Dnes Prague Edition

Co přinese tah Chovancem? sport.idnes.cz

Fotbalová liga vypukne až v pátek, ale nový šéf komise rozhodčích už je pod tlakem.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Býval velkým šéfem a měl všechno na povel. Na hřišti coby kapitán. Na lavičce coby hlavní trenér. V kanceláři coby prezident. Jozef Chovanec, legenda Sparty i národního týmu, patří mezi nejrespekt­ovanější persony českého fotbalu.

Jenže teď dostal funkci, která vypadá příliš problemati­cky a může mu ublížit.

Jako nový předseda komise rozhodčích se nechal slyšet: „Jsem nezávislý člověk a nechci být zbytečně vtahován do nějakého politikaře­ní.“

Bohužel, rozhodčí jsou přesně to téma, které se bez politikaře­ní neobejde. Dokonce jsou přímou součástí politikaře­ní.

A protože fotbalová liga začíná už v pátek, je Chovanec pod tlakem. Unese ho?

Snad ano, pokud bude dál fungovat projekt videorozho­dčího, který díky kamerám a zpomaleným záběrům, které nelžou, zamezí fatálním chybám. Video sice nebude součástí každého utkání, ale třeba pro první kolo jsou v jednání hned tři dozory: Dukla – Plzeň, Sparta – Opava a Olomouc – Slavia.

Díky videu je miniaturní manévrovac­í prostor pro případné spekulativ­ní chyby, které by mohly „silnějším“klubům pomoci.

„Video chtějí všechny kluby. Já sám považuju video za jednu z pozitivníc­h myšlenek, které v poslední době zasáhly český fotbal,“řekl Chovanec při včerejších fyzických testech rozhodčích. Jako pádný argument se mu jistě hodil šampionát v Rusku, který video využil ve všech zápasech. A výsledek?

„Systém přispěl k tomu, že 99,3 procenta rozhodnutí bylo správných,“prsil se šéf světových rozhodčích Pierluigi Collina.

Upřímně, na takovou úroveň se v Česku nemůžeme dostat, leč Chovancova komise může k vysokému procentu přispět. Ale taky nemusí.

Záleží, kdo, jak a kudy ji bude chtít ovlivňovat.

„U nás jsou rozhodčí permanentn­ě pod tlakem a je důležité, aby od nás cítili podporu,“pravil Chovanec, což je jistě chvályhodn­é.

Zároveň se zákulisím už pár týdnů nesou zvěsti, že...

– bývalý předseda komise rozhodčích, Polák Listkiewic­z, musel skončit, protože se nehodil,

– Chovanec by měl být garantem, aby se neubližova­lo nejvlivněj­ším, čili Spartě, Plzni a Slavii,

– nelze taky pominout jeho celoživotn­í vazby se Spartou,

– trénoval i Příbram, která rozhodčí dlouhodobě „umí“a teď se vrací do nejvyšší soutěže,

– do nasazování rozhodčích budou promlouvat i lidé, kteří v komisi nepracují. Především Miroslav Liba, který školí sudí na nižší úrovni, a Roman Berbr, místopředs­eda FAČR, jenž na intenzivní­ch kontaktech s rozhodčími vystavil svůj vliv a i pověst všehoschop­ného černokněžn­íka.

Proto MUSÍ Chovancově komisi důsledně a co nejvíce pomáhat video, aby se eliminoval­o podezření a hazard s ligovou důvěryhodn­ostí. Sami rozhodčí to na plnou pusu nikdy neřeknou, ale video z nich především při velkých šlágrech snímá kus zodpovědno­sti. Za zády mají legálního pomocníka, který je ohlídá a správně vyřeší sporné situace, které by se třeba daly považovat za tendenčně odpískané.

Komise rozhodčích potřebuje šéfa, který bude „kopat“za video a hlavně si od nikoho nenechá mluvit do práce.

Jsem nezávislý člověk a nechci být zbytečně vtahován do nějakého politikaře­ní.

Jozef Chovanec nový šéf komise rozhodčích

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Splněno Všichni rozhodčí včera zvládli fyzické testy i teoretické prověrky. Dohlížel na ně také nový šéf komise sudích Jozef Chovanec (vpravo).
Foto: Profimedia.cz Splněno Všichni rozhodčí včera zvládli fyzické testy i teoretické prověrky. Dohlížel na ně také nový šéf komise sudích Jozef Chovanec (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia