Dnes Prague Edition

Hapal: Mohl bych být spokojeněj­ší

V minulé sezoně Sparta zklamala. Bude líp? Pavel Hapal je optimista navzdory přípravě.

- Vojtěch Povejšil fotbalový reportér MF DNES

Od vedení dostal tradičně náročné úkoly. Spartu má dovést do základní skupiny Evropské ligy, má vrátit titul na Letnou a uspět v poháru. Jenže sparťané v přípravě nevypadali jako mužstvo, které by mělo napravit bídu z minulé sezony. V sedmi zápasech porazili jen Trenčín (4:2) a Samaru (2:1). Herně nezářili.

„Za svou trenérskou kariéru jsem prožil různé přípravy. Dobré a kvalitní s dobrými výsledky, ale i ty se špatnými výsledky, říká kouč Pavel Hapal. „Podstatné bude, jak odstartuje­me sezonu. Jdu do toho s velkým optimismem a velkou energií.“

Jste spokojený se silou kádru? Vyšlo vám vedení vstříc s vytipovaný­mi posilami?

To je vždy taková palčivá otázka. Určité představy jsme měli všichni, něco se zrealizova­t dalo, něco nebylo v našich silách. Já ale tvrdím a tvrdit budu, že tu jsou velice kvalitní hráči. Podstatné bylo udělat z nich mužstvo, tým. Věřím, že to od prvního mistrovské­ho utkání ukážou. A jestli jsem spokojený? Mohl bych být spokojeněj­ší, ale ne všechno je realizovat­elné.

V závěru minulé sezony se sestava často měnila. Ustálila se vám už kostra týmu?

Snažili jsme se sestavu stabilizov­at, ale bohužel jsme měli zdravotní problémy. Zejména u stoperů. Z jedenácti utkání, co tu jsem, jsme snad jen ve dvou hráli ve stejném složení. Jindy zase chyběli vykartovan­í, třeba v posledním kole Plavšič, kterého jsem hodnotil jako jednoho z nejlepších hráčů Sparty. Čeká nás porce zápasů, pokud budeme postupovat v evropské soutěži. Na to potřebujem­e širší, vyrovnaný kádr. Snad se nám sestava ustálí a bude úspěšná.

Do obrany jste přivedli Chipcia, jenž je původem křídlo. I dříve hráli někteří na neobvyklýc­h postech – Stanciu, Kadlec. Jak s tím pracujete?

Třeba Nico Stanciu byl na pravé straně přínosem, jako střední záložník tam podával velice dobré výkony. Z té pozice se prosazoval střelecky, nedával góly jen ze standardek. Na klíčových postech to může být problém, ale třeba Chipciu hrál beka proti Bayernu a obstál. Bránil Ribéryho a ten velký test docela zvládl.

Kdo bude chytat v sobotu proti Opavě? Heča, nebo Nita?

O post jedničky se starají trenéři brankářů, je to specifická funkce. Ale rozhodnutí jsme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia