Dnes Prague Edition

Požáry kolem Atén zabily přes 70 lidí

Často jedinou záchranou bylo moře. Mnozí z těch, kteří unikli ohni, se však utopili.

- — Luboš Palata

ATÉNY Měsíce trvající sucho, teploty přes čtyřicet stupňů, nelegální chaotická výstavba a vichřice vytvořily na počátku týdne vražednou směs, kterou zaplatilo životy nejméně sedmdesát Řeků a turistů.

V plamenech zahynulo zřejmě i několik turistů, včetně dvou Poláků, kteří se utopili během evakuace v moři. „Řecké úřady dosud nepotvrdil­y, že by mezi hospitaliz­ovanými v důsledku požárů byli i čeští občané,“uvedla pro média konzulka v Aténách Světoslava Danešová. Požáry přímo nezasáhly žádnou oblast, v níž by byl organizova­ný zájezd českých turistů.

Počet obětí tří obřích požárů v okolí hlavního řeckého města je tak vysoký, protože oheň provázený mohutným větrem se bleskově šířil hustě obydlenou oblastí na předměstí Atén se sedmi stovkami tisíc stálých obyvatel.

Teď, na vrcholu turistické letní sezony, je to ještě o několik set tisíc Řeků víc, protože tato místa jsou oblíbeným místem levných dovolených především pro řecké penzisty.

Nejvíce obětí bylo kolem malého přístavu Mati. „Šlo o chaotickou zástavbu přímo v borovicový­ch hájích, mnohdy i bez pořádných komunikací,“popisuje situaci v letovisku Mati řecká spolupraco­vnice MF DNES Soňa Dorňáková Stamu, která toto místo několikrát v minulosti navštívila. „Lidé v domech kolem Mati nepředpokl­ádali, že požár, který vypukl na kopci, by se mohl rozšířit směrem k nim. Ani úřady nevyhlásil­y evakuaci. Když se pak za silného větru plameny začaly šířit směrem k nim, bylo už pro mnohé z nich pozdě,“dodává Soňa Dorňáková Stamu. „Stát, jak je tady v Řecku bohužel obvyklé, nezafungov­al.“

Včera se však podařilo dostat požáry u Atén pod kontrolu. „Země zakouší nepopsatel­nou tragédii,“uvedl premiér Alexis Tsipras. V Řecku byl včera vyhlášen třídenní smutek.

Malý přístav Mati kousek od Atén ještě o víkendu připomínal idylické místo. K moři se svažující kopec byl obsypán vilami, letními sídly a chatami. A zvláště teď na vrcholu horského řeckého léta byl skvělým místem, kam se dalo utéct z rozžhavený­ch aténských ulic.

Včera se však městečko Mati stalo nejsmutněj­ším místem v Řecku, symbolem obrovské tragedie v podobě bleskových požárů, které za sebou nechaly skoro osm desítek mrtvých. Mrtvých, pro něž se hlavně Mati stalo smrtonosno­u pastí. „Mati už neexistuje,“popsal starosta sousedního města Rafina Evangelos Burnus pro řeckou televizi Skai situaci po požáru. „Oheň zničil více než tisíc domů a 300 vozů.“

Mati leží v borovicový­ch lesech na skalnatém pobřeží, kde jen občas narazíte na klasické pláže. „Vily a chaty kolem Mati vznikly chaotickou výstavbou v minulých desetiletí­ch, často bez stavebních povolení. Mnohé z úzkých uliček jsou navíc slepé,“popisuje situaci v přístavním letovisku řecká spolupraco­vnice MF DNES Soňa Dorňáková Stamu. Podle ní lidé v městečku nepředpokl­ádali, že by se požár, který začal hořet v kopci nad nimi, mohl rozšířit směrem k moři. Vedle silné vichřice, která dosahovala až 130 kilometrů v hodině, se na děsivě rychlém šíření požáru podílelo podle ní to, že většina zástavby je umístěna prakticky uprostřed borovicové­ho lesa, který rychle vzplál.

V médiích popsaný hrůzný obrázek víc než dvacetičle­nné rodiny s malými dětmi, kde všichni zahynuli jen pár metrů od moře, má podle Dorňákové Stamu jednoduché vysvětlení. „Mezi nimi a mořem byl skalní sráz. A je také možné, že se udusili zplodinami z kouře požáru,“dodává.

Úřady v Mati nevyhlásil­y včas evakuaci, a když oheň do letoviska dorazil, nastal chaos. Zpravodaj agentury AP, který zpovídal některé zachráněné, uvádí, že mnozí se spasili pouze skokem do rozbouřené­ho moře. Utekli sice plamenům, ale museli plavat dál, protože u pobřeží se dusili kouřem z hořícího města. Vichřice vytvářela na moři tak velké vlny, že lidé ztráceli orientaci, kde se vlastně nacházejí. Poté je proud odnesl na otevřené moře, na němž mnozí čekali několik hodin na záchranu.

Nikos Stavrinidi­s měl štěstí, na moři jej po dvou hodinách zachránili rybáři. I jeho manželku a dva přátele. Ale další dva lidé, kteří se pokoušeli zachránit spolu s nimi, žena se synem, už štěstí neměli. Zmizeli ve vlnách. „Je to hrozné vidět člověka vedle vás, jak se topí a jak s tím nemůžete nic dělat,“svěřil se Stavrinidi­s.

 ?? Foto: ČTK ?? Zbytky domu a auta v Mati, spálené na uhel.
Foto: ČTK Zbytky domu a auta v Mati, spálené na uhel.
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia