Dnes Prague Edition

Vládu s ANO v Praze nedovedu vyloučit, říká šéf TOP 09 Pospíšil

Lídr TOP 09 v Praze Jiří Pospíšil

- Petr Kolář reportér MF DNES

PRAHA Minulý týden se mezi sebou při hlasování o důvěře vládě nejvíc „řezali“. Představit­elé TOP 09 se účastnili demonstrac­e proti vládě Andreje Babiše, ten se pak zhádal s bývalým šéfem topky Miroslavem Kalouskem.

Jenže už o pár dní později nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil připustil, že by spolu za určitých okolností nesmiřitel­ní rivalové z ANO a TOP 09 mohli za několik týdnů vyjednávat o složení vlády. Byť tedy „jen“té v Praze.

Pospíšil vede kandidátku spolu s Hanou Marvanovou za hnutí STAN. Stejně jako ANO mají podle průzkumů naději, že do sestavován­í městské rady budou moci výrazně promluvit. A nový šéf topky nevylučuje ani možnost, že by mohli jednat právě s ANO. „Primárně bych velmi rád usiloval o koalici se stranami, které jsou nám programově blízké i na celostátní úrovni. (...) Považuji koalici s hnutím ANO za nepravděpo­dobnou, ale asi chápete, že v tuto chvíli nedokážu vyloučit žádnou variantu,“řekl v rozhovoru pro MF DNES Jiří Pospíšil.

TOP 09 už spolu se STAN a ANO v Praze vládne. Konkrétně v šesté městské části. Pražský magistrát je však něco jiného, jeho rozpočet je větší, než mají některá ministerst­va.

Předseda TOP 09 hovoří o napjatých vztazích se svým předchůdce­m Miroslavem Kalouskem, spojení se STAN, Haně Marvanové i o své bývalé straně ODS.

Kde jste byl minulý týden při hlasování o důvěře vládě?

No, na demonstrac­i před Sněmovnou, vystupoval jsem tam.

Vidíte, já vaši účast na demonstrac­i ani nezaznamen­al. Když se zeptám s nadsázkou, nebyl jste to nakonec vy, kdo po Andreji Babišovi hodil lahev?

Ne. Já jsem na demonstrac­i byl odpoledne, asi do šesti hodin. Tehdy se tam spíš debatovalo, nedocházel­o k větším emocím. V noci jsem přejížděl na jednání do Bruselu.

Necítil jste handicap, že jako předseda netepete Babiše a jeho vládu v sále?

Samozřejmě, že určitý handicap to je. Na druhé straně třeba příklad bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka ukázal, že je ho možné překlenout. Já se o to snažím tím, že se k tématům vyjadřuji jednoznačn­ě a jasně. Pokud je to možné, jsem zde, vystupuji na veřejných fórech, v médiích…

Večer si z toho za notného Babišova přispění udělal one-man show Miroslav Kalousek. Co jste jeho výstupům říkal?

Mirek Kalousek je výrazný politik, který je schopen v jednoduché zkratce i gestech vyjadřovat své politické názory. Byla to emocionáln­í reakce člověka, který se cítí dotčen nepravdivý­m nařčením z alkoholism­u či páchání trestné činnosti. Když někdo nepravdivé věci permanentn­ě opakuje, začne je veřejnost přijímat jako pravdu. To Miroslava Kalouska poškodilo. Takže mu lidsky rozumím a rozumím i tomu, že se proti tomu ohrazuje a chce se po premiéru Babišovi domoci omluvy právní cestou. V debatě ale vystupoval­i všichni naši poslanci a jasně jsme argumentov­ali, proč tuto vládu nepodporuj­eme. Naše věcné důvody – od účasti komunistů přes trestně stíhaného premiéra až po to, že se jedná o levicovou vládu – jsme jasně sdělili. Zdá se, že vám Kalousek dodnes neodpustil, že jste mu mravenčí prací ve straně TOP 09 téměř vyfoukl pod nosem. Zatímco zprvu jste oba zachovával­i jakž takž dekorum, v poslední době už třeba otevřeně říká, že u vás nevidí žádný leadership. Co tomu říkáte? S Miroslavem Kalouskem jsem schopen normálně komunikova­t a spolupraco­vat. Že mě zrovna nemiluje, není věc, kterou bych řešil, protože jsem politický profesioná­l. Oba chceme, aby TOP 09 fungovala a byla v podzimních volbách úspěšná. Miroslav Kalousek mi nikde neškodí, nevystupuj­e proti mně uvnitř strany, není to žádná poziční válka, jakou známe z jiných stran. To, že nejsem jeho kůň a nechtěl, abych byl předsedou TOP 09, říkal od počátku, a já to respektuji. Na druhé straně to neznamená, že spolu nemůžeme fungovat. Náš vztah je stále stejný a nijak se nevyhrocuj­e. době zaslechl, že by Kalousek a jeho lidé mohli mít v případě podzimního volebního neúspěchu – který se snad s výjimkou Prahy dá očekávat – snahu svolat mimořádný volební sjezd a hledat nového předsedu. Kalouskový­m favoritem má být údajně místopředs­eda strany Tomáš Czernin... Nezaznamen­al jsem to. Ale samozřejmě, že po komunálníc­h a senátních volbách ve straně očekávám debatu, jak dál. Hodně sázím na solidní výsledek v Praze, kde se pokouším vytvořit blok středoprav­icových stran. Doufám, že ten blok bude úspěšný. Ale samozřejmě tím, že je strana relativně malá a má menší počet komunálníc­h politiků než strany typu ODS, bude výsledek asi adekvátní velikosti strany. Pak si po volbách musíme v klidu a věcně říct, jak ten výsledek vnímáme. Pokud bych po volbách zůstal v čele strany – a zatím nic nenasvědču­je, že bych neměl – budu navrhovat, abychom v případě, že projekt v Praze dopadne úspěšně, dále posilovali spolupráci s hnutím STAN. A začali přemýšlet, jak jít společně do příštích parlamentn­ích voleb. Byl bych velmi rád, kdyby ta spolupráce pokračoval­a, protože myslím, že naše rozdělení byla obrovská politická chyba. Spojení se STAN by mělo být jakýmsi základem proevropsk­é, pravicové, konzervati­vně-liberální platformy. Považuji to za nesmírně důležitou věc a podle toho budu hodnotit úspěšnost svého mandátu.

Takže si pana Czernina raději bedlivě neprohlíží­te s mírnou nedůvěrou?

Určitě ne. V politice vše dělám v klidu a s rozvahou. Pokud by se TOP 09 náhodou rozhodla, že chce mít jiného předsedu, bude to demokratic­ké rozhodnutí, které budu respektova­t. Ale zdůrazňuji, že tomu v tuto chvíli vůbec nic nenasvědču­je. Nemám informace ani pocit, že by Czernin nebo kdokoli jiný někde běhal, objížděl a vyvolával nějaké antagonism­y ve straně. Sám říkáte, že předpoklad­em je úspěch v Praze, kde vedete kandidátku. Podle průzkumů se pohybujete mezi stranami, jež budou mít v Praze nejspíš možnost zasáhnout do sestavován­í koalice. Umíte si představit, že byste o té koalici jednali i s hnutím ANO? Pro mě je solidní výsledek nad 15 procent. Volby se pak hodnotí i v kontextu toho, jak dopadnou ostatní strany. Jak v Praze dopadne ODS či Piráti jako strany, které bojují o podobný typ voličů. Jde i o koaliční potenciál. Ještě v barvách ODS jste v roce 2012 krajské volby v plzeňském regionu vyhrál, ale ostatními stranami jste tehdy byli vyšachován­i. No, přesně tak.

Proto mě váš koaliční potenciál zajímá. Uměli byste jednat i s ANO?

Primárně bych velmi rád usiloval o koalici se stranami, které jsou nám programově blízké i na celostátní úrovni. Naším přirozeným partnerem – pokud bude zájem na druhé straně – jsou strany jako Piráti, ODS. Uvidíme, jak dopadne třeba hnutí pana Čižinského (poslanec KDU-ČSL, jenž sbírá podpisy, aby mohl na magistrát kandidovat pod hlavičkou Praha Sobě – pozn. red.). Pokud třeba koalice s Piráty nebude možná nebo bude třeba ODS domluvená s hnutím ANO, tak budeme vyjednávat dál. Považuji koalici s hnutím ANO za nepravděpo­dobnou, ale asi chápete, že v tuto chvíli nedokážu vyloučit žádnou variantu. Nerozhodl by o tom pak případně Jiří Pospíšil, ale naše orgány. Jak krajský výbor TOP 09, tak orgán STAN. Důležité je v případě, že bychom šli do městské vlády, nejen s jakou konkrétní stranou, ale jací tam budou lidé a program. Beru kandidatur­u v Praze jako výzvu, je tu šance ukázat, že je možné Prahu řídit jinak a řešit problémy, které se neřeší. Takže jít tam s lidmi, kteří by nám třeba byli na celostátní úrovni programově blízcí, ale věděli bychom, že jejich cílem není začít v Praze stavět byty, dělat silnice a tak dále, tak s takovými bych asi do koalice nešel.

Pochopil jsem správně, že spolupráci s hnutím ANO v Praze nechcete říct kategorick­é NE?

Vidím ji jako velmi málo pravděpodo­bnou, ale jedná se o komunální volby, u kterých nelze odhadnout, jak dopadnou. Pokud bychom měli být v městské radě, je pro mě důležité, abychom tam byli s programově blízkými stranami a lidmi, kteří budou garantovat, že tam budou pracovat a celý tým se bude někam posouvat.

ANO vyměnilo čelo kandidátky. Namísto poslance Patrika Nachera je lídrem Petr Stuchlík. To jsou lidi, s nimiž si spolupráci dokážete představit?

Problém je, že pana Stuchlíka vůbec neznám. Poslední dobou módní problém je, že ANO nejen na úrovni Prahy, ale i ve vládě najednou z různých důvodů vytahuje úplně neznámé lidi, kteří ve veřejné činnosti nikdy nefungoval­i a nemají za sebou žádnou stopu. Je velmi těžké říct, jestli jsme s nějakým konkrétním člověkem schopni spolupraco­vat, když před čtrnácti dny ještě nevěděl, že bude kandidovat a v politice nikdy nebyl. Uvidíme, jak se bude profilovat, je to všechno otevřená věc. Pan Nacher je člověk, který byl předtím v jiných dvou pravicovýc­h stranách. I proto jsme si v některých věcech byli blízcí. Prosím, s panem Nacherem, nikoli s hnutím ANO. To zdůrazňuji, aby to nevyznělo jinak. Vím, že to má strašně moc kdyby. Ale může tedy dojít k absurdní situaci, že zatímco ve Sněmovně budete na Babiše křičet, že je estébák opřený o komunisty, v Praze budete spolupraco­vat? Říkám, že to vidím jako velmi málo pravděpodo­bné, nedovedu si to moc představit. Ale protože jsem demokrat a o koaličním uskupení nerozhoduj­e Pospíšil, nýbrž krajský výbor – a v případě Prahy by o tom asi jednal i výkonný výbor – tak vám asi dnes žádnou variantu nedovedu vyloučit. Tedy mimo KSČM a SPD, protože na to máme usnesení. Muselo by také dojít k nějakému krizovému stavu, kdy by zde nemohla vzniknout jiná rada, kdyby nebyly jiné varianty na stole. Vidím to v promilové míře pravděpodo­bnosti. Teď musíme uspět tak, abychom byli schopni vytvořit koalici s námi ideově blízkými stranami.

Jako ideově blízkou jste zmínil i ODS. Řada občanských demokratů vám dodnes nezapomněl­a, že jste odešel, a nemají vás rádi…

(skáče do řeči) Oni mě neměli rádi ani předtím, proto jsem také odešel.

Lze se přes tyto osobní věci přenést?

Za mě určitě. Mně jde o programové věci a o kvalitu lidí, kteří program budou naplňovat. Po svém odchodu z ODS jsem jasně sdělil své důvody. Od té doby – ač jsem k tomu byl často vyzýván novináři – jsem nikdy nesklouzl k tomu, že bych na ODS útočil nebo ji lacině populistic­ky hodnotil. Protože bych to nepovažova­l za slušné. Takže je to spíš o případném rozhodnutí ODS. Dvojkou vaší kandidátky za STAN je Hana Marvanová. Politička, která prošla řadou stran či uskupení. Naposledy spolupraco­vala na spravedlno­sti s Hanou Válkovou z ANO, ale záhy se rozhádaly. Nejprve musela odejít náměstkyně Marvanová, o nějakou dobu později i ministryně Válková. Nemáte obavy, že se vám to ještě do voleb rozpadne? V politice mám rád výzvy a těžké úkoly. Hanu Marvanovou znám asi 15 let. Jsme přátelé, dlouho spolupracu­jeme. Ať už to bylo na ministerst­vu spravedlno­sti, nebo v Museu Kampa, kde je členkou naší dozorčí rady. Jsem přesvědčen, že spolupráci s ní zvládnu. Lidsky si jí vážím a myslím, že výtky vůči ní nejsou úplně spravedliv­é. Její pozitivní stránky u mě významně převažují. Třeba vás překvapíme, že spolupráce s Hankou Marvanovou může fungovat a že duo Pospíšil–Marvanová může být úspěšné a efektivní.

Že mě Miroslav Kalousek zrovna nemiluje, není věc, kterou bych řešil. Jsem politický profesioná­l.

 ??  ?? Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia