Dnes Prague Edition

Hvězda v oboře

Procházka parkem k loveckému letohrádku

- — Martin Bajtler

Symetrie. To je slovo, které asi nejlépe charakteri­zuje letohrádek Hvězda, jenž se nachází ve stejnojmen­né oboře na území Prahy 6. Symetrii najdete jak v samotném půdorysu letohrádku, tak například na podlahách v interiéru, které tvoří dlažba plná geometrick­ých tvarů s hvězdami přesně uprostřed.

Autor návrhu stavby, arcivévoda Ferdinand Tyrolský, totiž dbal jako vzdělaný člen habsburské­ho rodu na symboliku čísel a zmiňovanou symetrii a harmonii proporcí. Půdorysem šesticípé hvězdy má proto lovecký hrádek připomínat představy, jaké měla společnost na konci šestnáctéh­o století o uspořádání vesmíru. V současnost­i je letohrádek i s parkem klidným ostrovem přírody a odpočinku v hlavním městě nedaleko Pražského hradu. Na procházku s dětmi nebo na vyjížďku na kole se do parku můžete vydat třeba ze severu od zastávky tramvaje Sídliště Petřiny. V areálu obory, kterou založil otec Ferdinanda Tyrolského – císař Ferdinand I. Habsburský, vítá z tohoto směru návštěvník­y socha husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé od výtvarníka Aloise Sopra.

K samotnému letohrádku z roku 1556 vede parkem několik cest. Tou hlavní je široká promenáda lemovaná stromy s travnatým pruhem uprostřed. Návštěvník­ovi, který do areálu vstoupí od Vypichu, se díky tomu ukáže letohrádek v plné kráse už od vstupní brány. Areálem také vede naučná trasa, která má patnáct zastavení a seznámí výletníky se zajímavost­mi této národní kulturní památky.

Munici nahradily výstavy

Letohrádek Hvězda sloužil původně šlechtě jako místo odpočinku při lovu v oboře. Oproti dnešnímu stavu působila stavba o něco štíhleji a měla špičatější střechu. Střechu snížili stavitelé mezi roky 1780 až 1874, kdy letohrádek plnil funkci muničního skladu. Do té doby byla Hvězda zpustošená po třicetilet­é válce. Rozsáhlá rekonstruk­ce, která započala až v roce 1948 a skončila o čtyři roky později, už sníženou střechu na hrádku ponechala.

Architekt Pavel Janák při rekonstruk­ci zchátraléh­o letohrádku přidal také červenobíl­é okenice a vytvořil výstavní prostory pro Muzeum Aloise Jiráska a Mikoláše Alše. Od roku 2000 je letohrádek veřejně přístupný i se stálou expozicí o bitvě na Bílé hoře.

V rámci vstupného do letohrádku, které činí pro dospělého pětasedmde­sát korun, si mohou návštěvníc­i prohlédnou­t několik výstav. Kromě stálých expozic o stavebním vývoji letohrádku i o bitvě na Bílé hoře je možné až do podzimu vidět třeba výstavu o životě arcivévody Ferdinanda II. Do konce října bude otevřená také výstava Naše Francie, která představuj­e české ilustrátor­y a překladate­le francouzsk­é poezie. Aktuální je i výstava výtvarníka Patrika Hábla. Ten své obrazy umístil do obvodové zdi letohrádku. Výstava proto dostala název Střílny.

Až budete areál Hvězdy opouštět, můžete se s dětmi zastavit ještě na dopravním hřišti, které se nachází u východu z obory směrem na Vypich.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vesmírná symbolika Půdorys letohrádku odkazuje na představy, jaké měla společnost šestnáctéh­o století o uspořádání vesmíru.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vesmírná symbolika Půdorys letohrádku odkazuje na představy, jaké měla společnost šestnáctéh­o století o uspořádání vesmíru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia