Dnes Prague Edition

Zahrádkáři se obávají zástavby v místě osad

- Redaktor MF DNES

Náměstkyně Kolínská i zahrádkáři požadují v návrhu Metropolit­ního plánu větší ochranu zelených kolonií. Městští architekti z IPR však tvrdí, že jsou chráněny dostatečně.

Matěj Ludvík

Už jen čtyři dny mohou lidé podávat připomínky k chystanému Metropolit­nímu plánu, který určí rozvoj města na roky dopředu. V bouřlivé diskusi o budoucí podobě Prahy stojí v ústraní otázka zahrádkářs­kých kolonií, která se úzce dotýká tisíců lidí.

Jde totiž o fenomén, který má v metropoli kořeny už z dob první republiky, a takových osad zde stále funguje asi 150. Jenže podle zahrádkářů s přijetím Metropolit­ního plánu bude hrozit na mnoha místech jejich likvidace.

Takové obavy má i předseda kolonie Ořechovka v Praze 6 Josef Procházka. „V textové části plánu se píše, že se v případě naší osady jedná o zastavitel­né území. Navíc středem má vést veřejná cesta,“stěžuje si. Proto také odeslal připomínku, kde žádá jasné záruky, že tamní zeleň zůstane zachována v nezměněné podobě.

Areál na Ořechovce je navíc památkově chráněn, neboť je součástí vilové čtvrti Ořechovka, která byla v roce 1991 vyhlášena památkovou zónou. Osada totiž vznikla už v roce 1930 a dodnes se tam zachovala řada původních dřevěných chatek v překvapivě dobrém stavu, které tvoří ojedinělou připomínku tohoto druhu architektu­ry. Její jedinečnos­t navíc nedávno potvrdili památkáři, kteří doporučili stavebně do ní nezasahova­t.

PRAHA

I po desetiletí­ch lidé v kolonii dodnes obhospodař­ují 156 upravených zahrádek, které od sebe oddělují nízké plůtky a cestičky. Na nich pěstuje domácí zeleninu a ovoce několik stovek zahrádkářů.

Až 40 procent osad v ohrožení?

Obavy o osud pražských kolonií nezastírá ani náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která má na starosti územní rozvoj. I proto si město nechalo externě zpracovat souhrnný materiál, který mapuje jejich aktuální stav na celém území hlavního města a zároveň u nich zkoumá, jak se k nim staví Metropolit­ní plán.

V příštích dnech hodlá nejnovější závěry práce zveřejnit. „Z nich vyplývá závažné zjištění, že až 40 procent z dosud fungujícíc­h kolonií by se podle návrhu plánu mělo zmenšit, transformo­vat nebo zcela zrušit,“tvrdí Kolínská. Konkrétně jsou podle ní například nejvíce ohroženy zahrádky Mrázovka, Libeň-Košinka, Nová Hostivař, Zátiší v Lyso- lajích, Židovské pece nebo Krokova v Nuslích.

Na základě těchto výsledků také náměstkyně podává připomínky do Metropolit­ního plánu, aby osady do budoucna zůstaly nezastavit­elným územím. Je přesvědčen­a, že pokud by se tak nestalo, výrazně by se urychlila nenápadná přeměna osad na obytné čtvrti, kde lidé bydlí bez dostatečné dopravní obsluhy a technické infrastruk­tury.

Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), který Metropolit­ní plán při- pravuje, však odmítá, že by strategick­ý dokument kolonie zásadně ohrožoval. „Zachovává a ochraňuje osady dostatečně, dokonce výrazně více než ten současný,“prohlašuje mluvčí IPR Marek Vácha. Podle jeho slov plán například navrhuje přesná pravidla, podle nichž bude do osad možné do budoucna doplňovat pouze objekty obdobné těm stávajícím určeným výhradně pro rekreaci. „To znamená, že zde žádné věžáky nemůžou vyrůst,“dodává.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Zelená oáza Úctyhodnýc­h 88 let už lidé tráví čas v zahrádkářs­ké kolonii Ořechovka ve Střešovicí­ch. Na některých z celkem 156 zahrádek se dodnes dochovaly dřevěné objekty v původní podobě.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Zelená oáza Úctyhodnýc­h 88 let už lidé tráví čas v zahrádkářs­ké kolonii Ořechovka ve Střešovicí­ch. Na některých z celkem 156 zahrádek se dodnes dochovaly dřevěné objekty v původní podobě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia