Dnes Prague Edition

Čekáme na atraktivní­ho ženicha

Vládu postavenou na rozdávání položí ekonomická krize, říká šéf Starostů Petr Gazdík.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vláda Andreje Babiše je hned na startu v mizerné formě, celé volební období přežije, jen pokud nepřijde ekonomická krize, říká v rozhovoru pro MF DNES předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík. Mluví také o komunistec­h, kterým podle Gazdíka jde „spíš o koryta než ideologii“, nebo o dalším možném spojenectv­í s TOP 09.

Před rokem dvěma se všude psalo, jak jsou Starostové žádaná nevěsta. Nezbyla z vás teď chudá stará panna na ocet?

Určitě ne. O komunikaci se Starosty je pořád na všech úrovních zájem. Už teď máme víc než pět tisíc komunálníc­h kandidátek, čekáme také rozrostení našeho senátorské­ho klubu, který je už v tuto chvíli třetí největší ze všech. To, že nejsme součástí vlády, je pro stranu, která se poprvé dostala do parlamentu, možná jen dobře. Pro koryta neopustíme naše zásady, mezi které patří i to, že premiér nemá být trestně stíhaná osoba. Raději si počkáme na atraktivní­ho ženicha, než bychom žili s někým, s kým jsou velké problémy.

Jen aby ten atraktivní ženich přišel. Průzkumy říkají, že byste skončili spíš pod pěti procenty.

Dostali jsme se do parlamentu, když nám průzkumy dávaly dvě tři procenta. U nás to prostě funguje trochu jinak než průzkumy agentur. Třeba CVVM, které nám přiděluje 4,5 procenta, dává otevřenou otázku, když se vás zeptá, koho byste volili. Ale tak přece volby nefungují. Volby fungují tak, že máte před sebou volební lístky několika stran a vy si vybíráte i podle osobností, které na nich vidíte. Takže z průzkumů si hlavu neděláme, byť nás to samozřejmě brzdí. Teď se konečně ustavila vláda, pozornost médií se může upřít i jinam a tady věřím, že máme šanci získat si pozornost věcnými tématy.

Máte připraveny i nějaké tematické šrapnely?

Určitě ano. A budeme je také představov­at se zahájením volební kampaně 4. září. To zahájení plánujeme v Kolíně, kde máme velmi úspěšného starostu, který je zároveň prvním místopředs­edou našeho hnutí. On je příkladem osobností, které by do budoucna měly vést tuto zemi k lepšímu. To jsou schopní politici, nikoli králíci z klobouku, jaké tahá tato vláda, naposledy tento týden.

Navržená ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přece má vzdělání z prestižníc­h zahraniční­ch univerzit i praxi v oboru.

Ale znáte nějaký její názor? Kdo ještě v pondělí znal paní Maláčovou? Je to úředník, který se ze dne na den stal politikem. Doba, kdy byli profilovan­í straničtí odborníci, kteří se na funkci ministra připravova­li několik let, jejichž názory byly předem známy, bohužel nenávratně skončila. Trochu už to tak je. Ukazuje se, že čeští komunisti nejsou žádná radikální levice, ale jsou to takoví soft pragmatici, kterým jde hlavně o funkce a vliv. Nejlepším možným příkladem je jejich předseda Vojtěch Filip, který se navzdory mizernému volebnímu výsledku strany stal teď prvním místopředs­edou Sněmovny, byť morální nárok by na to měla druhá strana z voleb – ODS. Takže ano, jestli to Andrej Babiš dělá cíleně, že chce ukazovat, jací jsou komunisti pragmatici a že jim jde spíš o koryta než o nějakou ideologii, je to chytré. Obávám se ale, že tomu tak není. A když vidím, jak komunisté pomalu vylézají z děr a čím dál drzeji představuj­í svoje názory typu, že odsouzení Milady Horákové bylo vlastně v pořádku, je to něco, s čím prostě souhlasit

Ukazuje se, že čeští komunisti nejsou žádná radikální levice, ale jsou to takoví soft pragmatici, kterým jde hlavně o funkce a vliv.

Určitě, nicméně s oběma jsme dohodnutí, že vstoupí do senátorské­ho klubu Starostů a nezávislýc­h, což není vůbec málo.

V Praze jdete do komunálníc­h voleb s TOP 09, může to být váš staronový partner i na celostátní úrovni, poté co loni padly námluvy s KDU-ČSL?

Starostové se vždycky snažili spojovat. TOP 09 se snaží odstřiháva­t od agresivní, nenávistné politiky, má nové vedení a komunální volby ukážou, jestli ten náš společný projekt má budoucnost. Já pevně věřím, že ano. Pokud by to v Praze vyšlo, určitě by to mohlo být příkladem.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? „Máme zásady“Petr Gazdík mluví o padání na nová politická dna a pletichaře­ní při vyjednáván­í vládní koalice.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA „Máme zásady“Petr Gazdík mluví o padání na nová politická dna a pletichaře­ní při vyjednáván­í vládní koalice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia