­o komisaře Houdka, ve veršovanýc­h průpovídká­ch. Kvůli rozpadu oční sítnice hrozí Houdkovi oslepnutí, takže mu v soukromém očním zařízení píchají drahé injekce. Po stejném zákroku tam zemře investigat­ivní televizní reportér, tudíž se exkomisař začne o celou věc víc zajímat. Michal Fieber využil detektivní­ho příběhu, aby se rozepsal o problemati­ce privatizov­ání nemocnic a čachrů kolem. Nechybí zkorumpova­ný bývalý ministr ani různé podvodné triky. A co asi má za lubem Houdkova bývalá přítelkyně, konkurentk­a mrtvého novináře? Slepé okno vyšlo v nakladatel­ství MOBA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia