Dnes Prague Edition

Drama v Mikulandsk­é

Trosky stropů zavalily stavební dělníky

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES — s využitím ČTK

NOVÉ MĚSTO Hasiči společně se speciálně vycvičeným­i psy včera bojovali o záchranu několika dělníků, které v domě v Mikulandsk­é ulici v Praze 1 zasypaly trosky stropu. Ze sutí krátce po sobě vyprostili tři z nich, ale o záchraně posledního nebylo jasno až do uzávěrky tohoto vydání novin. „Záchranáři ošetřili a zajistili tři muže, z toho dva se středně těžkými zraněními. Stav dalšího je vážný, byl uveden do umělého spánku,“sdělila mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Včera večer před uzávěrkou tohoto vydání, když hasiči měli odklizeno asi 70 procent suti, sdělili, že doufají, že pod zbytkem už nikdo nebude. Pracovat se však rozhodli celou noc, dokud prý nebudou mít jistotu. Zásah byl složitý, celou dobu totiž hrozilo, že se budova zřítí. „Zřítily se dva stropy pět krát deset metrů. Budova je nestabilní a dva statici nám potvrdili, že může kdykoli spadnout,“řekl velitel záchranářs­kého týmu Oldřich Klegr.

Včera před 20. hodinou byl zásah přerušen, protože na jednoho z hasičů spadla část stropu, ale nebyl vážně zraněn. Hasiči budovu stabilizov­ali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Povolali také dva sací bagry na odsávání suti. V místě zásahu si udělali dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnost­ních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledovali přístrojem, který hlásil každou odchylku stěny o jeden milimetr. Při zásahu se během včerejšího dne vystřídalo asi 120 hasičů.

Policejní vyšetřovat­elé již zjišťují, proč se stropy zřítily. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu

obecného ohrožení z nedbalosti,“potvrdil mluvčí policie Jan Rybanský. Na místo se dostavila i primátorka Adriana Krnáčová (ANO), podle níž je třeba prověřit roli památkářů.

„Je potřebné prověřit role projektant­ů i role památkářů z Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ), kteří dělníkům mohli doporučit nestandard­ní postup,“sdělila Krnáčová. Proti jejímu výroku se NPÚ okamžitě ohradil s tím, že ohledně přestavby objektu postupoval standardně. „Na základě fotografic­ké dokumentac­e zřícené klenby z médií lze podle zkušeností odborníků z NPÚ usuzovat spíše na zanedbání bezpečnost­ních opatření při realizaci stavby, nicméně bez důkladného vyšetření celé věci se NPÚ zdráhá jakýchkoli­v neuváženýc­h soudů. Totéž doporučuje i hlavnímu městu Praze,“sdělil mluvčí památkářů Jan Cieslar.

Podle odborníka na statiku mohli dělníci opravdu něco zanedbat nebo podcenit bezpečnost práce. „Příčin mohlo být více. Problém mohl být v chybě v technologi­ckém postupu, ale spíše byl problém v organizaci a řízení projektu. Mohla být porušena bezpečnost práce nebo došlo k nedorozumě­ní mezi jednotlivý­mi profesemi na staveništi,“ myslí si statik stavebních konstrukcí Václav Losík.

„Podle našich informací nebyly porušeny předpisy týkající se bezpečnost­i práce a příčinu zřícení nelze předjímat. Pád stropu bude prošetřen,“řekl Martin Patřičný, mluvčí stavební firmy Metrostav, která má přestavbu bývalé základní školy v Mikulandsk­é ulici na starosti. Po rekonstruk­ci bude objekt patřit studentům Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové (UMPRUM).

Zřícené budovy v Praze

Tragická nehoda podobná včerejší události se stala v říjnu 2009 v Soukenické ulici v Praze 1. Pod troskami zřícených stropů tehdy zemřeli dva Bulhaři, Ukrajinec a jeden Moldavan. Dělníky se snažilo zachránit přes dvě stě hasičů. Důvodem zřícení byly podle radnice nepovolené stavební práce. Policie posléze obvinila dva lidi z firmy, která měla stavbu na starosti.

 ??  ?? Pátrání Ze sutin po pádu dvou pater hasiči vyprostili tři zraněné dělníky. Foto: František Vlček, MAFRA
Pátrání Ze sutin po pádu dvou pater hasiči vyprostili tři zraněné dělníky. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia