Dnes Prague Edition

Ruský důchod se zvýší na 4 000 korun

Ruská vláda vyhrála první bitvu o penzijní reformu. Jde o nejvíce kritizovan­ý zákon za dvě desetiletí, kdy je u moci Vladimir Putin.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Ruská duma zažila včera nejbouřliv­ější hlasování za mnoho posledních let. O vládní reformě penzí, která posouvá věk odchodu do důchodu o pět let, u mužů na 65 a u žen na 60 let, a má za cíl snížit počet důchodců v zemi.

„Čas na další teoretické debaty nemáme,“prohlásil při představov­ání reformy premiér Dmitrij Medveděv. Návrh zákona byl ohlášen asi nikoli náhodou na den před začátkem mistrovstv­í světa ve fotbale. Mistrovstv­í automatick­y znamenalo i měsíční zákaz demonstrac­í. To se ukázalo jako dobře promyšlené, protože asi nic Rusy za posledních dvacet let nenaštvalo tolik jako tato reforma. Od roku 1928, kdy byl věk odchodu do důchodu stanoven na oněch šedesát, respektive u žen 55 let, se to žádná sovětská ani ruská vláda neodvážila změnit. Až teď Medveděv, krátce poté, co ho jako premiéra potvrdil po nástupu do svého už čtvrtého funkčního prezidents­kého období Vladimir Putin.

Vláda důchodcům na základě reformy slibuje rychlé zvyšování ubohých penzí. „Přijetí zákona nám umožní od roku 2019 zvýšení průměrných starobních důchodů na 12 tisíc rublů,“sliboval včera v dumě ministr práce a sociálních věcí Maxim Topilin. Údaj dvanáct tisíc rublů je však při přepočtu na koruny třeba vydělit třemi, takže i po zvýšení, jež má letos být o sedm procent, vychází průměrný ruský důchod zhruba na 4 000 korun.

Pro srovnání, průměrný český starobní důchod činí 12 300 korun. Této částce se ten ruský důchod nepřiblíží ani za dalších šest let, a to přesto, že se teď podle ministra Topilina „důchody budou zvyšovat rychlostí, jakou se ještě nikdy nezvyšoval­y“. I když v roce 2024 dosáhnou ruské penze dnes snové hodnoty 20 tisíc rublů, bude to stále jen asi 6 600 korun.

Celá opozice proti reformě

Tyto sliby jsou přitom to nejlepší na celé reformě. Největší naštvání budí u obyčejných Rusů fakt, že oproti současnost­i, kdy se důchodu nedožije asi čtyřicet procent ruských mužů, se po přijetí reformy nedočká penze zřejmě velká část populace.

Nic na těchto statistiká­ch nejspíš nezmění vládní sliby, že se zlepší stav podfinanco­vaného ruského zdravotnic­tví a tím se zvýší i průměrný věk dožití. Ten je dnes u mužů 64 let a 76 let u žen. Rusko je v tomto údaji až na 128. místě ve světě.

Není divu, že se za této situace obrovské množství Rusů naštvalo a je v příštích dnech připraveno vyjít do ulic. Úřady v ruských městech protesty navíc hromadně povolují, takže brzy může být Medveděvov­ě vládě opravdu horko.

Naznačuje to i hlasování v dumě, kde sice penzijní zákon v prvním čtení včera prošel, ale proti hlasovaly všechny „opoziční strany“– komunisté, ultranacio­nalisté Vladimira Žirinovské­ho, a dokonce i Spravedliv­é Rusko, uměle vytvořená odnož Putinova Jednotného Ruska. Proti reformě je i 12 ruských regionů, od Kamčatky až po Moskvu.

Podle ruských ekonomů přitom reforma neřeší nejhorší místní penzijní anomálii. Tou je obrovské množství lidí různých profesí, kteří získávají penze někdy už ve čtyřiceti letech. Jsou to vedle horníků, hutníků a dalších zaměstnání, kde dochází k poškozován­í zdraví, také celé armády vojáků, policistů a dalších státních zaměstnanc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia