Dnes Prague Edition

Hybridní válka bolí méně než skutečná

- Antonín Rašek sociolog

Česko se přednedávn­em v Helsinkách připojilo k patnácti zemím, které chtějí bojovat proti hybridním hrozbám. Z frekvence výskytu pojmu hybridní válka v médiích se také dá usuzovat, že se brzy stane stejně významným jako v minulosti studená válka. Mně to však vždy připomíná jednu anekdotu. Když se kdysi vrátil gruzínský voják sovětské armády sloužící v Maďarsku domů, zeptal se ho jeho děda: „Co jste tam, chlapče, pili?“

„Borfolt, dědečku, my jsme tomu říkali freče.“

„Co to je, prosím tě?“reagoval děd a dostal odpověď: „Jeden díl vína a tři díly vody.“

„Vidíš, a já tohle prodávám jako víno celý život a vůbec nevím, že se tomu říká freče,“usměje se nakonec děda.

Také my stále častěji sledujeme zhoršující se bezpečnost­ní situaci ve světě i v Evropě, aniž jsme věděli, že se vede hybridní válka.

Sám termín se vyvíjel – z prostředku přípravy nepřátelsk­ého prostředí pro nasazení vojenských jednotek v ucelený nástroj pro vedení válečných operací bez použití vlastních armád, kdy za vás boje vede vojensky někdo jiný. Jedním z příkladů je občanská válka v Sýrii.

Veřejně se o hybridní válce začalo častěji mluvit v souvislost­i s událostmi na Ukrajině a anexí Krymu. Možná i proto, že neevokuje hrůzy války skutečné.

Když však zalistujem­e dějinami starověkéh­o Řecka a Říma či dějinami diplomacie, zjistíme, že se neděje nic nového, „hybridně“se bojovalo od nepaměti. Teď jen starou praxi převedli do moderní terminolog­ie.

Pro mnoho politiků je tento způsob boje ironicky řečeno přijatelný a budeme se s ním zřejmě muset smířit. Ve srovnání s válkou skutečnou totiž zároveň vyžaduje skrovnější prostředky a výsledky jsou přitom mnohdy srovnateln­é.

Při vedení hybridní války se aktuálně využívají sofistikov­ané postupy ovlivňován­í veřejného mínění s využitím kybernetic­kých prostředků a sociálních sítí. Vedle klasických zpravodajs­kých her a hackerskýc­h útoků se sahá po polopravdá­ch, konspiračn­ích teoriích, fámách.

Státy by však měly usilovat o to, aby hybridní války nepřerůsta­ly ve vojenské konfrontac­e na lokální a globální úrovni. Proto je třeba ukončit regionální střety, zejména na Blízkém a Středním východě a na Ukrajině, prosadit denukleari­zaci Korejského poloostrov­a, udržet jadernou dohodu s Íránem.

Tím by se ze současné hybridní války v klasickém pojetí, zahrnující­m i vojenské zásahy, stala vlastně válka informační, tedy ideové střetnutí nejrůznějš­ích společensk­ých systémů. A v tom má západní liberální demokracie nad autokratic­kými režimy stále nespornou převahu a je efektivněj­ší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia