Dnes Prague Edition

Práce začnou za dva roky

Náměstí J. Palacha v novém

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

STARÉ MĚSTO Jako by byla nejvýznamn­ější náměstí v historické­m jádru metropole zakletá. Nejrůznějš­í problémy dlouhodobě brzdí rekonstruk­ce Václavskéh­o a Malostrans­kého náměstí a bez komplikací není ani příprava kompletní obnovy náměstí Jana Palacha na Starém Městě. Jednou ze zásadních překážek bránících rozsáhlým úpravám posledně jmenovanéh­o prostranst­ví byl dlouho nevzhledný betonový výdech z podzemního parkoviště, který stojí v samotném středu. Teprve nedávno se městu podařilo najít se soukromým majitelem garáží definitivn­í řešení. „Výdechy se posunou a v kultivovan­é podobě se zabudují do nové podoby náměstí,“slibuje primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Umístěny mají být u vozovky blíže budově filozofick­é fakulty a kromě toho, že budou menší, zamaskuje je zeleň a lavičky.

Po včerejšku je pak plán celkové obnovy ještě o krok dál. Radní totiž schválili, aby se autor studie proměny náměstí architekt Václav Králíček ujal i vypracován­í složité projektové dokumentac­e. Ta je nezbytná pro získání všech povolení ke stavbě. Za tyto práce mu město zaplatí 33,5 milionu korun.

Právě tento bod včerejšího jednání radních ale znovu poukázal na neshody uvnitř vládnoucí koalice. Materiál ke schválení totiž předložila primátorka, nikoliv její náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která má tuto problemati­ku na starosti. Nestandard­ní krok, na který má však nejvyšší představit­el města nárok, zdůvodnila primátorka tím, že dokument ležel u její kolegyně „v šuplíku“příliš dlouho.

„Tisk jsem na radu musela předložit já, protože by to paní náměstkyně neudělala,“tvrdila Krnáčová.

Obvinění z přílišného otálení Kolínská striktně odmítla. „Paní primátorka lže, materiál bych samozřejmě předložila,“brání se Kolínská. Přiznává, že ke zpoždění v přípravách došlo, bylo však podle ní pouze dvoutýdenn­í.

Práce začnou až za dva roky

V každém případě je už nyní jasné, že práce zhruba za 150 milionů korun by měly začít až v půlce roku 2020. Oprava bude přitom rozdělena do tří etap, které na sebe nemusí bezprostře­dně navazovat. Nejprve bude upraven prostor před Rudolfinem, poté se dočká obnovy přilehlé Alšovo nábřeží a v poslední fázi se dostane i na úpravu navazující­ch ulic Křižovnick­á, 17. listopadu, Široká, Valentinsk­á a Kaprova.

Původní návrh nové podoby vypracoval už před šestnácti lety architekt Václav Králíček, v roce 2016 jej pak na žádost města aktualizov­al. Díky přesunu výdechu se například uvolní střed náměstí, který bude sloužit pro kulturní a společensk­é akce. Zmizí i živý plot či často bahnité mlatové cesty, které nahradí nová dlažba a případně několik stromů. „Důležité je, že také vzniknou přípojky na vodu a elektřinu, aby zde bylo možné důstojně pořádat různé akce,“dodává náměstkyně Kolínská. Přesunout by se dále měl pomník skladatele Antonína Dvořáka a projekt také počítá s novým mobiliářem i osvětlením.

V současnost­i se chodci mohou pohybovat jen po úzkých chodníčcíc­h, zbytek rozlehlého prostoru je nepřístupn­ý, nebo jej zabírají auta.

Stožár na náměstí nebude

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia