Dnes Prague Edition

„Nechtěl jsem vypadat jako ješita,“říká Nacher

Horkým kandidátem na primátora už Patrik Nacher není

- Petr Kolář redaktor MF DNES

PRAHA Z primárních voleb hnutí ANO v Praze vzešel jako kandidát na primátora. Krátce po hlasování o důvěře vládě se poslanec Patrik Nacher dozvěděl, že s ním předsednic­tvo v čele s Andrejem Babišem nepočítá. Lídrem kandidátky bude šéf Fincentra Petr Stuchlík, Nacher bude na druhém místě.

Nepřipadát­e si teď díky kroku vedení ANO trochu jako osel?

Tak přemýšlel jsem o tom. Ale vzhledem k historii a tomu, jak jsem se sám dostal k hnutí ANO, tak ne. Před čtyřmi lety jsem byl také implemento­ván na kandidátku později a mělo to nějaký vliv na fungování klubu. I s touto alternativ­ou jsem tedy musel počítat. Respektuji to a jede se dál.

V primárkách jste vyhrál, Praha je ale jedinou organizací, kde předsednic­tvo lídra vyměnilo. Neberete to osobně?

Tuším, že k nějaké změně došlo ještě v Opavě. Já to tak brát nechci, snažím se vždy vidět pozitivní motivy. Jestli se spekuluje, že jsem svůj, sám jsem se nazval pozitivním rebelem, a někomu by to mohlo vadit, tak si za tím budu stát. Na poslanecké­m klubu říkám kritické názory, i kdybych měl být sám. Takový zůstanu ať už jako jednička, nebo dvojka. Samozřejmě, že se člověk necítí komfortně, ale abych se z toho věšel, nebo skákal z Nuselského mostu, to ne.

Oznámení o vaší výměně přišlo krátce po hlasování o důvěře vládě. Myslíte, že proto, abyste nerebelova­l?

To je asi otázka na někoho jiného. Já se od počátku netajil, že jsem spíš příznivcem středoprav­icové vlády. Bohužel to z různých důvodů nevyšlo. Tato vláda je věc, kterou jsem skousnul s těžkým srdcem, dobře se mi z toho nespí. Ale beru to tak, že je člověk součástí nějakého týmu a že kontext situace k tomu směřoval, protože to byla jediná varianta. V Praze udělám maximum pro to, abychom udělali koalici, která je mému srdci blízká, to znamená pravicovou.

Sám jste se označil za „pozitivníh­o rebela“. Od rebela by člověk čekal, že když takto dostane „za uši“, odejde. Namísto toho zůstáváte dvojkou za Petrem Stuchlíkem. Proč?

Uvažoval jsem i o tom. Kdybych ale odešel, psali byste o mně jako o ješitovi, který když není jedničkou a nesměřuje k primátorsk­ému řetězu, tak se mu to nelíbí a utíká. Převážilo, že mám o dění v Praze nějaké představy, které mohu uvést do praxe i z druhého místa.

Znáte vůbec Petra Stuchlíka?

Svět je malý. Petra Stuchlíka paradoxně znám deset let a řekl bych, že nejlépe z těch, kteří ho doporučili. Setkali jsme se u otázek finanční gramotnost­i, nebo když se před třemi lety řešil zákon o regulaci provizí. Je to inteligent­ní a velice komunikati­vní člověk, který má skutečný tah na bránu. Hlavní odpovědnos­t je nyní na něm a na vedení hnutí.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia